Preskoči na glavni sadržaj

Eva Stachniak- Zimski dvorac


Mozaik knjiga

Intrigantna povijesna priča o vladavini carice Elizabete te njenim uhodama, a ponajviše ovo je priča o Elizabetinoj nasljednici trona Katarini Velikoj koja je sa svojih četrnaest godina dovedena na Elizabetin dvor i bila zaručena za Elizabetinog nećaka Petra. Priča je to puna laži i obmana, puna boli i mržnje, a jedna je Varvara, uhoda obiju carica, ispričala tu priču viđenu svojim očima. Ovo je itekako priča o jednoj povijesti koja je Rusiju učinila pravom carskom Rusijom, a gdje je dolazak na vlast bio sve samo ne pravedan. Kako je Elizabeta sa trona svrgla cara, tako je na kraju i Katarina svrgla svoga muža zaluđenog dječaka i uzela ja uzde u svoje ruke.

Radnja je slojevita i vrlo pažljivo ispisana rukom jedne Poljakinje koja je posvetila puno pažnje istraživanju tog dijela povijesti i likove je prikazala stvarnima, realnima i čak koristila fraze koje su ti davni ljudi koristili u svojim memoarima. Znači, većina je radnje autentična i to je ono što me jako fasciniralo. Spletke na dvoru nisu neuobičajena stvar, razvratništvo, opijumi, alkohol, pa tu stavite i puno ljubavničkih odnosa, varanje supružnika kojem se nije pridavalo nimalo značaja, ali se itekako vješto sakrivalo i prešućivalo, i eto vam zavrzlama koliko vam srce poželi. Dramatičnih scena ima u izobilju, što ratnih zbivanja i smrti na bojišnici tako i pogubljenja, a i planiranih ubojstava te kažnjavanja. Nema tu čega nema, saga samo takva, ali sve se prvenstveno vrti oko jedne velike carice i iščekuje se vladavina druge koja će navodno proslaviti Rusiju.

Dijaloga skoro i nema, tek tu i tamo kako bi se oživjelo likove i pokazalo da nije svaka tajna prešutna i da riječi znaju biti teške i osorne sakrivene iza namještenih osmijeha, sve je monolog, a Varvara će nam priznati sve svoje tajne, ali uz to i sve njihove laže i prljavo će rublje u trenu svima biti pokazano. O spomenutim caricama nisam do sada puno istraživala, ali sada ima neku neobjašnjivu potrebu saznati koliko je toga ispisano u ovome romanu zapravo istinito i vjerujem da ću se poprilično šokirati spoznajom (dodatak-da, šokirana sam onim što sam saznala dodatnim istraživanjem).

Likova je puno, ali ne uzimajte to srcu i nikako ih ne morate sve zapamtiti, ali kako će priča odmicati ta će vam se imena sama od sebe urezati u pamćenje i sa lakoćom ćete pratiti radnju. I da, radnja je spora, ne čita se brzo, ali se čita sa zanimanjem jer stalno drži određenu dozu napetosti i jednostavno morate znati što će se dalje dogoditi. Tko je umjetnik, a tko osvetnik? Tko je uhoda, a tko izdajnik? Tko je prijatelj, a tko neprijatelj? I tu je ona poanta priče, upravo tu u tom prijateljstvu. Kome možete vjerovati ako u vama stalno raste sumnja? A kome da vjeruje jedna uhoda svjesna kako i sama svakodnevno izgovara laži? Na kraju će cijele priče Varvara priznati sama sebi da je pogriješila i da je vjerovala uvijek krivim ljudima i iako se od knjigovežine kćeri jako brzo uzdigla do kontese ostat će joj pitanje-je li bilo vrijedno? I je li doista vrijedno lagati, uhoditi, vrebati, izvrtati istinu i tužakati kako bi postala netko i nešto, a pritom samo izgubila sebe?

I dok ćete pratiti teške i bolne priče junakinja ove divne knjige sjetite se samo da se sve to jednom davno stvarno događalo. U ovom ili onom kontekstu, sa manje ili više istine, ali događalo se, i od srca vam preporučam da je pročitate jer za mene je ova priča bila jedno nezaboravno putovanje u prošlost.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo