Preskoči na glavni sadržaj

Dolores Redondo-"Nasljeđe u kostima"

(Drugi dio trilogije)
Izdanje Profil

Prije svega moram vam napomenuti da ne čitate ovu recenziju ako još niste pročitali prvi dio trilogije jer budući da se radnja nastavlja u doslovnom smislu neke će vam stvari biti spojleri bez obzira na to što ja napisala. Znači, ovo je trilogija koja se jednostavno mora čitati redom, određenim redom jer inače nema smisla, ako čitate samo jednu knjigu iz serijala ništa vam neće biti jasno jer prethodni nastavci čine strukturu i stvaraju cjelovitu priču. Kako neki zločini nisu riješeni u prvom nastavku, a radnja ide dalje, viša inspektorica Amaia Salazar ima pune ruke posla. A evo samo nekih naznaka o čemu se radi...

Neki navodno nabrijani huligani, skloni pobuni oskvrnuli su lokalnu crkvu, uništili njenu unutrašnjost te uz taj vandalizam zapalili dječje ostatke, jezivo, zaista zastašujuće jer tko bi nešto takvo napravio. Kako istraga odmiče, Amaia još uvijek traga za misterijoznom osobom koja amputira ruke žrtava. Ti su slučajevi već odavno zatvoreni, ali te amputacije i dalje su zagonetka. Ubojice su počinile samoubojstva i svaki od tih monstruma ostavio je za sobom poruku namijenjenu upravo Amaii. Sve je obavijeno nekom mračnom silom, nitko ne zna što ubojice tjera na samoubojstvo, ali itekako je očito da netko sve to iz sjene kontrolira.

Sada kada Amaia ima vlastitu skladnu obitelj ona još više strepi za njihovu sigurnost, a ponovni povratak u rodni grad ponovno će otvoriti bolne rane. Pronađene su kosti djece oko kuće koju njen suprug želi kupiti, a usporedbom saznajemo kako se jedna kost u potpunosti podudara sa Amaiinim DNK. Kakva je to još tajna koju krije njena mentalno bolesna majka? A kad smo kod majke, smještena je u psihijatrijskoj bolnici, posjećuje je nepoznati lik koji joj pomaže oko manipulacija i planira se ubojstvo, ubojstvo djevojčice koja to zapravo nije. Kada majku presele u drugu ustanovu dolazi do velikih preokreta i stvari postaju joj napetije nego što su dosad bile.

Možda dalje da ne pričam, važno je samo da znate kako imamo tu ubojice koji postaju samoubojice, kosture djece koji prošlost dovode u sadašnjost, imamo svećenika koji u svoju kliniku dovodi pomno birane pacijente koji imaju u sebi posebnu „nijansu zla“, tu je jedna žena poremećenog uma, zaljubljeni sudac i naravno drevna legenda koja svojom misterijom obavija cijelu ovu neobičnu priču. Radnje se divno isprepliću, prati se nekoliko bizarnih slučajeva i svaka je stranica nabijena neobjašnjivom napetošću. Cijela je priča šokantna i uznemirujuća, mislim kosturi djece, kletve, opsjednutost...više liči na horor nego na krimi priču, stoga mogu reći kako je ovo jedan od onih psiholoških romana koji će vas dobro stresti, zapravo mogu priznati da sam povremeno čitajući preplašeno pogledala iza leđa čisto da se uvjerim da sam sama u prostoriji, a ja sam inače ljubitelj horor filmova, eto pa vi sad vidite. Meni je doista bilo jezivo sve to, ali želja da saznam što se dalje događalo bila je jednostavno jača od svega.

Sve te obiteljske tajne i istraživanje istine bilo je naprosto nevjerojatno, toliko ljudi upleteno u mit, legendu koja postaje stvarna, oluje koje bijesne, neprestani preokreti u radnji, zle slutnje, osjećaj straha, vjerujte neprocjenjivo. Nisam mogla odvojiti se od ovih knjiga, morala sam znati sve, a neprestana napetost omogućila mi je uživanja na najjače.Preostaje mi jedino pričekati završnicu ove trilogije pa da mi srce bude na mjestu.

I ovoga puta jako slojeviti triler koji spaja zle slutnje, mitove i stvarnost, među likovima vlada netrepeljivost i pitanje povjerenja, obitelji su pred brojnim iskušenjima, a ljubav u ovom romanu dolazi u tragovima ali je čista, iskrena i neiskvarena. Čak mi je drugi dio bio radnjom bolji jer znate i sami kako zanimljivo zna biti kada se sve zakomplicira, a to se tu i dogodilo i postalo je jako tijesno i zamršeno. Kažu da je i film snimljen pa ću ga obavezno pogledati, a Dolores tebi kapa do poda jer utjerala si mi strah u kosti, šokirala si me, zaokupila si mi misli, natjerala si me da čitam noću, zalijepila si me za svoje knjige, natjerala da poželim još i uz sve to ugodno si me iznenadila, hvala ti. Na vama je dragi moji čitatelji da se sami uvjerite u ovo što vam pišem jer ovi su psihološki trileri prava senzacija.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…