Preskoči na glavni sadržaj

Mary Balogh- "Dogovor"


Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie.

Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgodan i šarmantan što je dovelo do novih problema. Majka joj je umrla na porodu, a otac u dvoboju, ostala je siroće, prepuštena na skrb mnogim tetama koje su se prema njoj ponašale kao da je zadnje smeće. Za sve je njih bila sluškinja, nevidljiva, neugledna mala mišica, stjerana u kut, nikome predstavljena i odjevana u dronjke. Odbačena je bila od svih pa čak i od svoje prve prave ljubavi. Nikada nije željela udati se nakon tog incidenta, samo je željela biti sama. Smatrala je da je ružna i da izgleda kao dječak. Bez trunke samopouzdanja težila je samo snovima.

Kada Sophie spasi Vincenta njena je obitelj izbaci iz kuće, a on joj ponudi dogovor kako bi joj pomogao. On joj nudi brak u kojem će oboje imati slobodu, u kojem će ona postati vikontesa i biti za cijeloga svoga života financijski zbrinuta i brak koji će trajati samo godinu dana, a nakon toga tko zna što će biti dalje. Ona nerado pristaje na taj brak kako bi ugodila njemu, ona mu želi pomoći da postane neovisan, ona ga želi zavoljeti.

Ovo dvoje mladih ljudi čeka prava pustolovina, od braka koji su sklopili samo tjedan dana nakon što su se upoznali, preko raznih putovanja i dogovora, do upoznavanja obitelji i uigravanja u novu ulogu vikonta i vikontese. Zajedno su se smijali i tugovali, povjerili jedno drugome svoje mračne prošlosti i bolne uspomene, postali su prijatelji, a postupno su se i zaljubili jedno u drugo. Zamamna priča je to o neobičnim ljudima, čudnim dvobojima i velikim ljubavima. Sophie i Vincent koji su toliko težili samo biti sami, našli su se u situaciji kada im je počelo goditi društvo onog drugog, njihove su priče oduševljavale djecu, njihov je dogovoren brak postao snažna priča o ljubavi i boli. Roman je to koji odlično prikazuje da moramo voljeti sebe onakve kakvi jesmo, sa svim našim manama i vrlinama moramo sebi biti važni. Vincent je pomogao Sophie za zavoli sebe, da mu se opiše onakva kakva zaista je, a ne onakva kakvom su je drugi vidjeli, oni koji su je samo ponižavali.

„Dogovor“ je roman o iznenadnim promjenama, o težnji ka ispunjenu snova, o oprostu i iskupljenju, jer znajte da za ništa od toga nije kasno. Jedan čovjek osuđen na tamu i jedna mala nevidljiva mišica pronaći će svoj put, zajedno, oni će biti puno jači i pokazati svijetu što je bezuvjetna ljubav i povjerenje. Kakve sve tajne krije Sophie i što to radi Vincent u mraku podruma? Što će se dogoditi kada Sophie primi pismo od svoga strica kojega nikada nije upoznala? Što će Vincent učiniti kada upozna osobu koja je ponizila i uvrijedila Sophie? E pa puno toga ne želim vam otkriti , dovoljno je što sam vas malo upoznala sa likovima, a ostalo saznajte sami u ovoj divnoj, nježnoj i strastvenoj priči.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…