Preskoči na glavni sadržaj

Chanel Cleeton- Kuba mojih snova

„Kuba mojih snova“ drugi je dio sage o obitelji Perez koji je nastao, kako autorica kaže, sasvim slučajno jer Beatrizina priča morala je biti ispričana. Ta lijepa, tvrdoglava i ambiciozna djevojka ispričat će vam kako je sve to izgledalo 1960.-te godine kada je Fidel Castro bio na vlasti. Kubanska revolucija ostavila je neizbrisive tragove na svima, na Beatriz pogotovo jer izgubila je domovinu i brata i željna je osvete. Kako bi osvetila bratovu smrt odlučuje se pridružiti CIA-i i postaje špijunka koja im zadatak približiti se Castru i naposljetku ubiti ga.

Beatriz će riskirati obitelj, ponos i ljubav, a sve samo da se jednoga dana može vratiti na Kubu. Svakoga dana živi za pobjedu i prkosi svima koji joj stoje na putu, a na tom će joj se putu naći i jedan senator koji će joj u trenu zarobiti srce. Samo problem je u tome što njeno srce prije svega pripada Kubi i dvostruki život koji vodi stvarat će joj razne prepreke na ljubavnom planu. Nije ovo samo priča o Castru, njegovoj slabosti spram lijepih žena ni brojnim atentatima koji su na njega bili pokušani izvršni jer svi znamo da je ipak umro od zuba vremena, ovo je zapravo priča s brojnim istinitim povijesnim činjenicama pa ujedno pratimo i Kennedyjev život te njegove odluke, a tu je i atentat na njega.

Znači, sve ovo što vam pišem nije spojler već svima nam dobro znane povijesne činjenice, ali vi ćete pratiti priču jedne špijunke koja se nije bojala i koja je bila ustrajna u svome naumu. Imala je cilj, imala je plan, ali jedva je izvukla živu glavu u pokušaju da ubije Castra. A onda je tu i ta ljubavna priča koja nema ni početak ni kraj, koja je stalno na oprezu i koja je u mnogim aspektima zabranjena, ali tu je i težit će ostvarenju, a kamo ih je to njihovo natezanje dovelo ostavljam vama da saznate.

Priča je prekrasno napisana, prepuna strasti, intrige i napetosti. Naravno da ima ubačene i fikcije i naravno da su imena promijenjena ili likovi izmišljeni, ali pratimo jedno bolno, potresno i hrabro povijesno razdoblje gdje je strah bio sveprisutan, ali ljudi i dalje nisu odustajali od borbe za slobodu i dom. Predivno i razorno, jako moćno, jako dirljivo i iako mi je sva ta povijest poznata opet sam iznova intenzivno proživjela svaku rečenicu koje odišu snagom, voljom i predanošću. Velika preporuka od mene jer to nije samo knjiga, to je strast za pravdom, borba za domovinu i čežnja za ljubavlju.

„Jedini način da se prestaneš nečega bojati jest da se suočiš s tim. Da mu oduzmeš moć koju ima nad tobom.“

„Možeš ili klonuti u najmračniju tamu, baciti se u more jer te sve ono što si izgubio i što ne možeš povratiti jednostavno previše pritišće. Ili se možeš okrenuti, ostaviti prošlost iza sebe i gledati naprijed. U svjetlije dane, u budućnost, u slobodu. U dom.“
Sonatina naklada

Recenziju napisala Sandra Avar


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie.

Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgodan i…

Margaret Mallory- Čuvar

Mozaik knjiga

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar, Čuvar je prvi nastavak iz serijala Povratak gorštaka i nema apsolutno nikakve veze sa serijalom Čuvari Visočja Monice McCarty. Zašto ovo pišem? Zato jer vidim po fb da se nekim čudom ta dva serijala povezuju u jedan, a to je skroz krivo, mislim čak su i autorice različite. Da su serijali jako slični, to je točno, aodmah mogu reći i po čemu su različiti. Margaret piše slojevite priče spore radnje i sa puno detalja i povijesti, a Monica piše priče sa više ljubavi, više empatije i emocija i po meni su puno više bazirane na ljubav nego na ratovanju. Eto, tako, a sada možemo dalje.

Riječ je tu o klanovima koji se bore za posjede i dvorce, koji međusobno ratuju, a usput se i ožene. Klan kojeg ćemo pratiti sastoji se od četiri kršna mladića čiji životi nisu bili med i mlijeko, ali su oni ipak uspjeli održati povezanost i međusobno poštovanje. Oni su Ian, Connor, Alex i Duncan, a Čuvar je priča o Ianu i njegovoj maloj prijateljici jako d…