Preskoči na glavni sadržaj

Ivan Brankovic -"Prometejev dnevnik"

Izdanje Otvorena Knjiga

Dvojica tajnih agenata, jedan povučeni kolekcionar, arheologinja i vrlo tajanstveni lik koji ih sve drži na okupu i šalje ih u potragu za tajanstvenim predmetom koji je po svemu sudeći dio davno nestale civilizacije. Ekipa je spremna za istraživanje i puno akcije popraćene otmicama, pucnjavom i bijegom. Je li zaista riječ o drevnoj civilizaciji ili možda o izvanzemaljcima? Razne se teorije i polemike vode oko toga, ali riječ je zapravo o nizu pronađenih predmeta sa neobjašnjivim znakovima i jedna davno pala letjelica od koje je cijela priča i počela.

Agent Kolman želi se neko vrijeme povući u osamu, ali Minh ga šalje na novi zadatak sa naznakom kako je njihova organizacija izgubila vođu i sada mora riješiti jedan veliki misterij kako bi se našli tragovi koji vode do možda glavnih krivaca, ali i novih znanstvenih otkrića. Kolmanu se pridružuje i Frenki pa kreću saznati kakav je to predmet Ana dobila od kolekcionara. Minh ih usmjerava u svakoj situaciji, daje im zadatke i sve ih više uvlači u zapletenu igru sa višim ciljem.
Što je zapravo Prometejev dnevnik? Davno napisan, pa izgubljen trag ili nešto što bi pokolebalo i sukobilo religije? Treba li ga proučavati ili jednostavno uništiti? Ma tko je bio Prometej, bog ili izvanzemaljac?

Ovaj odličan SF triler odvest će vas do SS i nacističkih znanstvenika, upoznat ćete drevne civilizacije, putovati egzotičnim mjestima i spajati prošlost sa sadašnjim vremenom. Kakve veze ima letjelica pala 1936.godine sa predmetima kupljenim na internetskim aukcijama? Agencije i vlada pokušavaju saznati pravu istinu, ali naši likovi su zapravo na pravom tragu i čeka ih neočekivana pustolovina. Na svakom su koraku teorije zavjere, o važnim se stvarima ne priča, svi govore u šiframa i napetost raste iz stranice u stranicu. Autor je u sve to ubacio priču o sukobu Čuvara svjetlosti i vatikanske crkve, ali nadasve se posvetio teoriji da izvanzemaljci ipak postoje. Oni su izvor evolucija i nastanka civilizacija, a sada naši junaci istražuju što se stvarno dogodilo i odakle dolaze tajni predmeti.

Roman je prepun akcije, zasjeda i pucnjave. Agenti se pametni i proračunati, ali nadasve opušteni te predani svome ionako nejasnom poslu. Zanimljiva je i pomalo bolna činjenica kako su ti agenti postali to što jesu, tko su oni i tko je određivao njihovu sudbinu. Priča je napeta do samoga kraja, a pratimo je iz različitih kuteva jedne zanesene i jako čudne ekipe. Da trebam napraviti usporedbu bilo bi to definitivno sa kultnom serijom Dosjei X jer u ovoj priči nema čega nema i sve je obavijeno velom misterije i nadnaravnog. Opisi gradova i mjesta gdje se radnja događa opisani su u predivnim istinitim detaljima koji radnju čine još zanimljivijom, a roman postaje pravo čudo kada saznate da su se neki od navedenih događaja zaista dogodili. I za kraj mislim da je važno spomenuti kako uskoro izlazi drugi nastavak ove priče koji već jedva čekam jer ovako pustolovan i nadnaravan krimi/triler već dugo nisam čitala.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo