Preskoči na glavni sadržaj

Mary Simses- "Sezona borovnica"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Kada se jedna uspješna i ambiciozna odvjetnica nađe u opasnosti od utapanja i kada je spasi zgodan muškarac ona nije ni svjesna što je sve još čeka na njenom putovanju. A evo kako se našla u mirnom gradiću Beaconu i u naručju nepoznatog spasitelja...

Zadnje riječi njene bake bile su neka potraži pismo u njenoj sobi i neka ga uruči čovjeku kojega je voljela dugi niz godina i sa kojim je imala gadan prekid. Ellen ne shvaća smisao toga, ali obećaje baki kako će to ipak učiniti. Pronalazi to pismo, čita ga, ali nema pojma kako povezati navedene stvari pa kreće na putovanje koje će joj promijeniti život. Kako sam već spomenula, nepoznati muškarac čak dva puta spašava Ellen život i ona počinje nešto osjećati prema njemu, ali stvari nisu tako jednostavne kako se čine. Naime, Ellen ima zaručnika i do vjenčanja je dijeli svega tri mjeseca. Ona je zbunjena i rastresena zbog tih neobjašnjivih osjećaja, a svemu pridonese i priča koju je saznala o baki.

Pismo koje je trebala uručiti bakinom dečku iz djetinjstva donijelo je Ellen mnoge probleme, ali i nova otkrića. Ona saznaje da je njena baka bila umjetnica, kako je od nekih bila voljena, a on drugih odbacivana, saznaje razloge zbog kojih je napustila rodni grad i mnoge tajne koje nitko nije znao otkrivaju se u svega par dana. Ellen spoznaje cijelu bit te priče i stvari postaju puno jasnije. Ellen je trebala u Beaconu ostati svega dva dana, ali kako je svaki dan saznala nešto novo, boravak se odužio. Uz dva nesretna slučaja, doživjela je i nekoliko pijanstava, poljubila potpunog stranca i pronašla novi smisao života u uštipcima i jeftinom vinu.

Nije sve u novcu i ambicijama, nije sve u dogovoru i popuštanju, ima nečeg lijepog i privlačnog u mirnoj farmi pored mora, ima nešto u tesaru koji te izazove na partiju pikada, ima nečeg neobjašnjivog u finoj piti od borovnica. „Sezona borovnica“ roman je koji divno prikazuje što bi nam u životu trebali biti prioriteti, a što je prolazno i bezvrijedno. Priča je to o željama i mogućnostima, o gubitku i potrazi, o vječnoj ljubavi koja nikada ne umire. Ellen je spoznala što je prava ljubav, shvatila je kako svijet funkcionira i kako ne mora uvijek biti podložna svemu što drugi od nje zatraže. Ona je prihvatila biti obična, tradicionalna i nadasve posebna. Ona je odlučila ispraviti grešku svoje bake, odlučila je živjeti sretno a ne prosječno.

Ovaj divan ljubavni roman daje nam dirljivu priču o izgubljenoj ljubavi i neispunjenim snovima, suze na rastanku i prilike koje nisu trebale biti propuštene. Topla je to priča o prošlosti koju treba prvo istražiti a tek onda je prepustiti zaboravu, riječi su izrečene prekasno, pisma nisu poslana na vrijeme, ali ipak ta ljubav nikada nije prestala. Nije li to zapravo smisao svega? Ljubav koja ne umire čak ni nakon posljednjeg daha. Ljubav koja je svevremenska postaje ljubav koja spaja dva nespojiva srca i život ide dalje, malo neočekivaniji, ali ipak sretniji. Oprost je taj koji srcu daje krila da ponovno poleti i nanovo se zaljubi. Predivno, zar ne?

Stoga, nemojte previše dvoumiti oko ovog romana, nema tu ničega o čemu bi trebalo dva puta razmisliti, samo ga uzmite u ruke i priča može krenuti. Tako lako, emocionalno i neobično, priča koja nema predaha, likovi koji nam se u trenu zavuku pod kožu i idila okusa i mirisa na jednoj farmi borovnica. Smijeh, suze, stare i nove ljubavi, laži i nepovjerenje, smisao koji se lako gubi, sve je to ova priča, sve je to život.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…