Preskoči na glavni sadržaj

Erin Watt-Izopačena palača


Stilus knjiga

Koliko čujem ova je priča prvotno bila zamišljena kao trilogija, iako, eto autorica nedavno napisala šesti dio, ali prve tri i dalje su jako zgodna trilogija sa napokon riješenim nekim stvarima. Molim da recenziju ne čitaju oni koji nisu pročitali prvi i drugi nastavak jer vam iz ovoga ništa neće biti jasno i vama bi sve bio spojler što nama koji jesmo pročitali zapravo nije.

„Izopačena palača“ odlična je, napeta i vrlo zamamna priča i od nje puno očekujete jer su nas prethodni nastavci ostavili u totalnom neznanju pa nam Palača postaje neka vrsta utočišta gdje se nadamo spasiti i njih i sebe. E ništa od toga, Palača je potpuno izokrenuta i u većini slučajeva vrlo destruktivna, a sve se vrti oko pronalaska ubojice te iščekivanje mukotrpnog i pogubnog suđenja. Uz to natezanje tko je kriv, tko izmišlja, a tko slavi dolaze podmetanja i izrugivanja tako da opet imamo malo tog zlostavljanja među školarcima, ali ovoga je puta to svedeno na minimum jer dolazi jedna važnija tema kojom se trebamo pozabaviti.

Vratio se Ellin davno izgubljen otac pa priča dobije drugi smisao, odnosno puno je rasprave o odnosu oca i kćeri, kako pristupiti bez da budete odbijeni, kako shvatiti, kako prihvatiti, kako se nositi sa posljedicama, čak i kako izmanipulirati pa biti nagrađeni. E čekajte malo, nisam rekla da će u priči biti samo dobrih savjeta, mora biti i onih malo izopačenih jer ipak je to YA serijal, ali sa druge strane dobit ćete zanimljivu sliku oca koji u jednom trenu dobije kćer, a već u drugom je želi posjedovati i kontrolirati, kćer koja je u sekundi izgubila slobodu i dobila oca za kojeg smatra da griješi, ali ipak saznaje kako je to normalno roditeljsko ponašanje. Tako da, i ja sam dobila neki uvid kako klinci, a pogotovo tinejdžeri pojma nemaju jel ponašanje njihovih roditelja uopće normalno. Pa normalno je i pomirite se sa tim.

Uglavnom, Ella polako prihvaća očeva pravila, Reed se iz problema pokušava izvaditi kako najbolje zna i umije, odvjetnik radi strku, braća rade gluposti, ponavlja se sve kako smo i očekivali, a onda se odgodi gadan preokret i opet sam šokirana jer sam baš imala ovu divnu poantu u glavi i ode mi sve u vjetar i iznenadim se kako nitko tu nije takav kakvim ga se prikazuje.

Ali, smijat ćete se iako je situacija kritična i krajnje dramatična, bit će tu puno sarkazma i petljanja, čak imamo i mini detektivsku priču gdje naravno klinci pojma nemaju što rade, a ima i nešto seksa, ništa posebno, ali njima značajno. Ma štivo vam je to taman sad za ljetne dane koji dolaze, da se razonodite i konačno opustite kada saznate sve što smo potezali od prije. Sve je sada dobilo zanimljivu priču i divan kraj. Sve su laži izašle na vidjelo, sve su tajne postale javne, puno je onih koji se kaju, a još više onih koji žale. Sve u svemu prava poslastica, i šokantno i dirljivo u istom trenu i dajem vam preporuku i jedva čekam čitati dalje je li se ta Palača imalo sredila, ima li nade da se opamete, da se dovedu u red ili nas opet čekaju samo nevolje.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo