Preskoči na glavni sadržaj

Jenny Colgan-Okus čokolade u Parizu


Koncept izdavaštvo

Anna je doživjela nesreću i izgubila dva nožna prsta, uz to izgubila je i samopouzdanje te postala nesigurna u apsolutno sve. A onda se u bolnici zbližila sa Claire koja boluje od raka i tu Annina priča poprima drugu nijansu. Anna uz pomoć Claire odlazi u Pariz gdje upoznaje grad u svoj veličanstvenoj punini i živi u maloj sobici kod partijanerskog krojača te biva „Katica za sve“ u dućanu gdje ručno proizvode čokoladu. A njen je novi šef čuveni pariški čokolatijer Thierry, Claireina davno izgubljena ljubav.

I dok čitamo predivne opise Pariza ispunjenog mirisima i okusima polako upoznajemo Annu koju život nije mazio i koja nije bila sretna, ali napokon se odvažila i skupila svu hrabrost za novi korak u nepoznato, a onda upoznaje prošlost koju su dijelili Thierry i Claire, a upoznaje i Laurenta. Naizmjenično čitamo o Anninoj sadašnjosti i Claireinoj prošlosti, okruženi smo osebujnim likovima i svjedočimo avanturama koje su obilježile živote, ali i onima koje se tek rađaju.

„Okus čokolade u Parizu“ vrlo je osebujan roman, reklo bi se realnog sadržaja sa neshvaćenom ljubavi, ali nije sladunjav, nije banalan, već je stvaran, poseban i poučan. Priča je to o odlukama, životnim izborima i ponekoj prilici koju smo usput propustili. I to jest priča o ljubavi, nekoj dalekoj, smionoj, rizičnoj možda, ali nekako je to najviše roman koji govori o nama, o našim potragama, našim susretima i našoj hrabrosti da učinimo nešto baš u trenutku kada pomislimo da smo izgubili sebe.

Život nam plete komplicirane veze, neke ne razumijemo, neke odbacimo, većinu isprobamo pa se opečemo i to je normalno jer time učimo kako donijeti prave odluke i kako se nositi sa životom. Ova neodoljivo šarmantna priča ima tako puno materijala za razmišljanje o životu, dodajte tome preveliku dozu ponosa i prkosa, umotajte to sa osmijehom i pružite osobi koja je spremna na žrtvovanje i na kompromise i eto vam knjige koja veliča čokoladu i priče koja ujedinjuje mnoge vrste ljubavi. Nasmijat ćete se pojedinim situacijama dok vam sline cure zbog silne hrane spomenute u knjizi i na kraju vam još ponude i recepte sa čokoladom da možete guštati dok čitate.

Uživanje je zagarantirano, uživanje u priči, uživanje u ljubavi, u hrani, u ambijentu i svakako da uživati treba i u životu, a ova tužno sretna životna priča nudi vam sve to. Iskušenje je na svakoj stranici, a izbor je samo na vama. Dvije žene povezane nesretnim okolnostima dat će vam nezaboravnu priču o prolaznosti života i teškim odlukama te vam pokazati smisao novih početaka. Preporučam je, svakako je preporučam jer osvojila me ta hrabrost i odvažnost u ljubavi, a pojedine odluke i mene su slomile pa je prevladala empatija i naučila sam opet nešto novo o ponosu i opraštanju.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo