Preskoči na glavni sadržaj

Kate Morton- Urareva kći

 Zanimljiva priča koja spaja povijest i sadašnjost, odnosno Birdie, kći jednog urara koja je spletom nesretnih okolnosti postala kradljivica i Elodie, mladu arhivisticu koja slučajno pronalazi nešto što je izuzetno podsjeća na priču koju joj je pričala majka.


Kako je Birdie uopće dobila taj nadimak? Koje je njeno pravo ime s obzirom na to da je bila sklona krađi identiteta? Kako je postala muza darovitom slikaru? Uz odgovore na ova pitanja saznat ćete također i gdje je nestao predivan dijamant, tko je ubijen, a tko ubojica. Upoznat ćete jako puno likova koji pričaju svoje uznemirujuće priče, a dobit ćete i nekoliko ljubavnih priča koje su završile posve neočekivano.

Priča je super, zanimljiva je i maštovita, ali previše se opisuje apsolutno sve u najsitnije detalje i to me strašno usporilo i umorilo, a kako stalno u zraku visi neka misterija ipak sam nastavila čitati jer jednostavno sam morala saznati kako su Birdie i Elodie povezane. Likovi su svi nekim putevima povezani, a na vama je samo da istražite tko je kome što i kako ta neobična priča završava.

Zašto sam ovu priču nazvala neobičnom? E pa o tome ćemo sada. Vilinska kraljica, vilinska djeca i duhovi. Kako vam to zvuči? Mene su opčinile te neobjašnjive sile koje osjećaju likovi u jednoj posebnoj kući, vile i čarolije također su povezani s tom kućom i kada pročitate tu bajku s nevjerojatnim krajem sve će vam se, i dobro i zlo, posložiti u veličanstvenu cjelinu i dati vam poruke o ljubavi, povjerenju i lažima koje bi vam mogle uništiti živote.

„Poanta je da, bez obzira na zlo koje bi nas moglo snaći, biti voljen znači biti zaštićen.“

Da, svakako je to priča o ljubavi, koga voljeti, kako iskreno voljeti i tko će biti taj netko tko će nas zaštititi i zauvijek biti uz nas. I ako očekujete puno pričanja o satovima i spomenutom uraru to si odmah možete prekrižiti jer ovo je ipak priča o njegovoj kćeri koja je imala težak i bolan život u laži, a sve u ime ljubavi.

„Svaki sat je jedinstven, a kao i kod ljudi, njegovo lice, obično ili lijepo, samo je maska koja skriva složeni mehanizam.“

Preporuka od mene za priču, za radnju i za likove jer sve je to osebujno, dramatično i strastveno, a to što je stil pisanja poetičan, detaljan i što odlazi u prevelike dubine možda bolje da zanemarite, a možda upravo baš to volite pa uživajte.
Mozaik knjiga


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo