Preskoči na glavni sadržaj

Barbara Vine- Djetetovo dijete


Mozaik knjiga

Nikako to nije ono što bi prvo pomislili bez obzira što brat i sestra kriju tajnu, stoga nemojte gadljivo gledati na ovu knjigu i nemojte je osuditi zbog naslova ili opisa ispod naslova. Tu se zapravo kriju priče o dvije obitelji i dva para braće i sestara koji samo pomažu jedni drugima izgurati teške dane. Priča je to o homoseksualnim vezama i tinejdžerskim trudnoćama davne 1929.godine i danas. Nije to spojler, sve to već sa prvim stranicama saznajemo, a ovo sam vam napisala čisto da vam razbijem krive pretpostavke jer nema tu incesta, ali ima puno tajna, krivnje i grižnje savjesti.

Dvije djevojke, svaka u svome vremenu, jedna maloljetna, a druga potpuno izgubljena, obje trudne sa krivim muškarcima. Samohrane majke koje ne znaju kako dalje. Zamršeni je to psihološki krimi-triler bez krvavih scena, ali sa puno zastrašujućih činjenica o tome kako je nekada teško bilo samohranim majkama, kako ih se zatvaralo u psihijatrijske ustanove i oduzimalo im se djecu. Obitelji su ih se odricale i bile su vječno ruglo. Također tu je priča o homoseksualnim vezama nekada kada se o tome nije smjelo pričati, kada su gey osobe bile izopćene, premlačivane i ponižavane, a toga nažalost ima i danas. „Djetetovo dijete“ roman je sa dva vremenska odmaka, sa dvije teške priče i dvije velike teme koje i dan danas nepotrebno podijele mišljenja.

Unutar romana krije se roman i to me potpuno opčinilo jer doslovno dobijemo cijelu priču bez prekidanja ili ubacivanja sadašnjosti. Sadašnjost imamo na početku i na kraju, a sve ostalo lijepo je sređeno u cjelinu i čita se bez daha. Uz to, knjiga je prepuna naslova knjiga koje progovaraju o izvanbračnoj djeci i ženama koje nazivaju „nevjenčanim majkama“ pa ako želite čitati o tome malo više potražite doista zanimljive naslove za koje sam bila poprilično iznenađena kada sam pročitala o čemu se radi. Također se puno spominje Oscar Wilde i svašta o njegovom životu i stvaranju pa i o tome možete istraživati.

I kao što sam rekla, ovo je triler pa naravno da ima i ubijenih, a tko je izvukao deblji kraj morat ćete saznati sami. Apsolutno preporučam da pročitate roman „Djetetovo dijete“ jer nekako je drugačiji od svih sličnih tema koje sam dosad čitala i ima ležerniji pristup vrlo zeznutim i rijetko spominjanim temama. Stil pisanja otvoren je, piše sve bez zadrške i detalji su uvjerljivo opisani. Usprkos svim mračnim tajnama, obilju krivnje, straha i neodlučnosti roman se lako čita, ali poneke rečenice oštro pogađaju u psihu. Čitala sam sa nevjericom, odmahivala glavom na povišenu razinu ljudske gluposti i svako se malo zapitala- zašto uvijek drugi odlučuju o našem životu. Poanta? Živite svoj život kako želite i sa kime želite. Udajte se i oženite za koga vi želite. Izađite iz „ormara“ jer nema tu mjesta sramu ni strahu. Prihvatite jedni druge takvima kakvi jesu. I mogla bih tako u nedogled nabrajati, a svatko od vas naći će sebi neku drugu poantu, nebitno koju od navedenih, samo je važno da je nađete i da više prihvaćate nego što brinete hoćete li biti prihvaćeni.
P.S.za sve one koji će reći da nisu još čitali ništa od Barbare Vine-jeste, ali možda pod imenom Ruth Rendell jer B.Vine joj je pseudonim.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo