Preskoči na glavni sadržaj

Fredrik Backman- "Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao"

FOKUS na hit

Teško je uopće započeti pisati o ovoj toliko dirljivoj i predivnoj priči koju nam nekim dijelom priča sedmogodišnja djevojčica Elsa, a koja je za svoje godine kako kažu „previše zrela“. Ona je prije svega znatiželjna curica koja zna skoro sve o svemu i koja voli svoju Bakicu više od bilo čega na svijetu. Bakica joj je prijateljica kakvu teško da će ponovno ikada imati. Kada Elsu u školi druga djeca maltretiraju Bakica počinje pričati priče svojoj curici kako bi je smirila i pokazala joj kako se mora u izvjesnim trenucima izboriti za sebe. Povremeno će morati bježati, ali ponajviše mora stvari staviti pod kontrolu. Stoga Bakica stvori posebno izmišljeno kraljevstvo i priča nevjerojatne priče unučici koja će zbog tih priča steći samopouzdanje i hrabrost.

A Bakica, pa to je posebna priča, ona je 77-godišnjakinja, pomaknuta u svakom pogledu, sklona je raditi kaos i upadati u neprilike, ali dobroćudna je i uvijek vesela bez obzira na težak život koji je imala i neizvjesnu sudbinu koja ju očekuje. Bakica svoje laži naziva „drugom verzijom istine“, a izmišljene stvari „izmijenjenom stvarnoću“, a sa svojoj se kćeri Ulrikom stalno svađa, oko svega, a ponajviše oko male Else. Elsina majka voli kontorlirati stvari, organizirana je i ako je Bakica za Elsu pomalo disfunkcionalni superjunak, onda je njena majka superjunak koji funkcionira potpuno savršeno. A bakine priče zapravo su stvarne, samo u nekom drugom obliku i njihov će pravi smisao Elsa shvatiti tek kada Bakica umre.

Elsa dobije zadatak da nakon bakine smrti pronađe blago, to je naravno samo metafora, jer blago koje će Elsa pronaći objasnit će joj mnoge stvari i riješiti brojne misterije. Pa što je ili tko to blago? Pisma koja Elsa mora uručiti svojim susjedima u zgradi otkrit će joj tajne bakina života i pokazati joj koliko je Bakici zapravo bilo žao za sve što je krivo učinili, ali i zbog stvari koje nije učinila. Bakica se kaje i željela je da joj Elsa oprosti, te da joj oproste svi koje je nečime povrijedila. Uz dostave pisama i potrage za istinom Elsa bježi od brutalne prirode svojih vršnjaka, neshvaćena je i u strahu, ali sjeća se što joj je Bakica govorila: „Katkada je najsigurnije pobjeći tamo gdje ti se čini da je najopasnije. Kada je riječ o strahu, stvarnost je nula u usporedbi s onim što smo u stanju zamisliti.“ Ova će djevojčica koja je zaista duhom vrlo odrasla saznati puno tužnih i potresnih stvari o ljudima koji je okružuju, ali i sama će se naći u velikoj opasnosti.

„Samo drugačiji ljudi mijenjaju svijet.“ To je potpuno točno, i to je bit cijele ove priče. Svi smo po nečemu drugačiji, svi težimo nečemu što će nas kad tad promijeniti, a tu je onda i iznenadna tuga. Bol i gubitak koju osjetimo kada izgubimo voljenu osobu nosimo u srcu cijeli život, ali moramo tu tugu jednom negdje spakirati i, kako kažu u knjizi, ostaviti je negdje usput. Da, tragedije nas mijenjaju, postajemo slomljeni, a zbog toga opsesivni, osvetoljubivi, razoreni ili jednostavno drugačiji. Ova će vas priča puna nade kroz divne dječje bajke povesti u potpuno drugi svijet, u svijet gdje je normalno varati na Monopolyu, voziti Renault po traci za autobuse, krasti žute torbe iz Ikee ili ostavljati vrata zahoda otvorenima kada ste unutra.

Gdje pripadamo, što želimo, koga volimo? Sve je to stvar našeg izbora, sami biramo hoće li nas traume koje nosimo kroz život uništiti ili ojačati. Sami biramo kome ćemo reći svoje tajne, a vjerujte u ovoj priči svaki lik ima svoju mračnu tajnu koja ga razdire i uništava. Svi su oni dio Elsinog svijeta, ali može li im Elsa baš svima pomoći da nađu spokoj i sreću? Što još reći? Priznajem da sam ispustila jecaj na kraju priče, teško mi je bilo jer svima je teško prihvatiti smrt i pustiti da ode netko koga volite i zato osjećam da će i vas ovaj roman koliko potresti toliko i ispuniti nadom. Moramo voljeti, moramo boriti se, a zatim moramo prihvatiti i oprostiti i bit će sve bolje.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo