Preskoči na glavni sadržaj

Eloisa James- "Očajne vojvotkinje"

Mozaik knjiga

No nisu baš tako očajne kako bi se iz samog naslova dalo naslutiti, ali itekako jesu zaljubljene i u divljem pohodu na razvratne vojvode koji zgražaju pošten narod svojom reputacijom. Roberta je doista očajna jer nikako da se uda, a tome ima nekoliko razloga...kao prvo otac joj je ekscentrik i potpuno ponesen krivim stvarima, siromašan lako zaljubljiv pjesnik. Robertu je tretirao kao malo dijete, ali i potpuno krivo je usmjeravajući. A kao drugo, nije joj dopuštao da izlazi ili da se lijepo odijeva i Robertu je to zadovoljstvo balova i debitiranja itekako zaobišlo. Naposljetku uz očev pristanak odlazi na posjed vojvotkinje Jemme koja je isto ekscentrična i koja je drage volje uzima pod svoje okrilje te je polako uvodi u svijet balova i neženja koje treba upecati.

Ali Roberta želi samo jednog, vojvodu od Villiersa, razvratnog neženju koji ne želi ni čuti za riječ „brak“ bez obzira na to koliko je mladih djevojaka obeščastio ili koliko djece posijao iza sebe. Strastveni je šahista i prošlost mu je crnja od najtamnije noći. Robertu ne vidi kao potencijalnu priležnicu, ali ona je itekako zaljubljena u njega, ili je možda mislila da je sve dok je Jemmin brat Damon nije krenuo poučavati kako bi se zapravo trebala ljubiti ako želi osvojiti neosvojivog vojvodu. I dok Jemma planira poraziti Villiersa u nekoliko partija šaha i tako mu zadati ponižavajući udarac i vratiti mu milo za drago, Roberta razmišlja o dva potpuno različita muškarca koji su u samo nekoliko dana ušla u njen život i sve preokrenuli naglavačke. Tko li će na kraju osvojiti srce naivne i mlade lady Roberte?

Oštri dijalozi, bujica podrugljivih riječi i neopisiva težina pogleda otvaraju vrata koja možda nisu trebala biti otvorena i iza kojih se skrivaju bolne i mračne prošlosti te želje za osvetom. Naivne djevojke nisu baš toliko nevine, one osorne uopće nisu toliko hladne koliko pokušavaju biti, a vječiti neženje ipak padaju pred inteligentnim djevojkama. Sve je stvar strategije i taktike, baš kao i u šahu. Hmmm....a sada još svemu tome dodajte zanosne i senzualne poglede i strastvene poljupce na blistavim balovima te opasno lijepe žene i privlačne muškarce i eto vam problema u tren oka. Svaka situacija je nabijena emocijama koje su čas gorke, a čas slatke, ali sve vodi u istome smjeru, to znamo i vi i ja.

Riskira se čednost, uvaljuje se u probleme, osveta je slatka, a žudnja razdire grudi...uh joj, iščekivanje raste, partije šaha kompliciraju se iz dana u dan i kako se bliži kraj tako našim curama Roberti i Jemmi postaje jasnije da su upale u gadne klopke ljubavnim spletkama i kako bi mogle platiti previsoku cijenu za sve što su učinile. Igra se gadna igra koja ne bira ciljeve i sredstva, ali odluke su donesene, a jesu li pogrešne? Stradat će nečiji ponos, ali i nečije srce. Sve u svemu, opako do bola, romantično i zanosno, pa pomalo osvetnički nastrojeno i zajedljivo, ali sve stavljeno na jednu hrpu daje savršenu priču o boli i patnji, o poniznosti i vjeri, te o ljubavi koja se uvijek nalazi tamo gdje je najmanje očekujemo.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…