Preskoči na glavni sadržaj

Michelle Moran- "Heretička kraljica"


Znanje

Nakon Nefertitine smrti krenulo je burno i neočekivano razdoblje. Osamnaesta dinastija ubrzo je završila popraćena brojnim intrigama i lažima. Redoslijed vladavine možete saznati iz romana jer obje knjige imaju divno prikazana obiteljska stabla kojima sam se puno služila kako bih povezala tko je kome bio što i kako bih lakše pratila ovu intrigantnu i jako zanimljivu priču. „Heretička kraljica“ nije priča o Nefertiti koju su prozvali tako zbog krivovjerstva već je ovo roman o Nefertari, Nefertitinoj nećakinji koju je jako dugo vremena čak i nakon što je ostala siroče pratio naziv Heretička princeza. Ova će mala princeza obilježiti devetnaestu dinastiju svojim pametnim idejama, bistrim umom te brojnim jezicima kojima se služila i kojima je pridonijela u stvaranju povijesti.

Odmah da kažem kako je većina radnje istinita, stvarana prema mnogim istraživanjima i otkrivanju hramova i kipova, radnja je upotpunjena fikcijskom pričom i pretpostavkama kako su likovi mogli izgledati i kako su se ponašali. Pa ovako malo da vam dam radnje... Nastavljamo gdje smo stali, Nefertiti je ubijena, na vlast dolazi njen otac, a nakon njega Nefertitina sestra Mutnođmet koja je nakon smrti svoga muža generala Nakhtmina bila silom udana za generala Horemheba. Devetnaesta dinastija počinje nakon smrti Mutnođmet, a na vlast dolaze Ramzes I.te nakon njega sin mu Seti. I tu sam mi počinjemo pratiti radnju. Setijev sin Ramzes II.zaljubljen je u malu Nefertari, ali ipak umjesto nje za ženu uzme Izet.

Nefertari se nakon godine dana vraća iz hrama u kojem je bila na obuci i upušta se u strasti sa Ramzesom II.te mu postaje žena, ali ne i kraljica. Do položaja egipatske kraljice bit će dug i trnovit put prekriven spletkama i ubojstvima. Strah će biti sveprisutan, a život će se kupovati zlatom. Neću vam dalje pričati jer iako znamo povijest želim da svu tu čar opisa, mirisa i okusa doživite sami u ovoj predivnoj priči o usponu jedne princeze i dokazivanja narodu da ona nije kao njena teta...ili možda ipak jest jer koliko saznajemo Nefertiti je bila potpuno krivo shvaćena i zbog toga nije bila prihvaćena.

Nefertari nam priča o svome životu, svojim viđenjima rata i politike, ali priča nam i o svome putovanju do Ramzesova srca i svjedočimo snazi kojom ju je volio. I dok je jedna supruga živjela za spletke i preotimanje, druga je supruga svojom iskrenom ljubavlju Ramzesa osvojila te postala egipatska kraljica. Što se sve događalo na dvoru i kakve je užasne stvari morala Nefertari preživjeti? Čiju je naklonost imala, a od koga je strepila?

Rado bih da ovaj roman ima još nastavaka jer znamo da sa Nefertari ne završava vladavina i baš bih još o tome čitala, ali eto..ništa od toga, osim možda da istražujem na nekim drugim mjestima iako sumnjam da bi mi to bilo tko drugi bolje prikazao od same M.Moran. Ne samo da sam ugodno iznenađena već sam i opčinjena samom pričom koja nema ni trunke dosade, a povijesne činjenice saznajemo iz dijaloga. Radnja je dinamična, a između redova mogu se isčitati skrivene čežnje likova i njihova psihička stanja koja su ih dovela do nebrojenih padova. To ja zovem zgodnim učenjem povijesti, da mi je ovako zanimljivo bilo u školi vjerojatno bih sa većom željom učila i puno više zapamtila, ali evo me, nadoknadila sam sad i zapamtila sam svaki detalj bio on istinit ili fikcijski.

„Nefertiti“ i „Heretička kraljica“ romani su koji se moraju čitati, još ako volite istraživati drevnu povijest onda su ove knjige pravi zgoditak. Lagane, spletkaroške, divlje i strastvene, šokantne i vrijedne divljena, baš taman da nas povuku u radnju i da se osjećate kao prava kraljica ili faraon. Velika preporuka od mene i sretna vam vladavina 

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…