Preskoči na glavni sadržaj

Kristina Koren- "Gabriellina tajna"

Kristina Koren
Izdavačka kuća RROM produkcija Beograd

Gabrielle je kao dijete ostala bez roditelja, njihova navodna smrt u nesreći nikako nije bila dovoljno objašnjenje za djevojku koja tek treba postati punoljetna. Do sada nije saznala sve detalje tog nemilog događaja i često je pitanjima gnjavila svoga ujaka koji je inzistirao da joj sve objasni tek kada navrši osamnaest godina vodeći se time kako će onda možda bolje prihvatiti i shvatiti pravu istinu i pomiriti se sa okrutnom sudbinom koja se njima gadno poigrala.

Istinu Gabrielle saznaje prije planiranog vremena, ali splet okolnosti pridonio je tome, preokrenuo cijelu situaciju te unio u Gabriellin i Jackov život puno strepnje i boli. Bolna i teška saznanja pogodila su Gabrielle kao grom iz vedra neba te nikako nije bila spremna za tako šokantan preokret, ali napokon je saznala sve o svojim roditeljima, ali i nešto posve novo, Jack nije njen ujak.

Uh, pa dosta sam vam ispričala o samoj radnji, tajne će kad tad isplivati na vidjelo i obiteljske laži postat će novi život za Gabrielle. Kažu da svi mi imamo poneko „čudovište u ormaru“, a ove obitelji imaju dovoljno tajna da naprave pravi kaos te će za Gabrielle i Jacka to biti prava kušnja koja će narušiti odnose među rođacima i pokrenuti prvu emocionalnu erupciju. Jedna tajna sustiže drugu, redaju se bolne istine, a Gaby i Jack kao oslonac jedno drugome sve to sa iščekivanjem podnese.Tragedije, osvete, mržnja, krivnja, urote i izdaje, jedna dramatična priča prepuna boli pretvara se u zamamnu ljubavnu priču. Slatka ljubav, čista i nevina kročiti će trnovitom stazom uzdignute glave hrabro prema ispunjenju snova, a istine koje će otkriti ojačat će im srca.

„Gabriellina tajna“ kratka je priča bez nepotrebnog opisivanja te brze radnje protkane religioznim elementima, a od napete psihološke priče do sladunjave ljubavne pustolovine dolazimo u tren oka. Dijalozi su nježni i obzirni čak i u dramatičnim trenucima, a likovi su emocionalno izgubljeni i slomljeni, opterećeni prošlošću, nemirni su, neiskvareni i iskreni, a vodi ih vjera i ljubav.

Nemirna je to priča o tragedijama i patnji, ljubav je stavljena pred brojne zidove, javlja se čežnja za domom i obitelji, a najjača je želja da se istina istjera na vidjelo. Spačke i podvale najgore vrste učestale su i neminovne kako bi ovakav roman dobio strukturu dok su likovi većinom negativci sa jasnim ciljem da unište i ponize sve pred sobom. Roman je podijeljen na četiri dijela, a povezani su radnjom i čine cjelinu u kojoj se nižu brojna pitanja, ali i odgovori, što je zaista prava rijetkost jer romani većinom daju puno pitanja ali odgovora nigdje. I da ne duljim, roman je vrijedan čitanja, tajne će vas okupirati i držati vam napetost, a ljubavna priča vam raznježiti srce. Taman da pročitate nešto novo, nešto mistično i originalno i naravno, nešto kvalitetno domaće. Što vam više treba osim volje za čitanje da zaplovite u psihološku ljubavnu priču i prepustite se prkosu i inatu koji kolaju venama i vrebaju priliku da zarobe i vaše srce.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…