Preskoči na glavni sadržaj

E L James- Gospodin


FOKUS na hit

Imam nekoliko stvari koje vam želim reći u vezi ovog romana. Kao prvo, ima onih kojima se knjiga ne sviđa, vjerujem zato jer su 50 nijansi digli u nebesa i navukli se na sado-mazo igrice pa im je ova priča bila nepojmljiva budući da u njoj nema perverzarija već je ovo jedna emocionalna i teška priča o trgovini robljem unutar koje se krije jedna čista i iskonska ljubav, pa stoga sam ja sa one druge strane i meni se jako sviđa upravo zbog teške teme. Kao drugo, vidite naslov i pomislite, opet, na 50 nijansi i na pokoravanje prilikom kojeg ga ona oslovljava sa „Gospodine“, ali opet ste se prevarili. „Gospodin“ je u ovom slučaju riječ koja dolazi iz poštovanja i dokaz je zahvalnosti, pa molim ne sudite knjigu po naslovu...i ne kamenujte me jer imam pravo na mišljenje.

Morala sam to napisati jer stalno slušam da Gospodin nije kao 50 nijansi i da zato ne valja, da je kao autorica skrenula sa puta i da je to loše izvela. E pa dragi moji, ovo stvarno nije kao nijanse, ali zato barem valja jer to je priča o boli, o gubitku voljenih osoba, o bijegu, otmici i trgovanju robljem. To je priča o vječitom strahu i potpunoj samoći, to je realna priča sa kojom sam plakala i suosjećala. A autorici svaka čast jer napisala je predivnu priču u kojoj ne vlada seks, dominacija i pokoravanje, već tu ima i puno važnih poruka.

Kao treće, „Gospodin“ je roman koji me očarao i potresao, steglo bi me oko srca kada sam čitala o jednoj zabačenoj kulturi gdje žena nema pravo glasa i gdje je normalno kada muškarac izgovori riječ „žena“ da se to podrazumijeva da ona nije vrijedna ni da je se oslovi imenom. Čitala sam tu priču šokirana spoznajom da stvarno postoji trgovanje ljudima i da ti ljudi bježe glavom bez obzira kako bi spasili svoje živote, a onda sam postala i opako svjesna da muževi i u današnje vrijeme tuku svoje žene, čak i svoje kćer i prodaju ih. Žalosno, jadno i gnjusno.

Mislim da vam je iz ovoga jako jasno da knjiga vrijedi, a Maxim će pokazati svoju divnu, zaštitničku i obzirnu stranu pa spasiti Alessiu od sveg zla koje je prati. I što sad? Ženskoroš se napokon zaljubio? Jadna djevojka napokon se dočepala slobode? Da, u oba slučaja da, jer imaju pravo na to i bodrila sam ih cijelo vrijeme i pružala sam im podršku bez obzira na njihove male laži. Htjela sam da budu sretni, da se riješe kriminalaca koji im dišu za vratom i da samo započnu svoj novi život u miru zajedno.

I nasmijala sam se sa njima, ali najviše sam strepila za njihovu sigurnost bez obzira što sam znala da knjiga ima happy end. I da, puno ima seksi scena, ali nijedna nije perverzna ili šokantna ili nezamisliva, pa pobogu svi to radimo, ali ove su scene prikazane vrlo intimno jer njima je to bio pokazatelj da su napokon našli ono što su dugo tražili i da prihvaćaju tu neobičnu ljubav koja se rodila između jednog lorda i njegove čistačice. Stoga dosta predrasuda i preispitivanja, ne nasjedajte na priče da knjiga ne valja jer ako volite čitati o pravoj ljubavi koja nailazi na mnoge prepreke i ako volite kvalitetne seksi scene i ako volite da priča na vas ostavi i poneki bolni trag onda je to priča za vas. Ja je preporučam bez obzira što drugi rekli. Dajte joj šansu, samo to tražim.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo