Preskoči na glavni sadržaj

Candice Carty-Williams- Queenie

Queenie je mlada djevojka jamajačkog porijekla koja živi u Londonu. Vodi vrlo rastresen život i ne uklapa se ni u jednu kulturu. S dečkom Tomom koji je bijelac upravo uzima predah i nada se kako će se sve smiriti i srediti te kako će svoje razmirice ostaviti po strani i krenuti boljim putem jednom kada razmisle o svemu. Taj odmak od Toma natjera je na niz glupih odluka koje prvenstveno loše utječu na njen posao novinarke, ali isto tako i na njeno mentalno stanje. Usamljena je i zbunjena pa samoću pokriva nizom loših muškaraca koji je koriste samo za seksualne aktivnost.

Kada jednoga dana u naletu slabosti odlazi do Tomovog stana dočeka je veliki šok i ono što je nekoliko mjeseci čekala sada se više zasigurno neće dogoditi. Svladava je nevjerojatna tuga i bol, shvaća da je sve gotovo i da dalje ne može. Gubi Toma, gubi posao i gubi ponos. Iz svoga stana vraća se živjeti kod djeda i bake i postaje samo sjena koja izvršava naređene zadatke. Ali jednoga dana ukaže joj se nova prilika i Queenie je pomalo nevoljko prihvaća i ta će joj prilika promijeniti život i pokazati joj da nije sama.

Ovo je prije svega priča o rasizmu i pokretu pod nazivom Black Lives Matter (Crni životi su bitni), ali kroz priču shvatit ćete još mnoge vrlo važne činjenice, a najvažnije je to da oni samo žele povoljniji položaj i prihvaćanje. Nikoga ne vrijeđaju, nikome ne štete, nikome ne prijete i koliko god mnoge sam naziv pokreta uznemiruje, ističu da su svi život važni, ne samo crni i važno je prihvaćanje i vjere i rase te pokazivanje ljudskosti. Trenutno je upravo ova tema vrlo vruća, a ova je priča s tako ozbiljnom temom ispričana na jedan šaljiv način kako bi od teške postala shvatljiva.

Priča je prekrasna i neodoljiva, na trenutke tužna, na trenutke duhovita, ležerno ispričana i s veoma važnim porukama protkana. Priča je to o identitetu, o potrazi za samim sobom, o povjerenju i poštovanju ne samo okoline nego i obitelji. Queenie živi u jednoj vrlo kompliciranoj obitelji i već od djetinjstva naučila je što su bol, suze i patnja, ali ustrajala je usprkos svim padovima, ustrajala je i kada joj je bilo najteže, ustrajala je jer imala je podršku svojih prijateljica, a na kraju i obitelji. I izvukla se iz tame, izvukla se iz očaja i krenula je u novi život. Radnja je brza i dinamična, humora i seksa ima u izobilju, a sve kako bi nam se što vjernije predočio Queenien život pun kaosa dok nam se istovremeno daju bolne teme iz kojih se u većini slučajeva izlazi poražen.

Velika preporuka od mene jer ova će vas knjiga nasmijati do suza, da bi vas već nakon nekoliko minuta rasplakala i pokazala kako pravde na ovome svijetu ima jako malo. Sve teme obrađene u ovoj knjizi zapravo su veliki tabu, ali Queenie o njima otvoreno progovara bez ikakve zadrške i usput vas pita kako bi se vi nosili sa zanemarivanjem, koliko bi dugo trpjeli zlostavljanje, jesu li uvrede ono što zaslužujete samo zbog druge boje kože, pogađaju li traume samo bijelce ili je i crncima dozvoljeno patiti, a što je sa psihoterapijama, kome su dozvoljene, a za koga se smatra da im nisu potrebne??? Trnovit put je ispred Queenie, proživite ga s njom.
HENA COM - knjige koje se pamte

Recenziju napisala Sandra Avar

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…

Margaret Mallory- Čuvar

Mozaik knjiga

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar, Čuvar je prvi nastavak iz serijala Povratak gorštaka i nema apsolutno nikakve veze sa serijalom Čuvari Visočja Monice McCarty. Zašto ovo pišem? Zato jer vidim po fb da se nekim čudom ta dva serijala povezuju u jedan, a to je skroz krivo, mislim čak su i autorice različite. Da su serijali jako slični, to je točno, aodmah mogu reći i po čemu su različiti. Margaret piše slojevite priče spore radnje i sa puno detalja i povijesti, a Monica piše priče sa više ljubavi, više empatije i emocija i po meni su puno više bazirane na ljubav nego na ratovanju. Eto, tako, a sada možemo dalje.

Riječ je tu o klanovima koji se bore za posjede i dvorce, koji međusobno ratuju, a usput se i ožene. Klan kojeg ćemo pratiti sastoji se od četiri kršna mladića čiji životi nisu bili med i mlijeko, ali su oni ipak uspjeli održati povezanost i međusobno poštovanje. Oni su Ian, Connor, Alex i Duncan, a Čuvar je priča o Ianu i njegovoj maloj prijateljici jako d…

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie.

Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgodan i…