Preskoči na glavni sadržaj

Nora Roberts-"Tjelesna nevinost"


@24sata Knjige
#24sataKnjige

Oh Nora, Nora, ženo što ti meni radiš! Dala si mi zgodnog frajera, iako ženskaroša, ali definitivno frajera i emocionalno slomljenu violinisticu, taman si im zapaprila i eto te onda sa triler radnjom onako suptilno, a opet šokantno, kako samo ti znaš. Pada mi u vodu plan da ovo dvoje vjenčam jer sada moram prvo uloviti serijskog ubojicu koji kasapi žene na najbrutalniji mogući način. Eto ga vreba iz močvare nadomak Carolineine kuće u koju se usput rečeno ona privremeno doselila, kuću pokojnih joj djeda i bake, kako bi zaliječila slomljeno srce i život prepuno onih „moraš“. E sad, ubojica vreba rekli bi, žene upitnog morala, ščepa ih na podmukli način, namami ih u stupicu, veže ih i, blago rečeno, kolje. Sve to istražuju lokalni šerif, a kasnije i federalci, sve to pogađa, do tada vesele i razuzdane stanovnike Innocencea koji u tren oka postaju zbunjeni i uplašeni znajući da njihovo malo mjestašce danonoćno prati psihopat.

Da tu priči ne bi bio kraj, Nora nam opet ubacuje mnoštvo likova, svi povezani nečuvenim tajnama i spremni uhvatiti se u koštac ako treba i sa samim vragom. Pravi demon svalit će mnoge optužbe na našeg frajera Tuckera i uvaliti ga u velike probleme, a usput će mu prijetiti i smrću, znate ono oko za oko šema, mačo stvari, problemi sa ponosom i zgažen ego. Uglavnom ništa sa čime se Tucker ne bi znao nositi. I dok lokalci tragaju za ubojicom, Tucker tješi uvijek rezerviranu Caroline, pristupa joj sa puno opreza, pa čak i tvrd orah kao ona ponekad popusti pred pritiskom. Trebat će joj rame za plakanje, utjeha i zaštita, a Tucker svoju ulogu shvaća poprilično ozbiljno.

Priča nije nimalo sladunjava, ima tu divna ljubav na pomolu, ne samo između glavnih junaka već i ostali likovi tragaju za tom svemoćnom pojavom zvanom pripadanje. Svi oni teže i traže, svi oni žele i osjećaju, svi oni trebaju nekoga u svome životu da im bude oslonac. To je donekle i bit priče, to pripadanje i povjerenje i otvaranje srca onim pravim osobama, samo tu pravu osobu prvo moramo pronaći, a do tada ćemo se puno puta i opeći. Nadalje, priča je to o vjerskim uvjerenjima pa čak i rasizmu. Dok u taj cijeli kaos upadne i ubojica bolesnog uma naprosto ostat ćete šokirani i poprilično uplašeni što će se dalje događati našim likovima. Tko će popušiti metak, a tko poštene batine? Tko će bježati, a tko biti ulovljen?

Da, Nora nam je puno toga isplela u ovu priču, a sve je divno povezala u pravu senzaciju. Likovi su okarakterizirani na sto načina pa imamo i šaljive i smetene, lažljivce i prijestupnike, žene, majke, supruge koje selom šire tračeve, nevine dušice koje su prave zmije, dečke koji žele promijeniti svoje obitelji...i da dalje ne nabrajam, imamo tu šaroliko društvance koje priču čini i više nego zanimljivom. Napetost raste iz stranice u stranicu, iščekujemo naći se sa ubojicom oči u oči da napokon možemo onu ljubav, što smo je ostavili po strani, dovesti u red. „Tjelesna nevinost“ hipnotizirajući je roman koji mirnu južnjačku atmosferu preokrene naglavačke i suoči je sa opakim ubojicom. Uznemirujući događaji navest će vas uglavnom na krivi put, a kada napokon otkrijete ubojicu nemojte ni pomišljati da odahnete jer bit će tu još puno posla.

Dakako, od mene velika preporuka, Noru volim čitati upravo zbog svih tih likova koje ubaci i zbog neočekivanih trilera koje smišlja. Njeni su romani divlji spoj nježnosti i ljubavi sa šokom i smrću, njene su priče upravo ono što mi ponekad treba da me dobro protrese i dovede u red. Stoga, navalite ako ste ljubitelji lova na ubojice te ako imate potrebu spajati dvoje ljudi koji ni sami nisu svjesni da će jednoga dana biti spojeni.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo