Preskoči na glavni sadržaj

Dolores Redondo- "Nevidljivi čuvar"

(Prvi dio trilogije)
Izdanje Profil

Uz rijeku je pronađeno tijelo djevojčice, njeno je tijelo golo i neki bolestan um na izbrijanu joj je stidnu kost stavio kolač, a njene su cipele postavljene uredno na samom rubu šume što je pokazivalo na put gdje se nalazilo tijelo. Taj mučan prizor sa velikom tugom promatrala je viša inspektorica Amaia Salazar, a nažalost to neće biti zadnji takav koje će pronaći u narednim danima. Tijela se redaju jedno za drugim u istom obrascu i policijski istražitelji sa Amaiom u vodstvu zaključuju da se tu radi o vrlo poremećenom serijskom ubojici.

Amaia se zbog prirode ubojstava mora vratiti u rodni kraj iz kojeg je doslovno morala pobjeći pred vlastitim demonima, a sada se sve ponovno vraća u njenu zbilju i traume koje je doživjela kao djevojčica opet je počinju proganjati. Nesigurna je i ne zna kako dalje po pitanju privatnog života, ali itekako zna raditi svoj posao u kojem ne preza pred pritiskom. Ali bračni život polako dolazi pod upitnu stavku. Muž je razumije i voli, ali ne shvaća zašto Amaia odbija pokrenuti tretman umjetne oplodnja kada već dugi niz godina ne mogu začeti dijete.

Amaiina obitelj sve je samo ne obična, tu su sestre koje se ne podnose i stalno jedna drugoj predbacuju grijehe iz prošlosti, njihovi muževi su čudaci, alkoholičari i narkomani, a Amaia pokušava sve to nekako dovesti u red i pružiti primjer svojim brakom ne shvačajući da je i ona po tom pitanju na klimavim nogama te kako je i sama pod teškim stresom. Teta koja ih je sve odgajala vjeruje u drevne legende o šumskim mitološkim stvorenjima i vješticama, a nakon nekog vremena i osebujnih tetinih priča i sama Amaia počinje vjerovati u nešto što ni sama ne može objasniti.

Kada se ubojstva nastave i stvari se zakompliciraju, osumnjičenik postane netko njoj blizak i tu Amaia uz svu svoju prisebnost polako postane slomljena žena. A tko je zapravo ubojica i koji su njegovi bolesni razlozi za takav čin saznajte sami jer ovo što sam vam rekla sasvim je dovoljno da vam zaokupi um. „Nevidljivi čuvar“ napet je i uzbudljiv psihološki triler u kombinaciji sa slojevitom kriminalističkom pričom koja mi neće tako lako izaći iz glave. Ipak su tu u pitanju ubijena djeca što meni uvijek stvori dodatnu bol i emocije koje ne mogu kontrolirati pa si stvorim neku sliku u glavi koja me proganja danima i strepim i borim se sa tko zna čime kada zapravo znam kako ono u mojoj glavi nema nikakve veze sa onim u knjizi, ali tako je to kada se do daske uživite u priču.

Dobra je stvar što imam odmah i drugi dio ove trilogije pri ruci jer ne mogu dočekati saznati kakvi opet jezivi slučajevi čekaju inspektoricu Amaiu. A treći dio nadam se da uskoro dolazi u prodaju jer kao što vidite navukla sam se na ove trilere u tren oka. O da, napetosti ima od samoga početka priče, a tokom radnje iščekivanje raste i bojite se kakve ćete još sve nemilosrdne ljude upoznati na stranicama koje slijede. Radnja se tek povremeno mijenja pa iz sadašnjosti odlazimo u Amaiinu prošlost i otkrivamo kakve je bolne i stravične uspomene čuvala sve ove godine. Svi likovi itekako imaju svojih mušica, mnogi skrivaju tajne o kojima nema naznaka o brzom otkrivanju, neki su povučeni dok drugi postaju dvolični lažljivci kako bi otkrili nečije tajne, a pri tom slome i nekoliko srdaca.

Psihološki profili kako ubojica tako i ostalih likova kroz radnju razrađeni su do savršenstva pa nije teško zamisliti ih u svojim borbama i pokušajima da se izvuku sa nepromišljenim izgovorima. Ali važna je stvar ta da nema nepotrebnog opisivanja, priča teče kao brza rijeka natopljena svježom krvi, da, jezivo i neobično. Pretpostavke kako šuma koja okružuje jedno mirno mjesto skriva neobične tajne, misterij kojim je lokalno pučanstvo obavijeno, stvaraju odličnu podlogu za zaplet vrijedan strave i prijezira, a neočekivani preokret stresti će vas poput struje jer kada otkrijete tko je ubojica i kako je on cijelo ovo vrijeme bio u neposrednoj blizini svih tih zbivanja zapitat ćete se: „Kome uistinu mogu vjerovati?“

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…