Preskoči na glavni sadržaj

Anne Fortier-"Julija"


Izdanje ALGORITAM

Što je zajedničko mladoj Amerikanki Julie i Shakespeareovoj Giulietti? Osim imena one dijele puno više nego što bi mogli i zamisliti. Julie je djevojka koja je sa sestrom odrasla pod okriljem brižne i ekscentrične tete koja je skrivala mnoge tajne. Za života teta nikada nije voljela pričati o njihovim roditeljima te o tragediji koja ih je zadesila. Nije pričala o ničemu što bi Julie navelo da pomisli kako se tu radi o nečem većem od samog života i strašne sudbine, ali nakon tetine smrti dolazi tu do velikih promjena. Julie se nadala tetinom nasljedstvu jer je zapala u velike dugove i njena predavanja o Shakespeareovim komadima nisu joj davala neke zarade, ali tetinu kuću naslijedila je sestra dok je Julie dobila tek pismo i putovnicu te naznaku kako nešto posebno i jako vrijedno čeka upravo nju u samom srcu Siene.

Julie odlazi na put i već na samome početku te pustolovine upada u neprilike i upoznaje ljude koji će je na svakome koraku upozoravati na opasnost. Kakva opasnost čeka Julie i što je otkrila u Sieni vaš je zadatak da otkrijete, a ja vam mogu još samo reći kako bogatstvo koje joj je ostavila majka seže u daleku prošlost, u dane kada se zbog laži živjelo u strahu i kada se zbog ljubavi gubio život. Julie će se usko povezati sa obiteljima koje su u zavadi još od doba Romea i Julije i njihove tragične priče koja nikada nije prestala postojati.

Dvije obitelji i strašnoj zavadi, kletva koja nikada neće biti skinuta i jadna Julie u samome centru svega toga. A tu su i vrlo šokantna otkrića o roditeljima za koje se sumnja kako su zapravo ubijeni.
Nadalje tu je jedna kontesa, oštra i zahtjevna dama koja želi pomoći Julie, ali koliko su njene namjere časne bolje da vam ne pričam. U priči su naravno i jedan naočit mladić, mafijaši i grebatori koji joj stvaraju probleme i tajanstveni motociklist. Eto materijala imamo za suze i smijeh istovremeno, ljubav davnih minulih dana oživjet će u nekoj novoj romansi koja Veronu stavlja u drugi plan i priču oživljava u Sieni. Julie će morati upregnuti sile, pamet i snalažljivost kako bi sve tajne satkala u samo jednu jedinu istinu i kako bi pronašla bogatstvo koje je njena majka tolike godine brižno čuvala.

Ovaj je roman, kao što sam već napisala, inspiriran Shakespeareovom tragedijom, tu su mnogi divni citati iz te najpoznatije i najtužnije ljubavne priče te zapisi koji nam otkrivaju mnogo više nego što smo bili uvjereni da o svemu tome znamo. I dok se kroz brojne zavrzlame otkriva neka druga istina vi ćete uživati u novoj Juliji, novoj djevojci koja ima ljubavne probleme, financijske brige i obitelj na nekom drugom kraju svijeta za koju nikada prije ni čula nije. Laži, obmane, krivi tragovi i vrtlog tajna, sve je to neka nova priča o Juliji, sve je to jedna inspirativna, čeznutljiva i vraški napeta radnja koja uključuje mračna podzemlja, policiju i vješte smutljivce. A koliko u svemu tome zapravo ima istine? Krije li ova priča nešto što smo već davno trebali znati o Romeu i Juliji? Autorica je i sama doživjela mnoga uzbuđenja prilikom istraživanja za ovaj roman, pa saznajte kako je to sve izgledalo iz njene perspektive i kome sve duguje isprike za svoje nepodopštine.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…