Preskoči na glavni sadržaj

Jojo Moyes-"Vikend u Parizu i druge priče"

Profil

Zanimljivo, opuštajuće i vrlo zamamno ljubavno štivo. Priče su to o ženama koje su samostalne, savjesne, iskrene i osjećajne, one vole, bivaju ostavljene, lutaju mislima u potrazi za odgovorima na nemoguća pitanja, one su hodajuća emocionalna katastrofa. One traže ljubav, sreću i onog nekog tko će im ispuniti srce čežnjom i žudnjom, ali takvog ne mogu naći bilo gdje. One varaju, njih varaju, pa tu imamo prekide, laži i smicalice, svega pomalo. E to su upravo takve priče, neobični susreti, stranci i čudaci, gadni prekidi i ljubav u samo jednom trenu, u pogledu ili dodiru. Ljubav koja započne na veoma čudnim mjestima.

Knjiga se sastoji od 11 kratkih priča, svaka priča opisuje kako se jedna od tih jakih i u određenom trenutku hrabrih žena našla oči u oči sa svojom sudbinom i „onim pravim“. Ispričat ću vam samo dio priče „Vikend u Parizu“. Nell je organizirana i potpuni freak kontrol. Sve preračunava, sve odvaguje, za sve ima tablice i dijagrame pa tako kroz cijeli taj tretman prođe i njena zamisao kako bi bilo da kupi dvije karte za Pariz i iznenadi svoga dečka romantičnim vikendom. Ali na kraju odlazi u Pariz sama, vrlo neplanski, vrlo uplašeno i jako razočarano jer on se nije pojavio. Slomljena je i isfrustrirana nastalom situacijom, ogorčena je nizom gadnih neuspjeha i sramoćenja, ali onda sretne jednog usamljenog francuza, slomljenog srca i njih će dvoje uploviti u zanimljivu pustolovinu popraćenu smijehom, suzama, ludom vožnjom na mopedu, bolnim susretima sa njihovim bivši partnerima i jedan će užasan vikend postati najbolji vikend u njihovom životu.

Nadalje pratimo kratke pričice, svaka je za sebe odnosno o nekom drugom paru i svaka priča ima neki drugi problem koji treba riješiti, ali svodi se na isti zaključak, na pronalaženje prave ljubavi upravo u trenutku kada to najmanje očekujemo. U jednoj muž vara ženu, u drugoj žena priznaje da je varala muža, u jednoj se supružnici koji su dugo bili u zahlađenom odnosu ponovno zbliže i tako redom, ali sve sa istom porukom, a to je ljubav, kakva je-takva je, ljubav je i svatko je prihvaća na drugačiji način. Neki se mire sa njom neki je razumiju, neki je istražuju, a neki jednostavno puste da sve ide kako ide. Slučajno ili namjerno ljubav ipak ide svojim tokom i nema tu pravila. Ne možemo birati u koga će se srce zaljubiti, ne možemo predvidjeti hoće li budućnost donijeti boljeg ili lošijeg, možemo samo voljeti, slobodno i nesputano pa što bude bude.

Romantično, sladunjavo, nježno, srcedrapajuće, da, to je takva knjiga. Happy endovi? Pa ima ih čak i tamo gdje ih nema, sve u svemu iskreno će srce pobijediti i tamo gdje je kraj težak i bolan pa će to ipak biti dobro za neku od tih žena koje su našle spas kada im je zaista trebao, a da toga nisu bile ni svjesne. Njihovi ludi planovi stajat će ih živaca i vremena, ali trud će se na kraju isplatiti. Ali ima tu i muških priča, ima tu onih koji vole i onih koji pate, ima onih koji shvaćaju i prihvaćaju, ali i onih koji nikako da shvate pravu bit ljubavi. Oni su zaboravljivi ili sa lošim smislom za humor, ponekad romantičari, a ponekad totalni tupani, neki su zbunjeni, a drugi su itekako svjesni što im je činiti kako bi sve održali pod kontrolom. Ma ne trebam dalje ni pisati, jednostavno pročitajte i uživajte.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…