Preskoči na glavni sadržaj

Dorothea Benton Frank-"Sestre uragana"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Fascinantna i šokantna priča o tri generacije žena koja me doslovno oborila s nogu i uznemirila me isto toliko koliko mi je i dala nade, ali spokoj je ono što ove tri žene u životu nisu imale dugo vremena. Roman je pomalo duhovit u dijelovima, ali opisuje jednu jako ozbiljnu situaciju, zlostavljanje. Zlostavljanje u obitelji, zlostavljanje u vezama, silovanje, smrt...teško i gadno, bolno i puno suza, ali ove žene jače su od toga, one su lavice i ne predaju se bez borbe.

Maisie je osamdesetgodišnja žena, puna elana, pomalo ekscentrična i u vezi sa muškarcem puno mlađim od sebe što nju nimalo ne brine, a ostalima samo daje sigurnost da je ona u dobrim rukama. Sklona je mirnim rješenjima i nekonvencionalnom pristupu rješavanju problema, ma kojih problema, za nju je sve samo situacije koja može biti riješena u tren oka. Liz je njena kći, žena u srednjim godinama, u braku gdje nema nikakvog pokazivanja naklonosti, a nema ni intimnih odnosa sa mužem. Sve je nekako zahladilo u njenom odnosu sa mužem i nijedno od njih više nema onu iskru koja bi ih trgnula i postavila stvari na svoje mjesto. Dolazi do gadnog kraha kada sazna da je muž vara. A Lizina kći Ashley cura je od dvadeset i tri godine, samostalna slikarica bez uspjeha i ludo zaljubljena i političara.

Sve će one iskusiti što znači bol, suze i zlostavljanje, sve te tri žene osjetiti će opaku zloću na vlastitoj koži, a jedinu utjehu pronaći će nigdje drugdje nego u vlastitoj obitelji i kada sve postane preteško, one će se osloniti jedna na drugu i neizlaznu situaciju dovesti do savršenog rješenja. Ne znam kako bi se sama snalazila u situacijama kakve su one imale, ne znam bi li bila toliko snažna da nosim teret smrti na leđima, bi li mogla psihički preživjeti napad od strane osobe koju volim. One se nisu slomile, samo su još više ojačale i nakon svih brodoloma dovele su u svoj život novu radost i nove uspjehe. I dok uragani haraju one su iznad svega, čak ni uragan im ne može ništa.

„Sestre uragana“ roman je koji potiče brojna pitanja i sama bilješka autorice na kraju, a i riječi koje nam upućuje kroz roman o zlostavljanju žena i djece istinite su, nažalost istinite. Koliko god je ovaj roman emocionalan i govori o čežnji za ljubavi, ja ga nikako ne bi svrstala u čisti ljubavni roman prvenstveno zbog teške tematike koju obrađuje kroz priču, ali i samim time što je ljubav ovim ženama donijela samo neprilike, tako da možda je bolje reći kako je ovaj roman neobičan spoj boli i sreće i odudara od svakog žanra upravo zbog realne životne priče.

Razočaranje i strah ovu će priču začiniti, pa će ranjivost postati snaga, a sitne nesavršenosti triju žena postati će upravo savršene. Preokret na kraju sravnat će vas sa zemljom, pasti će suze i bit će teško prihvatiti cijelu radnju kada shvatite koliko je stvarna. Zasigurno mi je ova spisateljica postala rame uz rame sa D.Koomson, zapravo i jako slično pišu i na isti način taknu dušu, pa jo ovo knjiga koju morate imati na polici i svako joj se malo vratiti.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…