Preskoči na glavni sadržaj

Iona Grey- Kao treptaj u noći

Povijesna je ovo priča o razuzdanoj bogataškoj djeci kojima su skandali sastavni dio života. Oni su svojeglavi i ponosni, obuku smiješne kostime, odlaze na zabave i prkose svima. Da, sigurno ste čuli za njih jer oni su bili takozvana zlatna mladež. Selina je dio te skupine sve do trenutka kada se bezglavo zaljubi u siromašnog umjetnika Lawrencea, a tada sve svoje vrijeme provodi s njim.


Njihova je ljubav strastvena, impulzivna i naravno, zabranjena jer Selina bi se trebala udati za drugoga. Sve to saznajemo preko pisama koje mala Alice svakoga mjeseca dobije od svoje majke, a tko je njena majka i gdje se nalazi ostavljam vama da sami istražite. Na temu toga mogu samo reći da ćete se šokirati, izbezumiti i svakako osjetiti puno tuge.

Priča je vrlo nesputano i zaigrano napisana kada se prepričava sve što ta mladež radi, ali kada dođemo do jedne ozbiljnije teme radnja postaje emocionalna i bila sam pomalo slomljena krajem i neočekivanim ishodom. Ako pročitate kratak sadržaj s poleđine knjige, a onda prvih stotinjak stranica posve ćete se izgubiti, ali kako priča odmiče tako sve polako sjeda na svoje mjesto i odjednom se nađete u ljubavnoj priči epskih razmjera.

Roman „Kao treptaj u noći“ predivna je priča o strasti, ljubavi i gubitku, povijesna saga koja kroz živopisne priče veliča slobodu i nesputanost, a kraj vas podsjeti na krhkost života te vam izmami suze koje ste većinu priče vješto potiskivali. Pokolebalo me malo to što sam na početku bila izgubljena u radnji koja se neprestano vrtjela oko raskalašenih klinaca, ali kada sam shvatila koliko je zamršen život Selina imala i da je ovo zapravo priča o drugim vremenima i nedostižnim stvarima u kombinaciji sa slomljenim srcima sve se preokrenulo i zainteresirano sam čitala dalje.

Preporuka od mene jer imala je ta zlatna mladež puno hrabrosti za to njihovo konzervativno vrijeme gdje se lako osuđivalo, a posebno preporuka za tu romantičnu, opojnu i dirljivu ljubavnu priču koja je iskusila veliki izazov i pretrpjela mnoge gubitke.
Znanje


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo