Preskoči na glavni sadržaj

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"


Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da bude njegova istodobno se kajući što želi nešto što nije njegovo, nešto što mu nikada neće pripadati, a onda se dogodi velika tragedija. Francesca je slomljena, Michael je povrijeđen, ona želi njegovo društvo, a on se samo želi maknuti što dalje od nje. I Michael ode na četiri duge godine, odlazi zaboraviti i prežaliti. Je li zaborav uslijedio nakon te četiri godine? Da li se bilo što promijenilo?

Ne zovu njega bez veze „Veseli Razvratnik“, da slobodno kažem, „okrenuo“ je svaku koja je naišla, a ipak nijedna nije bila Francesca, nijedna ga nije mogla ukrotiti, nijedna ga nije mogla zadržati, on je samo sa njom želio imati sve što je imao sa drugima. Vulgarnih misli, zgodan do bola, samouvjeren i do zla boga grešan. Da, Michael je bio ženskaroš, ali Franceska ga nije nikada gledala tim očima, nikada ga nije osuđivala, možda ga je samo voljela.

Kada se ponovno vrati u Englesku stvari će pomalo eskalirati. Michael bi trebao biti u potrazi za budućom ženom, dok istovremeno Francesca traži muža. Potpora su jedno drugome u tim naumima, ali ujedno i poprilično ljubomorni. Njihova vatra rasplamsat će se poput buktinje i zauzeti posebno mjesto u njihovim srcima, a nama pružiti pregršt zanimljivih scena i jednu divno ljubavnu priču.

Svako poglavlje ima zanimljiv početak, a to su pisma, zapravo dijelovi pisama koja su Michael ili Francesca pisali prijateljima ili obitelji ili jedno drugome, pisma iz kojih ne saznajemo ništa ili možda saznajemo baš sve, ali koja nas itekako zaintrigiraju i navedu nas da pomislimo kako nije samo Michael bio taj koji je dugi niz godina volio rođakovu ženu, već da je možda i Francesca gajila neke neobjašnjive osjećaje prema Michaelu. I to je upravo ono što me najviše tjeralo da knjigu pročitam u svega nekoliko sati. Ta želja da saznam što je zapravo u svom tom kaosu istina, a što velika laž. A laži stvarno ima tu koliko hoćete i nisu samo laži te koje ovu knjigu čine zanimljivom, a ne, ima tu puno više toga, ima tu smijeha, zabavnih situacija, duhovitih dijaloga i naravno sve je to potrebno kako bi se onaj početni šok ublažio i zaboravio.

Trebalo mi je dugo da se sa tužnog dijela priče prebacim na ljubavni, nježan dio romanse jer osjećajna sam i kritički nastrojena i imala sam previše pitanja na koja sam hitno trebala odgovore i da, trebalo mi je nešto vremena da cijelu tu zbrku shvatim i napokon prihvatim takvom kakva i jest, divna i bezazlena, spontana ljubav. Upravo tako se osjećaja i Francesca, imala je osjećaj krivnje i smatrala je kako svojim postupcima nekome nanosi bol. Time što je samo osjetila ljubav cijeli joj se svijet preokrenuo i nije znala kako dalje. To nešto tragično slomilo je i pokolebalo Francescu i Michaela, ali im ujedno i pružilo novu šansu. O čemu se radi otkrijete sami, a od mene imate veliku preporuku.

Recenziju napisala Sandra AvarKomentari

  1. Ako vam je potrebna usluga pouzdanog hakera za hakiranje baze podataka mobitela ili sustava, brisanje kriminalnih dosijea ili vraćanje ukradenog Bitcoina, obratite se easybinarysolutions@gmail.com ili whatsapp: +1 3478577580 koji su vrlo pouzdani i povjerljivi.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie.

Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgodan i…

Margaret Mallory- Čuvar

Mozaik knjiga

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar, Čuvar je prvi nastavak iz serijala Povratak gorštaka i nema apsolutno nikakve veze sa serijalom Čuvari Visočja Monice McCarty. Zašto ovo pišem? Zato jer vidim po fb da se nekim čudom ta dva serijala povezuju u jedan, a to je skroz krivo, mislim čak su i autorice različite. Da su serijali jako slični, to je točno, aodmah mogu reći i po čemu su različiti. Margaret piše slojevite priče spore radnje i sa puno detalja i povijesti, a Monica piše priče sa više ljubavi, više empatije i emocija i po meni su puno više bazirane na ljubav nego na ratovanju. Eto, tako, a sada možemo dalje.

Riječ je tu o klanovima koji se bore za posjede i dvorce, koji međusobno ratuju, a usput se i ožene. Klan kojeg ćemo pratiti sastoji se od četiri kršna mladića čiji životi nisu bili med i mlijeko, ali su oni ipak uspjeli održati povezanost i međusobno poštovanje. Oni su Ian, Connor, Alex i Duncan, a Čuvar je priča o Ianu i njegovoj maloj prijateljici jako d…