Preskoči na glavni sadržaj

Harper Lee- Ubiti pticu rugalicu, Emily Bronte-Orkanski visovi

Nemam običaj ovo raditi, odnosno pisati recenzije ili osvrte za knjige koje su odabrane za moj Book club prije nego o njima raspravim sa svojim curama, ali eto sada jednostavno želim i imam potrebu jer imamo dva klasika od kojih sam se u jedan zaljubila, a od drugog skoro onesvijestila od dosade. Evo mojih kratkih dojmova, jedna preporuka za klasik koji to doista zaslužuje i jedna kritika za nešto što, ako se mene pita, a ne pita me se, nije ništa wow, a vi raspalite po komentarima, samo izostavite ono „Kako možeš pljuvati po klasiku/književnoj senzaciji/bilo čemu napisanom?“ jer to sam već čula pa dajte nešto novo.

Harper Lee- Ubiti pticu rugalicu

Predivna i do suza dirljiva priča o djevojčici koja tek upoznaje svijet i koja pojma nema što je to rasizam. Kroz njene oči vidjet ćete jedan gradić u kojem bijelci žive krivim očima promatrajući crnce, a sve se događa na američkom Jugu nekih minulih godina. Scout na posve nevin, otvoren i oštar način pokazuje koliko su ljudi čudna bića i čudi se njihovim sebičnim životima. Ona želi pripadati ljudima gdje nema netrpeljivosti i rasnih predrasuda, gdje nije važno jesi li siromah ili bogataš, ali važna joj je sreća.

„Ubiti pticu rugalicu“ priča je o snazi, požrtvovnosti i hrabrosti, cijela je knjiga borba za pravo i pravdu, a emocionalna radnja odražava način na koji postići samokontrolu u trenucima kada gubimo razum. Priča je to o savjesti i koliko krivi potezi mogu utjecati ne samo na nas već i na osobe koje volimo. Što je i u kojem trenutku bolje odabrati i imamo li uopće izbora? Roman me nekoliko puta rasplakao jer tužna je to priča o neshvaćanju i pogrdni nazivi za ljude druge boje kože naveli su me na nemoć i bijes.

Ovo je knjiga koja istovremeno osuđuje i oslobađa, daje kaznu i pokoru i izražava neizmjernu ljubav jednog oca prema svojoj djeci i njegovo poštovanje toliko je da može i za milijune drugih vidjeti pravdu tamo gdje je drugi osuđuju. Svakako vam preporučujem ovaj klasik i zaslužuje počasno mjesto od sada nadalje na mojoj polici te ću svakako pročitati i nastavak „Idi, postavi stražara“ gdje je naša mala junakinja Scout već odrasla žena i spremna za nove pobjede.

Emily Bronte-Orkanski visovi

Meni je ovo jako klimav klasik. Čitala sam ga u srednjoj školi i pamtim ga kao dosadnu knjigu, sada sam ponovila gradivo i potvrdila da je knjiga doista dosadna i jako naporna. Meni je to sve jednostavno bilo previše, previše sumornih opisa, previše tmurna, previše gotički mračna knjiga i nadasve jako depresivna. Opisana je neostvarena ljubav, neostvareni snovi, ali svemu tome dodano je previše patetike. Sve to bilo mi je užasno depresivno i već po drugi puta mučila sam se sa knjigom, ali izgurala sam čitanje do kraja jer ipak je to klasik i ipak mi je to lektira za Book club.

Knjigu kao klasik poštujem, ali kao roman dajem mu slabašnu dvojku zbog silne patnje. Ima tu i ponešto dobrih stvari, recimo odlična poruka o surovosti, neodlučnosti i rizicima. Dobro je obrađena usamljenost u gomili, osornost i odbacivanje, a naslovnica je predivna. I to je to što imam dobroga za reći o knjizi. Ostalo je njah, ništa posebno, samo ljubić i to nimalo sretan. Kužim da ima toga doista u životu, ali ovo sve dramatiziranje bilo mi je skroz nepotrebno za čitanje. I „ljubav nikada ne umire“ doista je točna tvrdnja, ali ovdje je to prešlo sve granice normalnog.

Osvrte napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo