Preskoči na glavni sadržaj

C.L.Taylor-"Laž"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

U moru knjiga koje svakodnevno pročitam naletjeti na ovakav roman za mene je neprocjenjivo. Da, ovo je uistinu savršen triler koji napetost drži do samoga kraja, ovo je zaista priča od koje ćete se naježiti i nauživati paklenog straha. Genijalno, mračno i uzbudljivo...

Jane ima napokon život koji voli, trideset joj je godina, ima dečka sa kojim joj je veza tek u ranoj fazi i posao u azilu za životinje koji zaista obožava. Reklo bi se da je sve u najsavršenijem redu, ali...aha, tu ima taj ALI, Jane krije nešto jako potresno, čuva jezivu tajnu već pet godina i njen je život jedna velika laž. Naime, prije pet godina imala je bezličan život, život koji nije voljela, prijateljice koje nije razumjela, a to se sve promijenilo jednim putovanjem koje je postalo kobno. Kako bi se odmakle od svega, a ponajprije kako bi makle jednu od prijateljica od tek propale veze, četiri su se djevojke zaputile na putovanje u takozvanu oazu mira i spokoja u planine Nepala. Tražeći odmak od svakodnevice prepustile su se neobičnim užicima i ne shvačajući što ih zapravo čeka, a to što ih je snašlo rezultiralo je silovanjima, mučenjem i hrpom laži.

Djevojke je zadesila najgora moguća noćna mora u kojoj je na kušnju došlo i njihovo prijateljstvo. Ljubomora je isplivala na površinu, laži koje su kolale među njima pomutile su zdrave prosudbe, a nesporazumi su uništili jedno naizgled savršeno prijateljstvo. Patnja, mržnja i strah, ove su djevojke iskusile najgore, platile su taj izlet bolnim uspomenama, sjećanja koja su im se vratila satrla su i najmanje zrno nade u njima...a neke su od njih platile i životom.

Sada pet godina kasnije Jane opet sustiže ta jeziva prošlost, sve joj se vraća isprva u obliku pisma, kasnije sms poruka. Zbunjena je i nesigurna u sve što se zapravo dogodilo, preispituje sebe i svoje davno donesene odluke, postaje sumnjičava, a kajanje zbog brojnih laži narušit će joj i novi posao i novu ljubav. Ona nije ta za koju se prikazuje, Jane nije osoba kakvu je trenutno svi znaju, a kada situacija zagusti i život joj bude izložen opasnosti Jane shvaća da je vrijeme za istinu.

Više od ovoga nemam namjeru otkriti da vam ne pokvarim čitanje. Roman je doista wow, eto nemam prikladnijih riječi od toga jer bila sam uvučena u radnju odmah i nisam mogla knjigu ispustiti iz ruku. Radnja je pisana izmjenjujući prošlost i sadašnjost i koji god dio pratili napetost u vama aktivira adrenalinsku bombu za koju ćete imati osjećaj kako će svakoga trena eksplodirati ako ubrzo ne saznate što se dalje dogodilo. Priča je prepuna preokreta i dugo se ne naslućuje što se tu uistinu dogodilo, a likovi će vas dovesti na rub ludila jednom kada shvatite da nikome ne možete vjerovati. Bilo mi je ovo zastrašujuće i neopisivo uzbudljivo putovanje, ovaj me psihološki triler doslovno prikovao uz sebe i nije mi dopuštao da se pomaknem ni milimetra.

Ljubitelji psiholoških trilera navalite jer jednom kada primite ovu knjigu u ruke za vas će nestati cijeli svijet i ostat će samo ova mračno jeziva priča i vi cijelim bićem u njoj. Uznemirujuće činjenice probudit će u vama mnoga pitanja i potaknuti vas na sumnju. Možda shvatite da vam je život nepotpun, možda počnete ozbiljnije shvaćati svoje prijatelje, možda uvidite kome trebate vjerovati a kome ne...a onda je tu i ta zeznuta prošlost koju bi trebali ostaviti iza sebe i krenuti dalje, ali... „Prošlost ti ne određuje budućnost,ako to ne dopustiš.“

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…