Preskoči na glavni sadržaj

Patricia Wilson- Otok tajni


Mozaik knjiga

Angelika planira vjenčanje i želi da tom divnom događaju prisustvuje i njena obitelj sa majčine strane. Oni žive na Kreti u jednom malo selu prepunom siromašnog stanovništva, ali oni su njena obitelj o kojoj joj majka nikada nije ispričala cijelu istinu. Majka samo želi da se prošlost zaboravi i da se mračna i bolna prošlost ostavi postrani, ali Angelika želi saznati cijelu istinu pa ipak odlazi na Kretu. Dočeka je baka, starica koja je svjesna kako joj je kraj blizu i samo želi Angeliki ispričati cijelu priču i zamoli je da zapiše tu povijest kako se nikada ne bi zaboravila.

Bakina priča počinje 14.rujna 1943.godine, nacistički vojnici ubijaju i postoše, žene ostaju bez muževa koji su poslani u rat, otuđena su im djeca, nasilno otrgnuta iz ruku i ubijena, bol, patnja i suze umivaju ta izmučena lica, a suze mi teku niz obraze i do ovo pišem. Priča koju baka priča svojoj unuci protkana je neizrecivom tugom, a Angelika malo pomalo saznaje ono zbog čega je njena majka odlučila zauvijek napustiti svoju obitelj i zbog čega je stalno nervozna i tjeskobna.

Dani prolaze, a Angelikin se zaručnik sve rjeđe javlja, a sve više vremena provodi u nekom drugom ženskom društvu stalno se ograđujući kako puno radi da bi spasio posao. Angelika posumnja da je Nick vara, ali što je stvarno istina ostavljam vama da saznate. Isto tako pripremite se da uronite u jednu jako dirljivu priču koja slama srce i suze je nemoguće suspregnuti. Doista nosim knjige svugdje sa sobom pa sam tako i ovu, ali nisam se usudila čitati je negdje drugdje osim kod kuće jer shvatila sam kako mi se čežnja i strah pomiješani sa suzama stalno očituju na licu.

Ta snaga i hrabrost žena koje su doživjele strahote u doba rata možete promatrati jedino kao prave heroine jer nisu prezale pred ničim, nisu se bojale što će se njima dogoditi, nisu ni razmišljale kakve bi posljedice mogle biti, već su samo glave ponosno digle čak i nakon poraza i učinile sve što je u njihovoj moći kako bi spasile svoju djecu od sigurne smrti. One su mi dale svoju dozu hrabrosti i pokazale su mi da ponekad nije važno što će biti sa nama jer ako uspijemo spasiti i jedan život stavljajući svoj na kocku, učinile smo puno. Žene nisu slaba bića, a pogotovo kada su njihova djeca u pitanju, tada postajemo lavice i sposobne smo progutati puno toga kako bi istjerale svoje.

„Otok tajni“ predivna je i jako emocionalna priča prepuna zamamnih opisa boja, okusa i mirisa, sve vas vodi na daleku Kretu i imati ćete osjećaj kako ste doista tamo, u samom centru zbivanja, čekate što će se dalje dogoditi i slušate priču koja slama srce. Nevjerojatno, šokantno i prepuno tajni, neočekivana radnja i čista čežnja koja izvire iz svake rečenice. Nimalo laka tema, ali čita se brzo, čita se sa zanimanjem i nema stajanja sve do zadnje stranice. A moram vam priznati da me radnja privukla odmah nakon prve rečenicu: „Koliko se sjećam, priča je započela u zoru 14.rujna 1943.godine...“ a upravo taj datum (samo dosta godina kasnije) rodila sam se ja i naravno da sam morala saznati što se na taj datum dogodilo u ovoj priči. Ništa lijepo, vjerujte mi. Dogodila se velika tragedija koja je uništila mnoge živote i nisam se više mogla veseliti činjenici o poklapanju datuma jer kada sam saznala istinu jedino što sam osjetila bio je strah i tuga zbog nečijeg gubitka.

Nemate tu što puno razmišljati, knjigu u ruke jer za ovu priču vam dajem ogromnu preporuku. Ako volite romane K.Hannah onda je ovo definitivno priča za vas jer uvelike podsjeća na priče moje omiljene spisateljice. E pa sada dodajem Patriciu rame uz rame Kristin i zahvaljujem im od srca što su mi dale ovako snažne priče. Neočekivani događaji, brojna pitanja i na kraju svega jedna priča koja će promijeniti mnoge živote.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…