Preskoči na glavni sadržaj

Jojo Moyes-"Vikend u Parizu i druge priče"

Profil

Zanimljivo, opuštajuće i vrlo zamamno ljubavno štivo. Priče su to o ženama koje su samostalne, savjesne, iskrene i osjećajne, one vole, bivaju ostavljene, lutaju mislima u potrazi za odgovorima na nemoguća pitanja, one su hodajuća emocionalna katastrofa. One traže ljubav, sreću i onog nekog tko će im ispuniti srce čežnjom i žudnjom, ali takvog ne mogu naći bilo gdje. One varaju, njih varaju, pa tu imamo prekide, laži i smicalice, svega pomalo. E to su upravo takve priče, neobični susreti, stranci i čudaci, gadni prekidi i ljubav u samo jednom trenu, u pogledu ili dodiru. Ljubav koja započne na veoma čudnim mjestima.

Knjiga se sastoji od 11 kratkih priča, svaka priča opisuje kako se jedna od tih jakih i u određenom trenutku hrabrih žena našla oči u oči sa svojom sudbinom i „onim pravim“. Ispričat ću vam samo dio priče „Vikend u Parizu“. Nell je organizirana i potpuni freak kontrol. Sve preračunava, sve odvaguje, za sve ima tablice i dijagrame pa tako kroz cijeli taj tretman prođe i njena zamisao kako bi bilo da kupi dvije karte za Pariz i iznenadi svoga dečka romantičnim vikendom. Ali na kraju odlazi u Pariz sama, vrlo neplanski, vrlo uplašeno i jako razočarano jer on se nije pojavio. Slomljena je i isfrustrirana nastalom situacijom, ogorčena je nizom gadnih neuspjeha i sramoćenja, ali onda sretne jednog usamljenog francuza, slomljenog srca i njih će dvoje uploviti u zanimljivu pustolovinu popraćenu smijehom, suzama, ludom vožnjom na mopedu, bolnim susretima sa njihovim bivši partnerima i jedan će užasan vikend postati najbolji vikend u njihovom životu.

Nadalje pratimo kratke pričice, svaka je za sebe odnosno o nekom drugom paru i svaka priča ima neki drugi problem koji treba riješiti, ali svodi se na isti zaključak, na pronalaženje prave ljubavi upravo u trenutku kada to najmanje očekujemo. U jednoj muž vara ženu, u drugoj žena priznaje da je varala muža, u jednoj se supružnici koji su dugo bili u zahlađenom odnosu ponovno zbliže i tako redom, ali sve sa istom porukom, a to je ljubav, kakva je-takva je, ljubav je i svatko je prihvaća na drugačiji način. Neki se mire sa njom neki je razumiju, neki je istražuju, a neki jednostavno puste da sve ide kako ide. Slučajno ili namjerno ljubav ipak ide svojim tokom i nema tu pravila. Ne možemo birati u koga će se srce zaljubiti, ne možemo predvidjeti hoće li budućnost donijeti boljeg ili lošijeg, možemo samo voljeti, slobodno i nesputano pa što bude bude.

Romantično, sladunjavo, nježno, srcedrapajuće, da, to je takva knjiga. Happy endovi? Pa ima ih čak i tamo gdje ih nema, sve u svemu iskreno će srce pobijediti i tamo gdje je kraj težak i bolan pa će to ipak biti dobro za neku od tih žena koje su našle spas kada im je zaista trebao, a da toga nisu bile ni svjesne. Njihovi ludi planovi stajat će ih živaca i vremena, ali trud će se na kraju isplatiti. Ali ima tu i muških priča, ima tu onih koji vole i onih koji pate, ima onih koji shvaćaju i prihvaćaju, ali i onih koji nikako da shvate pravu bit ljubavi. Oni su zaboravljivi ili sa lošim smislom za humor, ponekad romantičari, a ponekad totalni tupani, neki su zbunjeni, a drugi su itekako svjesni što im je činiti kako bi sve održali pod kontrolom. Ma ne trebam dalje ni pisati, jednostavno pročitajte i uživajte.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…