Preskoči na glavni sadržaj

Robert Međurečan - Krletka za glinenog goluba

Sandorf

Domovinski rat i anti-ratna tematika, nešto što se rijetko čita ponajviše zbog straha, ružnih sjećanja i gadnih posljedica, ali ja sam je pročitala, više iz znatiželje i zbog vrlo zanimljivog autora koji mi je uz kavicu pobliže objasnio o čemu se tu radi, a da radnju nije ni spomenuo. Zainteresirao me i više nego bih očekivala i dok sam čitala o teškim sudbinama likova ipak sam se i od srca nasmijala što me oduševilo te me potaklo da čitam dalje.

„Krletka za glinenog goluba“ je ratni krimić koji piše mračne priče prošlosti, a obiluje crnim humorom i na pojedine rečenice nasmijala sam se do suza. Opušten i jednostavan stil pisanja sa puno smiješnih situacija, ponekom psovkom te čak i seksom i spominjanjem istoga daje osjećaj slobodne priče, ali zapravo je riječ o vrlo ozbiljnom romanu gdje se isprepliću korupcija, osveta i osobni demoni. Priča je to o jednom osuđeniku za ratni zločin koji samo želi smiriti savjest i krivnju te o novopečenoj ministrici koju prati traumatizirana prošlost. Ovi će likovi pasti u složenu klopku zločina i uzbudljivih preokreta što priču čini nevjerojatno zanimljivom.

Roman je pisan na tek nešto više od 150 stranica, gdje se izmjenjuju i strah i strast pomiješane sa zločinima i primjerenim kaznama. Priča je istovremeno i teška i prekrasna, mračna i zabavna i prođe vam čitanje u trenu jer nema nikakvog nepotrebnog opisivanja i sve ležerno prolazi kroz filmski brzu radnju i neobične likove koji zbunjeni pate. Svi su vođeni i oblikovani teškim prošlostima koja je na njih ostavila duboke tragove, ali isto tako svi oni imaju ciljeve od kojih ne odustaju.

Ovaj krimić priča je o ratu, o istini i domoljublju, o osvetama koje se temelje na osobnoj bazi i o traganju za krivcima. Tu su ožiljci koje ništa ne može izbrisati i koji se ne mogu sakriti, a koji nas zauvijek podsjećaju na sve ono sa čime smo se morali suočiti i što nas je oblikovalo takvima kakvi sada jesmo. A tu su i razne nijanse, nijanse svega, zločin u mnogim aspektima, osvete koje bi mogle imati i drugačija rješenja, policija koja bira strane i sve to u jednom dinamičnom i čitkom romanu. Sve je misterija, sve je materijalno i sve je potrebno naplatiti, a onda nam tu Robert daje malo ljubavi, tek naznaku da se ponešto važno krije i u osjećajima i da nije sve u novcu i uz tu ljubav pokaže nam da su greške normalne, da se nesuglasice događaju i da se može voljeti usprkos svemu.

A onda je tu i svjetsko nogometno prvenstvo pa se u sve te komplicirane situacije umiješa i euforija da zaboravimo kako imamo posla sa patološkim bolesnicima, lažljivcima i ubojicama. Svakako preporučam da pročitate. Nemojte imati predrasude ni zbog toga što je to ratni roman, ni zbog domaćeg nam autora jer stvarno je super priča, brzo vas povuče i drži vam pažnju, a usput dok čitate razmislite jesu li važniji demoni ili vaš život bez osjećaja krivnje.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo