Preskoči na glavni sadržaj

John Grisham- "Kako preskočiti Božić"

ALGORITAM

Luther ima savršeni plan kako preskočiti Božić, plan koji predstavlja bijeg od krcatih prodavaonica koje nabijaju cijene, a ipak ljudi masovno kupuju u njima, bijeg od kupovanja čestitaka, poklona, priređivanja zabava, kupovanja i pripremanja hrane koju nitko ne jede, bijeg od glupog natjecanja među ulicama i dvometarskog snjegovića. Nema drvca koje treba okititi i pritom se užasno iznervirati, nema zabava na kojima je usiljeno smiješ i u sebi ponavljaš rečenicu koje ti je postala mantra: „Neka svi što prije odu svojim kućama.“ O da, Luther ima plan jer puna mu je kapa nervoze oko traženja parkirnog mjesta u sklopu trgovačkih lanaca i traženja bijele čokolade koju mesar skriva ispod pulta. Dosta mu je stresa i pretvaranja.

Luther odluči otići na krstarenje i to ni manje ni više nego upravo na sam Božić. Preostaje mu samo nagovoriti svoju ženu Noru da pristane na njegov savršeni bijeg. Iskreno govoreći, da sam mu žena ja bih pristala odmah, ali ni sa Norom nije imao puno problema. Kada joj je u detalje opisao cijelu situaciju, uz malo njenog nećkanja ipak je pristala. Noru je ustvari oko toga svega najviše mučila činjenica što će drugi ljudi, njihovi prijatelji, obitelj i poznanici govoriti i misliti o njima kada im ne stignu njihove čestitke, kada neće dobiti poklone ili kada objavi da se neće održati zabava kod njih koja se inače svake godine na badnjak održava.

Ali pristala je na bijeg, ponajviše zbog odrasle kćeri koja ovoga Božića neće biti sa njima jer će godinu dana provesti u Peruu siromašnu djecu podučavati čitati i pisati. Božić bez kćeri neće biti isti, pomislila je i tako se priklonila svome mužu u realizaciji preskakanja Božića. Kakve ih dogodovštine očekuju i hoće li uspjeti u svom naumu otkrijte sami. Nešto će ispasti baš savršeno, nešto će boljeti, ponešto će morati biti zaboravljeno, ali ono najvažnije, sloga će zavladati i pretvoriti jedan Božić u obilje smijeha i ljubavi. Odlično ćete se zabaviti, sa likovima se nasmijati u njihovim ludim pothvatima i naučiti cijeniti obitelj i veselje koje nam to zajedništvo pruža. Naučiti ćete kako Božić može biti nešto prekrasno ako samo malo drugačije sagledamo situaciju i ako se prepustimo zabavi umjesto stresu. Roman je ovo koji će unijeti neke nove osjećaje u vaše srce i koji ću od sada obavezno čitati svake godine uoči blagdana čisto da se malo smirim i shvatim što Božić čini Božićem.

Znam da većina vas obožava blagdane i sam Božić, ali nemojte mi zamjeriti što ja nisam taj tip. Više sam u Lutherovom klanu jer ne volim ni zimu, ni snijeg, a bome ne volim ni svu tu strku oko Božića. Nekako je sve to počelo biti isforsirano i umjesto da uživamo i veselimo se sa obitelji, mi sami sebi nabijamo nevažne obaveze i nepotreban stres. Božić je postao opterećenje kako za djecu tako i za roditelje. Pečenje kolača, kićenje drvca, adventski vjenčići i veličina poklona postali su predmet natjecanja, tko će bolje i tko će više i nije više važno uživati u sitnicama i Božićnom duhu nego se sve svelo na puko otvaranje skupih poklona koji će biti zaboravljeni do Nove godine. Možda bi se idući Božić po nečemu promijenio ukoliko bi se ovogodišnji preskočio. Nikad se ne zna, ali rado bih jedne godine probala. Možda bi to vratilo osmijehe na lica djeci kada im umjesto infinity nado zvrkova kupim svakome po jednog plišanog medu. Znam, to su samo djeca i ja kao roditelj samo ispunjavam njihove želje, ali rado bi ih naučila što je zapravo čar Božića i kako se tom kraju godine možemo veseliti bez stresa, bez mnoštva organizacija i bez kupovanja skupih poklona. Htjela bih im pokazati kako je Božićno drvce upravo savršeno takvo nahereno i kako kolača ne mora biti 10 vrsta. Htjela bih da Božić nije natjecanje, onda bih možda uživala u njemu.

Ali ja ne podliježem pritisku, dopuštam djeci da drvce i kuću okite u šareno, ispečem samo 2 vrste kolača, poklone kupim prema financijskim mogućnostima i umotam ih neuredno, a ove godine nisam ni adventski vjenčić napravila nego sam samo četiri svijeće stavila u svijećnjak i redom ih palim. I znate što? Napokon uživam, u sitnicama, u osmijehu i napokon imam čar Božića. Ukoliko ste pomalo Grinch kao i ja, ova će vam knjiga vratiti vjeru i promijeniti mišljenje.
Sretan Vam Božić!

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…