Preskoči na glavni sadržaj

Julie Garwood-"Dar"

Mozaik knjiga

Bilo je puno problema sa zloglasnim gusarom Paganom u romanu „Anđeo čuvar“ za koji već znate da mi se jako svidio, a malo više o njemu saznat ćete upravo u ovome romanu. Usput rečeno „Dar“ mi je podjednako odličan kao i „Anđeo čuvar“, dok mi je „Lavlja družica“ bila dobra, ali falilo mi je malo više onog nekog unutarnjeg zbivanja kao što je naprimjer strah prikazan na poprilično realan način, čega u „Daru“ itekako ima. Stoga zaključak, ovo je roman koji daje pravi uvid u zamišljenu ljubav, u čekanje na onu pravu stvar, te susret sa zbiljom i razočarenjem, a sve pod cijenu ljubavi. Komplicirano? Da, možda, ali ostvarivo.

Nathan i Sara sklopili su ugovor o zajedničkom braku prije četrnaest godina dok su još bili djeca. Dogovor i ugovor za brak između dvije obitelji koje se nikada nisu slagale, izgledao je kao ratna bojišnica, ali brak je ipak sklopljen i dvije su strane uvučene u opaku smicalicu. Naravno da je sve to bio paravan, ali o tome vam neću pričati da ne otkrijem važne detalje. O kakvoj se zavadi radi i kako su Sara i Nathan uvučeni u sve to otkrijte sami. Kako su godine prošle i Nathan postao pravi muškarac, a Sara tek nevina djevojka sa muževim obećanjem da će se jednoga dana vratiti po nju, tako su došle i nevolje. Sara pokušava spasiti tetu taman kada Nathan pokušava oteti Saru kako bi od nje dobio obećanu bračnu noć i nasljednika za ostvarivanje bogatstva.

Sara i teta Nora spletom se slučaja nađu na Nathanovom brodu gdje kreće niz nezgoda izazvanih naravno, od strane luckaste Sare, ali na brodu se rađa i ljubav, romansa između čovjeka koji je po naravi cinik i po navici borac, koji se mnogo puta razočarao u ljudima i koji je uvijek bio prvi u tučnjavi, i ratoborne te tvrdoglave djevojke sa glavom u oblacima. Ona naivna i nevina pojma nema što je čeka, ali zato hrabro zahtijeva ono što sama smatra doličnim, a on očaran njome i pod svaku cijenu uporan u svome naumu dok u njemu tinja plamen ljubavi spreman pokoriti ga.

Predivan, smiješan i zabavan „Dar“ je povijesno ljubavni roman koji će vas nasmijati u samom startu, pa vas natjerati da malo strepite i na kraju vam pružiti pregršt pitanja koja će malo pomalo dobivati odgovore pomiješane sa putenim užicima, a sve u jednoj nježnoj ljubavnoj zavrzlami. Jedna će djevojka biti dovoljno hrabra da prizna bol, strah i sve strepnje koje je tište, ali hoće li zgodan i ratoboran Nathan učiniti isto? Hoće li joj priznati bol koju skriva u svome srcu i napokon joj priznati tko je zapravo on? I to ostavljam vama da istražujete jer ipak kao što sam već rekla, nije na meni da vam takve stvari govorim.

Ipak, moram reći još samo ovo-nećete pogriješiti ako uzmete ovaj roman u ruke i ako ste ljubitelj povijesno ljubavnih romana Garwood je pravi izbor za vas i svaka njena knjiga dirne na posve drugačiji način, ali svaka dirne. Svaka divno prikaže ljubavne jade, svaka ta jade i pomno analizira te ponudi moguće rješenje i svaka daje dozu smijeha baš onako da se počnete osjećati opušteno, ali isto tako uvijek su tu neke zavjere, osvete i intrige koje nas svako malo prenu iz sanjarenja i baš po guštu začine priču. Ma čitajte, što da vam pričam, bolje je da taj ljubavni ushit doživite sami.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…