Preskoči na glavni sadržaj

Margaret Mallory- Čuvar


Mozaik knjiga

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar, Čuvar je prvi nastavak iz serijala Povratak gorštaka i nema apsolutno nikakve veze sa serijalom Čuvari Visočja Monice McCarty. Zašto ovo pišem? Zato jer vidim po fb da se nekim čudom ta dva serijala povezuju u jedan, a to je skroz krivo, mislim čak su i autorice različite. Da su serijali jako slični, to je točno, aodmah mogu reći i po čemu su različiti. Margaret piše slojevite priče spore radnje i sa puno detalja i povijesti, a Monica piše priče sa više ljubavi, više empatije i emocija i po meni su puno više bazirane na ljubav nego na ratovanju. Eto, tako, a sada možemo dalje.

Riječ je tu o klanovima koji se bore za posjede i dvorce, koji međusobno ratuju, a usput se i ožene. Klan kojeg ćemo pratiti sastoji se od četiri kršna mladića čiji životi nisu bili med i mlijeko, ali su oni ipak uspjeli održati povezanost i međusobno poštovanje. Oni su Ian, Connor, Alex i Duncan, a Čuvar je priča o Ianu i njegovoj maloj prijateljici jako divnog imena, ona je Sileas (čitaj Šilas) i prava je mala vragolanka koja je oduvijek voljela nevolje i redovito upadala u njih, a Ian je bio njen zaštitnik. I bilo je poznato svima da su od djetinjstva nekako voljeli jedno drugo, ali ipak se i mrzili, a onda ih je sila nevolje stavila pred oltar. Vjenčani su pod prisilom, a odmah nakon vjenčanja Ian odlazi u borbu i ostavlja malu Sileas sa svojim roditeljima. 

Proklinje i nju i svoju bijednu sudbinu što se uopće morao oženiti, odlazi i narednih pet godina smišlja kako će se riješiti male beštije. A onda dođe dan povratka kući. On je odrastao, a bome se i ona pretvorila u pravu ljepoticu od koje odmah Ian zaslini bradu kada je ugleda i sada je jako želi. Ali Sileas nije glupa, zamjera mu što je ostavio obitelj, zamjera mu što je ostavio i iznevjerio nju, zamjera mu što joj je slomio srce, a ona ga je voljela, ona ga još uvijek voli. E sad je na Ianu red da je opet pridobije na svoju stranu i da je uvjeri kako će se promijeniti, a to neće biti nimalo lagan posao sa jako tvrdoglavom Sileas. Kamo će ih njihovo prepirenje i nadmudrivanje odvesti saznajte sami, ali jedan savjet, naoružajte se sa puno živaca.

Dakle, dvoje tvrdoglavih koji pojma nemaju što je to ljubav i osjećaji jer nisu ništa slično tome još doživjeli i eto ih zarobljeni u braku koji pet godina nisu ni konzumirali. Jel i vama to zvuči jako frustrirajuće? Meni itekako i grickala sam nokte do trenutka kada su napokon otišli svojevoljno u taj bračni krevet. Margaret stvarno proširi priču pa se svašta nešto napeto između događa, ali ja sam taj par stvarno žarko željela spojiti jer oni su prava senzacija. Luckasti, opušteni, oštri na jezicima i pršte sarkazmom, oni su toliko različiti, a opet tako potrebni jedno drugome. I koliko god mi je priča predugo trajala na kraju se ipak isplatilo psovati, grickati nokte i strepiti, isplatilo se naučiti ponešto novo o klanovima, čitati o dvorcima koji doista postoje i doživjeti legendu o Zelenoj gospi jer to nije u romanu fikcija već stvarna prošlost. 

I kada jednom pročitate ovaj roman shvatit ćete koliko se zapravo serijali Povratak gorštaka i Čuvari Visočja uvelike razlikuju i preselit ćete se u nove pustolovine bez imalo muke i vjerujte mi super je ovaj Čuvar kada ga malo bolje pogledate. Pružite priliku ovom serijalu i nećete požaliti jer evo baš mi je ovakva zanimljiva i osebujna priča trebala da zaokupim misli i odmorim se od trilera. Ostali naslovi redom su naziva: Vođa, Grešnik, Ratnik i uskoro dolaze u prodaju pa budno pazite isto kao i ja jer sad moram imati cijeli serijal. Još da nadodam da roman ima i intriga i spletke i zavjere, a ima i osvete, znači pravi povijesno ljubavni roman koji na kraju dobije i podosta seksi scena i naravno happy end. Od mene velika preporuka.

Recenziju napisala Sandra Avar




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga