Preskoči na glavni sadržaj

Gilles Legardinier- "Potpuno spaljen!"

Izdanje Znanje

I dok smo iz prethodne Gillesove knjige pod nazivom „Sutra prestajem“ naučili sve o odanom prijateljstvu i neobičnom načinu zaljubljivanja, u romanu „Potpuno spaljen“ dobit ćemo predivnu poruku o ljubavi koju osjećamo čak i onda kada je nismo u stanju pokazati. To bi bila ona ljubav prema obitelji, prema sinovima koji su pomalo zastranili i odlučili uzeti stvari u svoje ruke bez obzira na previše zaštitnički nastrojene majke, to je ona ljubav prema kćerima koje su odrasle i započele novi život daleko od oca koji je život posvetio vođenju tvrtke. Ljubav je to koja nema granica, a ipak ponekad jako boli. Ali koliko god je ova priča realna ipak nam je Gilles omogućio i kvalitetnu dozu smijeha i zabave. Ali krenimo redom.

Andrew je šezdesetšestogodišnjak koji jednoga dana iz čistoga mira (ili hira) svoju tvrtku prepušta na vođenje tajnici koja će se u par minuta naći u samom epicentru gadnog potresa zvanog zavist i neodobravanje. Ali to Andrewa ne mući baš previše, on joj daje sve ovlasti i odlazi puštajući tajnicu da se sama snalazi. A kamo Andrew odlazi? U Francusku, da odlazi u Francusku i od velikog poslovnog čovjeka postaje ni manje ni više nego batler. Ne zezam vas, stvarno je postao batler, koji se naravno već nakon dva dana boravka u kući svoje gazdarice predomislio u vezi te svoje ishitrene odluke, ali povratka više nije bilo. Morao je odraditi barem probni rok.

Njegov novi dom bio je sve samo ne normalan, tu je prije svega bila gazdarica kuće, velika dama koja se skriva u svojoj zamračenoj sobi od jutra do mraka, ne izlazi iz kuće, ne jede i usput se kada nitko ne vidi bavi pomalo čudnim aktivnostima i istraživanjima. Ona je već neko vrijeme udovica koja nikada nije prestala voljeti svoga muža, a sinova pisma kako dolaze tako samo proslijedi u sjeckalicu papira. Tvrdoglava je i ponosna te u velikim financijskim problemima, a Andrew će učiniti sve da otkrije tajne te mračne žene i da joj pomogne usprkos silnim negodovanjima. U kući živi i kuharica Odile, temperamentna, sa vrlo čudnim zahtjevima, neobičnim ponašanjem i krvoločno nastrojena prema muškom rodu. A mlada sobarica Manon sa svojim će ljubavnim problemima u Andrewu probuditi neka davno minula sjećanja na njegovu pokojnu suprugu te mu pokazati da se ljubav kroz godine ne razlikuje baš puno. Andrew će Manon pomoći da lakše prihvati svoje probleme, uputit će joj niz savjeta za koje je smatrao kako ih je i on davno trebao primjeniti, ali iz nekih razloga nije. A da bi priča bila zanimljivija opet je tu jedna maca, zapravo pravi angora mačor zvan Mefisto koji ima čudne navike spavanja i osebujan karakter.

Priznajem da mi je ova knjiga nekako bolja porukom od prethodne, ali jednako sam se dobro i uz ovu zabavila, jednako sam se od srca nasmijala, jednako sam uživala jer roman je pisan opušteno bez obzira na situaciju o kakvoj se radilo. Realno, a ipak urnebesno štivo, lagana, a opet jaka priča koja će na trenutke u vama probuditi ono nešto zbog čega ćete shvatiti pravu bit postojanja, truda, ljubavi i upornosti. Što je život bez ljubavi? Što je snaga bez borbe? Sve je bezvrijedno ako ništa ne poduzimamo, zar ne?

Ukratko, ovo je jedna od onih knjiga koje se čitaju u jednome dahu, knjiga koju možete nositi na plažu ili je čitati umotani u dekice. Roman je to koji definitivno uzdiže i veliča sve oblike ljubavi i daje nadu u neko bolje sutra. Motivirajuća i očaravajuća priča, a oblike gluposti koji se sve javljaju unutar ove zgodne naslovnice neću vam ni spominjati jer svaka situacija ima neku smiješnu stranu i trebala bi mi još jedna zasebna recenzija da obradim sve te trenutke kada sam se glasno nasmijala. Stoga, moju preporuku imate, pročitajte, zabavite se, istražite, uživat ćete sigurno, plakati nećete, ali zapitat ćete se povremeno koliko su ispravne vaše odluke.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…