Preskoči na glavni sadržaj

Diane Chamberlain- "Nužne laži"

Izdanje Leo-commerce d.o.o.

Godina je 1960. U okrugu Grace na farmi duhana rade siromašne obitelji. Te su obitelji radnika mnogobrojne, a žive od novčane socijalne pomoći. Iako su nekada svi radnici bili bliski prijatelji došlo je vrijeme kada su nastupile rasne diskriminacije iako su svi bili socijalno isti. Na toj se farmi ističu dvije obitelji, majka sa petero djece i jedna obitelj u kojoj upoznajemo petnaestogodišnju Ivy koja boluje od epilepsije, njenu sedamnaestogodišnju mentalno zaostalu sestru Mary Ellu sa dvogodišnjim sinom koji isto zaostaje u razvoju te njihovu baku koja vodi borbe sa artritisom, dijabetesom i visokim tlakom.

Ivy ih zapravo sve drži na okupu, a sve se počinje raspadati sa dolaskom nove mlade neiskusne socijalne radnice Jane koja se tek udala i želi započeti karijeru iako se udala za doktora i u to vrijeme žene bogataša nisu smjele raditi već voditi kućanstvo i brinuti se o djeci. Jane nije željela biti dio tog bogataškog stereotipa jer je i sama prije udaje iskusila život „običnih, malih“ ljudi. Njen muž sa puno negodovanja prihvaća posao koji je odabrala, ali kako stvari sa Janeinim klijentima kreću nizbrdo tako i muž postaje sve nezadovoljniji. Između njih se stvara jaz što Jane dodatno opterećuje. Jane nikada nije vidjela toliko siromaštva, tuge i boli, a kako sve više upoznaje obitelji Jordan i Hart tako se sve jače emocionalno veže za njih.

Priča je ovo koja ponajviše govori o sterilizacijskom programu koji se vršio u to vrijeme na osobama koje su zaostale u mentalnom razvoju. U tom su programu bile Mary Ella koja je sterilizirana odmah nakon što je rodila izvanbračnog sina u petnaestoj godini života i naravno za sterilizaciju nije znala, te Ivy za koju je tek trebao biti poslan zahtjev budući da je i njen kvocijent inteligencije veoma nizak, a uz to je i epileptičarka, ali sve se mijenja kada Jane spozna pravu prirodu problema svih siromašnih obitelji. Jane želi sve promijeniti i želi da djevojke same mogu odlučiti žele li imati u budućnosti djecu ili ne. Sve se zakomplicira i nastaje pravi kaos. Kakvu tajnu krije Lita, brižna majka petero djece i kako je njena tajna povezana sa teško bolesnom i izgubljenom Mary Ellom? Hoće li Ivy uspjeti održati obitelj na okupu kada se sazna za program sterilizacije?

„Nužne laži“ bolna je i dirljiva priča o siromaštvu i nepravdi, o tragedijama koje nas prate kroz život te o savjesti i onome što svi govore da je ispravno dok se mi zapravo pitamo što je za nas ispravno. To je istovremeno jako napeta i vrlo osjećajna priča koja pogađa ravno u srce. Poduzimat će se drastične mjere, riskirat će se prijateljstva, brakovi i posao kako bi se vodile bitke za pravdu.

Snaga i hrabrost isplivat će na površinu u ključnim trenucima kako bi se spasili i promijenili životi mladih, potlačenih i iskorištavanih žena.
I još za kraj moram reći kako je ovo izvrsno ispričana priča sa autentično opisanim likovima čije priče bude suosjećajnost i potrebu za borbom. Strepila sam i plakala nad njihovim teškim životima i imala sam potrebu pomoći im da pronađu sebe i pomire se sa onim što im je bolna prošlost donijela. Emocionalno i snažno djelo koje se čita u jednome dahu i iščekivanje raste sa svakom stranicom. Likovi i okrug Grace su izmišljeni, ali Eugenički program sterilizacije je itekako stvaran, a više o tome možete saznati iz napomene autorice gdje ona detaljno opisuje kako je to uistinu izgledalo, kakvo je djelovanje socijalnih radnica i zašto se preporučala sterilizacija.

Ivy i Jane ispričat će vam svoje priče o tragičnim gubitcima i neobičnim ljubavima. Što im život donosi osim boli i suza saznajte sami u ovom izvrsnom romanu.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo