Preskoči na glavni sadržaj

Robert James Waller- Tisuću seoskih putova


Epilog romana Mostovi okruga Madison

Odmah na početku molim sve vas koji niste čitali roman Mostovi okruga Madison ili koji ne želite znati što se dalje događalo se Robertom i Francescom da ne čitate ovu recenziju jer sve bi vam mogao biti spojler budući da ću pisati o tome što je dalje bilo sa njima nakon što su svaki otišli svojim putem i ostavili svoju veliku ljubav po strani.

Nekako sam se nadala da će ta priča ipak imati sretan kraj jer taj je par zaslužio sreću, ali oni ipak na kraju neće završiti zajedno. Robert nakon šesnaest godina dobije poriv ponovno se vratiti Francesci jer shvaća da je i dalje neizmjerno voli, ali kada dođe „u njen prostor“ odnosno na Rosemanov most gdje su proveli divne zajedničke trenutke Robert se jednostavno u miru i tišini rastane od nje i vrati se kući. Putem doznaje da ima sina sa kojim se zbliži, a i njegova majka postane mu prijateljica iako su se prije mnogo godine prešutno razišli. Francesca tuguje, prisjeća se i želi ponovno vidjeti Roberta, ali taman kada sakupi hrabrosti i odvaži se otići potražiti ga na vrata joj stiže neočekivani paket koji joj slama srce.

Eto, nisam vam sve otkrila, ali morate znati da kraj nije sretan, nema oduševljenja, nisam opčinjena. Čeznula sam za njihovom zajedničkom srećom, ali dobila sam tugu i opet njih dvoje koji nikada nisu dobili priliku postati par. U tih 180 stranica epiloga pronašla sam puno tuge i boli, iako oboje imaju predivna sjećanja i žude za tom minulom ljubavi, oni ipak bivaju sjetni i nezadovoljni, a predugo su oboje čekali i prilike su prolazile, dok nove više neće doći. Sve ostaje isto, dva slomljena srca, dvije priče koje su trebale postati jedna zajednička te jedan dodatak pronađenog sina. Ima zanimljivih saznanja, ima dirljiva priča i pomalo intrige, ali ja sam i dalje tužna jer očekivala sam više, očekivala sam da će Robert i Francesca napokon biti zajedno, a onda se u to sve umiješala nesretna sudbina i srezala nešto što još nije ni počelo.

Neobjašnjivo sam razočarana, ne samo zbog krivog očekivanja nego i zbog ove knjige koja je napisana samo zato što su autora brojni čitatelji tražili da napiše taj neki novi završetak, da napiše što se dalje događalo, a onda umjesto da nam da malo romantike, eto sve nam je nekako zeznuo pa mi sad i žao što sam čitala tu knjigu kada je sve i dalje isto kako je bilo i na kraju Mostova iako sada rastanak dolazi zbog drugih nesretnih okolnosti. Roman će vas zasigurno i potresti i rastužiti, a i pokazati vam koliko su život i ljubav zeznuta stvar i vjerojatno sam zbog toga razočarana i tužna jer navikli smo svi na happy endove pa nas realni život gadno potrese.

Uglavnom, ako niste pročitajte pročitajte, ali ne očekujte drugačiji rasplet već neke nove zavrzlame i nove suze. A ispod naslova piše da ne čitate pa me sada nemojte kriviti što sam vam sve ovo napisala, morala sam jer sve ovo ima veliku poruku-nema smisla žaliti za prošlosti, ali sadašnjost se može učiniti boljom i ljepšom uz puno volje i truda. Uz to može i ovo-uživajte u životu i iskoristite sve prilike koje bi vas mogle usrećiti.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo