Preskoči na glavni sadržaj

Clare Mackintosh- Sve same laži


Mozaik knjiga

Anna je shrvana boli, gubitak roditelja srušio joj je svijet i jedino što je drži prisebnom je njena kćer Ella. Nakon što je otac počinio samoubojstvo, istim je stopama krenula i Annina majka što za Annu predstavlja nepojmljivu situaciju jer nikada nije primijetila da bi otac mogao biti u depresiji, a pogotovo da bi potpuno istu stvar učinila i mama nakon što je vidjela koliko Anna pati zbog gubitka oca. Kada Anna dobije poruku sumnjiva porijekla počinje se pitati jesu li joj roditelji doista počinili samoubojstvo ili se tu radi o okrutnom ubojstvu.

Da li im je netko prijetio? Jesu li bili u opasnosti? Što je prava istina iza tog nemilog događaja? Pitanja se redaju, a redaju se i prijetnje stoga Anna preispituje sve što bi moglo pomoći da sazna pravu istinu. Nakon što ode na policiju i prijavi sve incidente, u priči se dogodi veliki preokret i Anna je izbezumljena. Više ništa ne razumije i više ničemu ne vjeruje.

Koliko doista poznajemo svoje roditelje i govore li nam oni baš uvijek istinu? Ovo je priča koja reda laž na laž i jednom kada prva laž počne ostale se samo talože na nju. Roman je ovo o svim onim mračnim tajnama koje roditelji od nas kriju kako bi “nas zaštitili“, a pojma nemaju da tim postupkom samo stvaraju pomutnju i raspad u dječjem sistemu. I nije važno koliko djeca imaju godina i da li bi shvatili i prihvatili istinu, već je važno da se ta istina izgovori.

Roman je prepun laži, a autorica plete zamršene mreže i zbunjuje nas dok karizmatični, osebujni i neki pomalo izgubljeni likovi tvore posve drugačiju priču. I nema kraja pitanju-„Tko tu govori pravu istinu?“ Drastične mjere se poduzimaju, preokreti su šokantni i eto jedne psihološke priče koja cijelo vrijeme provodi sumnju i strah. Ovakvi trileri koji daju puno, a zapravo kriju pravu istinu su nekako moji favoriti jer tko bi sve želio iz prve saznati ili već na sredini knjige točno zaključiti. Ovoga puta posve sam bila u krivu što se zaključaka tiče, dugo nisam ni naslutila što bi mogla biti prava istina pa mi je većina radnje bila prava poslastica upakirana zajedno sa zrncem jeze i velikom dozom zbunjenosti.

Nije priča ni krvava ni zastrašujuća, ali itekako vas zainteresira i brzo se uživite u radnju, a onda počinju razne dvojbe i slažete priču po svome ne očekujući da će sve završiti na drugom peronu. Da, tema su laži, one male „bijele“, one velike razorne, one koje samo izgovorite bez razmišljanja, ali i one koje obitelj sravnaju sa zemljom, a čemu? Priča je ovo i o zlostavljanju, kakvom saznajte sami jer već sam i sad možda previše rekla. Ujedno ovo je roman o povjerenju, onom koje se gradi godinama, a onda sa druge strane netko koga poznajemo godinama može nam i dalje biti prava misterija. A tu su i oni koje poznajemo kratko pa vjerujemo na prvu, naravno da se kod takvih i brzo razočaramo.

Da li preporučam? Da, ako volite psihološke trilere raznih zapleta i sa likovima koji ne znaju kuda bi sa sobom. Da, ako volite priče kojima ne naslućujete kraj. I da, ako vam istina nešto u životu znači. Ova priča daje veliki uvid u istine i laži te kakve sve to posljedice sa sobom povlači.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo