Preskoči na glavni sadržaj

John Grisham- "Kako preskočiti Božić"

ALGORITAM

Luther ima savršeni plan kako preskočiti Božić, plan koji predstavlja bijeg od krcatih prodavaonica koje nabijaju cijene, a ipak ljudi masovno kupuju u njima, bijeg od kupovanja čestitaka, poklona, priređivanja zabava, kupovanja i pripremanja hrane koju nitko ne jede, bijeg od glupog natjecanja među ulicama i dvometarskog snjegovića. Nema drvca koje treba okititi i pritom se užasno iznervirati, nema zabava na kojima je usiljeno smiješ i u sebi ponavljaš rečenicu koje ti je postala mantra: „Neka svi što prije odu svojim kućama.“ O da, Luther ima plan jer puna mu je kapa nervoze oko traženja parkirnog mjesta u sklopu trgovačkih lanaca i traženja bijele čokolade koju mesar skriva ispod pulta. Dosta mu je stresa i pretvaranja.

Luther odluči otići na krstarenje i to ni manje ni više nego upravo na sam Božić. Preostaje mu samo nagovoriti svoju ženu Noru da pristane na njegov savršeni bijeg. Iskreno govoreći, da sam mu žena ja bih pristala odmah, ali ni sa Norom nije imao puno problema. Kada joj je u detalje opisao cijelu situaciju, uz malo njenog nećkanja ipak je pristala. Noru je ustvari oko toga svega najviše mučila činjenica što će drugi ljudi, njihovi prijatelji, obitelj i poznanici govoriti i misliti o njima kada im ne stignu njihove čestitke, kada neće dobiti poklone ili kada objavi da se neće održati zabava kod njih koja se inače svake godine na badnjak održava.

Ali pristala je na bijeg, ponajviše zbog odrasle kćeri koja ovoga Božića neće biti sa njima jer će godinu dana provesti u Peruu siromašnu djecu podučavati čitati i pisati. Božić bez kćeri neće biti isti, pomislila je i tako se priklonila svome mužu u realizaciji preskakanja Božića. Kakve ih dogodovštine očekuju i hoće li uspjeti u svom naumu otkrijte sami. Nešto će ispasti baš savršeno, nešto će boljeti, ponešto će morati biti zaboravljeno, ali ono najvažnije, sloga će zavladati i pretvoriti jedan Božić u obilje smijeha i ljubavi. Odlično ćete se zabaviti, sa likovima se nasmijati u njihovim ludim pothvatima i naučiti cijeniti obitelj i veselje koje nam to zajedništvo pruža. Naučiti ćete kako Božić može biti nešto prekrasno ako samo malo drugačije sagledamo situaciju i ako se prepustimo zabavi umjesto stresu. Roman je ovo koji će unijeti neke nove osjećaje u vaše srce i koji ću od sada obavezno čitati svake godine uoči blagdana čisto da se malo smirim i shvatim što Božić čini Božićem.

Znam da većina vas obožava blagdane i sam Božić, ali nemojte mi zamjeriti što ja nisam taj tip. Više sam u Lutherovom klanu jer ne volim ni zimu, ni snijeg, a bome ne volim ni svu tu strku oko Božića. Nekako je sve to počelo biti isforsirano i umjesto da uživamo i veselimo se sa obitelji, mi sami sebi nabijamo nevažne obaveze i nepotreban stres. Božić je postao opterećenje kako za djecu tako i za roditelje. Pečenje kolača, kićenje drvca, adventski vjenčići i veličina poklona postali su predmet natjecanja, tko će bolje i tko će više i nije više važno uživati u sitnicama i Božićnom duhu nego se sve svelo na puko otvaranje skupih poklona koji će biti zaboravljeni do Nove godine. Možda bi se idući Božić po nečemu promijenio ukoliko bi se ovogodišnji preskočio. Nikad se ne zna, ali rado bih jedne godine probala. Možda bi to vratilo osmijehe na lica djeci kada im umjesto infinity nado zvrkova kupim svakome po jednog plišanog medu. Znam, to su samo djeca i ja kao roditelj samo ispunjavam njihove želje, ali rado bi ih naučila što je zapravo čar Božića i kako se tom kraju godine možemo veseliti bez stresa, bez mnoštva organizacija i bez kupovanja skupih poklona. Htjela bih im pokazati kako je Božićno drvce upravo savršeno takvo nahereno i kako kolača ne mora biti 10 vrsta. Htjela bih da Božić nije natjecanje, onda bih možda uživala u njemu.

Ali ja ne podliježem pritisku, dopuštam djeci da drvce i kuću okite u šareno, ispečem samo 2 vrste kolača, poklone kupim prema financijskim mogućnostima i umotam ih neuredno, a ove godine nisam ni adventski vjenčić napravila nego sam samo četiri svijeće stavila u svijećnjak i redom ih palim. I znate što? Napokon uživam, u sitnicama, u osmijehu i napokon imam čar Božića. Ukoliko ste pomalo Grinch kao i ja, ova će vam knjiga vratiti vjeru i promijeniti mišljenje.
Sretan Vam Božić!

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije