Preskoči na glavni sadržaj

Diane Chamberlain- "Nužne laži"

Izdanje Leo-commerce d.o.o.

Godina je 1960. U okrugu Grace na farmi duhana rade siromašne obitelji. Te su obitelji radnika mnogobrojne, a žive od novčane socijalne pomoći. Iako su nekada svi radnici bili bliski prijatelji došlo je vrijeme kada su nastupile rasne diskriminacije iako su svi bili socijalno isti. Na toj se farmi ističu dvije obitelji, majka sa petero djece i jedna obitelj u kojoj upoznajemo petnaestogodišnju Ivy koja boluje od epilepsije, njenu sedamnaestogodišnju mentalno zaostalu sestru Mary Ellu sa dvogodišnjim sinom koji isto zaostaje u razvoju te njihovu baku koja vodi borbe sa artritisom, dijabetesom i visokim tlakom.

Ivy ih zapravo sve drži na okupu, a sve se počinje raspadati sa dolaskom nove mlade neiskusne socijalne radnice Jane koja se tek udala i želi započeti karijeru iako se udala za doktora i u to vrijeme žene bogataša nisu smjele raditi već voditi kućanstvo i brinuti se o djeci. Jane nije željela biti dio tog bogataškog stereotipa jer je i sama prije udaje iskusila život „običnih, malih“ ljudi. Njen muž sa puno negodovanja prihvaća posao koji je odabrala, ali kako stvari sa Janeinim klijentima kreću nizbrdo tako i muž postaje sve nezadovoljniji. Između njih se stvara jaz što Jane dodatno opterećuje. Jane nikada nije vidjela toliko siromaštva, tuge i boli, a kako sve više upoznaje obitelji Jordan i Hart tako se sve jače emocionalno veže za njih.

Priča je ovo koja ponajviše govori o sterilizacijskom programu koji se vršio u to vrijeme na osobama koje su zaostale u mentalnom razvoju. U tom su programu bile Mary Ella koja je sterilizirana odmah nakon što je rodila izvanbračnog sina u petnaestoj godini života i naravno za sterilizaciju nije znala, te Ivy za koju je tek trebao biti poslan zahtjev budući da je i njen kvocijent inteligencije veoma nizak, a uz to je i epileptičarka, ali sve se mijenja kada Jane spozna pravu prirodu problema svih siromašnih obitelji. Jane želi sve promijeniti i želi da djevojke same mogu odlučiti žele li imati u budućnosti djecu ili ne. Sve se zakomplicira i nastaje pravi kaos. Kakvu tajnu krije Lita, brižna majka petero djece i kako je njena tajna povezana sa teško bolesnom i izgubljenom Mary Ellom? Hoće li Ivy uspjeti održati obitelj na okupu kada se sazna za program sterilizacije?

„Nužne laži“ bolna je i dirljiva priča o siromaštvu i nepravdi, o tragedijama koje nas prate kroz život te o savjesti i onome što svi govore da je ispravno dok se mi zapravo pitamo što je za nas ispravno. To je istovremeno jako napeta i vrlo osjećajna priča koja pogađa ravno u srce. Poduzimat će se drastične mjere, riskirat će se prijateljstva, brakovi i posao kako bi se vodile bitke za pravdu.

Snaga i hrabrost isplivat će na površinu u ključnim trenucima kako bi se spasili i promijenili životi mladih, potlačenih i iskorištavanih žena.
I još za kraj moram reći kako je ovo izvrsno ispričana priča sa autentično opisanim likovima čije priče bude suosjećajnost i potrebu za borbom. Strepila sam i plakala nad njihovim teškim životima i imala sam potrebu pomoći im da pronađu sebe i pomire se sa onim što im je bolna prošlost donijela. Emocionalno i snažno djelo koje se čita u jednome dahu i iščekivanje raste sa svakom stranicom. Likovi i okrug Grace su izmišljeni, ali Eugenički program sterilizacije je itekako stvaran, a više o tome možete saznati iz napomene autorice gdje ona detaljno opisuje kako je to uistinu izgledalo, kakvo je djelovanje socijalnih radnica i zašto se preporučala sterilizacija.

Ivy i Jane ispričat će vam svoje priče o tragičnim gubitcima i neobičnim ljubavima. Što im život donosi osim boli i suza saznajte sami u ovom izvrsnom romanu.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…