Preskoči na glavni sadržaj

Dorothea Benton Frank- "Posljednja prva supruga"

Mozaik knjiga

Leslie i Wes u braku su već trideset godina, on je uspješan u poslu i iznimno škrt, ona je brižna kućanica koja sve drži pod kontrolom i svima udovoljava. Sve krene naopako kada Wesovi najbolji prijatelji jedan po jedan zamijene svoje supruge za nove upola mlađe „barbike“. To Leslie jako razljuti jer su njihove bivše supruge bile njene najbolje prijateljice i ona ih ne želi izgubiti, a isto tako ne može nikako pojmiti društvo mladolikih cura kojima bi mogla biti majka. Wesovi prijatelji opčinjeni su svojim novim ženama, a i Wes ih počinje primjećivati, što je dovelo do toga da svoju ženu počinje sve više ignorirati.

Wes ne shvaća kako je Les u njihovu obitelj uložila puno ljubavi i brižnosti, kako nikada ništa nije tražila zauzvrt, a uvijek je brinula i o kući i o djeci pa čak i o unuci, nije joj to bio problem, ali boljela ju je ta nezahvalnost koju je doživjela i smetalo joj je biti samo sjena koju nitko ne primjećuje. Postala je posljednja prva supruga i taj joj je status donio samo probleme. Odlučila je napustiti muža i preseliti se na neko vrijeme svome bratu Harlanu.

Les opet uživa u životu, istražuje povijesne ličnosti koje su živjele davnih godina u bratovoj kući, viđa posve čudne stvari koje je zabavljaju i susreće starog školskog prijatelja. Ponovno je svoja da radi što želi, a ne da se stalno pokorava mužu koji živi samo za golf, a nju uopće ni ne pita što bi ona željela. I tako Wes živi sam, a oko njega nastaje kaos, kuća je u neredu, večere nisu skuhane, unuku ne zna dovesti u red. Djeca su im obični nezahvalnici i nikakve koristi od njih i sada je samo na njemu da sve to sredi, a onda saznaje da ima rak.

Pravo je čudo kako tek kada nešto izgubimo postanemo svjesni veličine našeg gubitka. Tako su i Wesovi prijatelji prekasno shvatili kako su dobre i predane žene zamijenili čistim nevoljama, a Wes je također osjetio bol zbog Leslienog odlaska. Bit će tu još puno neprilika i svađa, zavisti i osvete, ljubomore i tuge, poneko vjenčanje, puno smijeha i trunka mržnje. Wes me svojim ponašanjem jako nervirao, poželjela sam ga ošamariti i dobro ga protresti ne bi li došao pameti. Prikazan je kao prava šovinističko homofobična svinja. Kasno vam je plakati kada izgubite to što imate, sreća vaša ako na vrijeme shvatite u kom grmu leži problem. Ne kritiziram, samo primjećujem. Zato poneko „hvala“ neće vam slomiti jezik, ali će razveseliti vama drage osobe, i pokazivanje privrženosti nije grijeh znate, slobodno se malo opustite. Zaboljelo me vidjeti Les depresivnu i zapuštenu, a sve zbog nekog lika koji obožava golf i ništa drugo osim toga. Hoće li se Les vratiti Wesu?

Realan je to i jako oštar roman, priča koja će vas i razljutiti i opametiti i pokazati vam koliko su zapravo važne male stvari, sitnice se broje, nježni pogledi i poljupci se broje i zaljubljenost treba održavati a ne zanemariti, i ljubav treba njegovati. Poučna priča prepuna dramatičnih ispovijedi i likovi koje možemo bez problema vizualizirati. Snažna poruka, napeta i zanimljiva priča, pa dodajte tome dinamičnu radnju i neočekivani kraj i dobijete savršenu kombinaciju i predivan roman o gubitku i snazi, o borbi i hrabrosti. Uz savršenu dozu humora ova priča progovara o realnom životu i neočekivanim situacijama koje nam život servira, a sa kojima se moramo uloviti ukoštac kako bi sačuvali ono što volimo. Ogromna preporuka od mene, pročitajte, shvatite, reagirajte na vrijeme.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…