Preskoči na glavni sadržaj

Piper Kerman- Narančasta je nova crna


Naklada Ljevak

Jako volim čitati zatvorske priče, a ova je i nekako posebna zato jer ju je napisala žena koja je sve napisano doista i doživjela. Njeno ime je Piper i odsjedila je kaznu nešto malo višu od godine dana u ženskom zatvoru Danbury za kazneno djelo staro deset godina. Zapravo nikada nije bila uhvaćena u prijenosu prljavog novca jednog narko bosa, ali eto bila je cinkana kada se organizacija raspala. I tako, završila je u zatvoru taman kada je sa čovjekom svojih snova imala velike planove, taman kada je dovoljno odrasla da se makne iz tog pakla dilanja i shvatila da je griješila.

Njena je prošlost došla na naplatu, a Piper ju je prihvatila i kada je dobila datum početka odsluživanja svoje kazne, samostalno se prijavila u zatvor u nadi da samo što prije prođe tih dosuđenih petnaest mjeseci. Ono što je Piper dočekalo u zatvoru ispočetka je bilo nešto nezamislivo, ali vremenom je stekla prijateljice koje su itekako olakšale njen boravak tamo. Naučila je na teži način cijeniti prijatelje i obitelj, pokajala se tisuću puta što ih je sve iznevjerila svojom nepromišljenom mladošću i glupim odlukama. I sve joj je to trebalo jer nije mogla ni slutiti da će upravo u zatvoru spoznati kolika je ljubav između majke i djece, koliko je važna odanost i razumijevanje, koliko je teško steći povjerenje i zadržati hladnu glavu.

Njen zločin nije toliko težak da bih je mogla osuđivati. Jednostavno je, vođena krivim utjecajima, upala u krivo društvo i jedva iz svega toga izašla, i sredila se nakon svega jer nije bila problematična, nije konzumirala droge, a novac nije ni ugledala, tako da samo je prestala sve to činiti i krenula boljim putem u novi život. I zato je ne mogu kriviti, odabrala je ispravan put nakon svega, ali pravda je ipak sustigla njenu plavu guzicu. Upala je u zatvorski sustav gdje apsolutno ništa nije kako treba, gdje se borite ponajviše sami sa sobom i vješto pazite na sve što govorite ili činite kako vas ne bi strpali u samicu.

I izgurala je bijedu, zimu, bol i gubitak, izgurala je sama sa sobom u svom osobnom nemiru, upoznala je divne cure koje su gradile odnose majka/kćeri, koje su znale da je petnaest mjeseci mala kazna naspram onih od deset godina. Piper je dobila saveznice, prijateljice, pomoćnice, zajednicu gdje je shvatila kako je do sada cijenila krive stvari, zajednicu koja ju je naučila cijeniti male stvari, one osobne i istinske.

„Narančasta je nova crna“roman je pisan u obliku neke vrste memoara, na trenutke sarkastičan i duhovit, a na trenutke slama srce. Opisana je tu jedna istinska tema o neobičnoj bliskosti žena koje su stavljene u isti prostor i samo moraju preživjeti sve što im se nađe na putu. Strogo su tamo provođeni neki rituali, pravila su nasumična i čudan je to svijet, ali daje priču o privrženosti, suosjećanju, poštovanju i vrijednostima. I ako želite znati kako izgledaju zatvori na čak tri lokacije opisani u ovoj knjizi, onda vam je ovo savršen uvid koji prikazuje kako i u zatvorima postoji i raj i pakao. Priča je istovremeno i provokativna i potresna, a na dijelovima smiješna i vjerujem da će vam barem malo pokazati da svi griješimo, ali nisu svi koji griješe jednako krivi. Krivac se od krivca jako razlikuje. Najiskrenije preporučam ovaj roman jer ja ću mu se često vraćati da ponovno doživim drugu stranu boli i patnje pomiješanu sa ljubavi i odanosti.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo