Preskoči na glavni sadržaj

Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln- Sveta krv, Sveti gral

Richard je nakon čitanja knjige „Prokleto blago“ krenuo u potragu za tajnom koja u toj knjizi nije otkrivena od strane autora. Priču koju je tu pronašao fascinirala ga je i zaintrigirala jer tu se radi o jednom svećeniku koji pronađe nešto zbog čega postaje bogat. Nitko osim njegove domaćice nije znao o čemu se radi. Na smrtnoj postelji ne dobije odrješenje grijeha od drugog svećenika nakon što mu povjeri svoju tajnu, a domaćica na kraju spaljuje sav novac kako bi zataškala tu istu tajnu. Jednom je prilikom čak bila voljna svima reći o čemu se radi, ali iznenada umre i tajnu odnese sa sobom u grob.


Što je taj svećenik s kraja 19.stoljeća zapravo pronašao? Nagađalo se šifrirane svitke, blago, zlato ili možda doista Sveti gral ispunjen Isusovom krvlju. Na temelju čega se tako neočekivano obogatio? Richardu se u istrazi pridružuju Michael i Henry pa zajedno napišu knjigu koja dobije status prave skandalozne novinarske priče. Izloženi su napadima sa svih strana, osuđivani su, ali ovaj trojac napravio je čudesan posao i dao nam jednu vrhunsku i šokantnu priču.

Pred vama je knjiga koja vjerno opisuje Katare te njihovu tradiciju, legende, povijest, vjerovanja i povezanost s gore navedenim svećenikom, a dolazimo i do vitezova templara i njihovog blaga koje su navodno skrivali. Ujedno upoznajemo i templare, njihov zavjet, način života. Jesu li templari bili hrabri vitezovi ili vračari i čarobnjaci? Junaci ili mučenici? Knjiga opisuje brojne legende, mračne kultove i užasavajuće obrede. Sve je potkrijepljeno izvorima, dokazima i slikama, sve je prikazano istinito, a naš trio autora doista se potrudio oko otkrivanja te velike tajne.

Jesu li je doista otkrili saznajte sami, a ja vam svakako preporučujem knjigu jer odlična je, totalno misteriozna, šokantna i prepuna odličnih činjenica o kojima do sada pojma nisam imala. Znate ono, o svemu tome pomalo čujete, ali nikada ne zagrebete dublje pa vam puno toga ostane neistraženo? E pa ovim autorima mislim da ništa nije ostalo neistraženo jer temeljiti su i ništa nisu prepuštali slučaju. Knjiga je prepuna pitanja, sumnji i dvojbi, a puno su puta naišli na zid u svojoj istrazi, ali prenijeli su nam nešto kontroverzno i zapanjujuće. Jednom kada sam počela čitati nisam mogla prestati jer morala sam saznati što je ta dugo skrivana tajna, postoji li doista nešto kao teorija zavjere u vjerskom svijetu ili pravi misterij blaga uopće ne leži u bogatstvu.

Pa o čemu se onda tu radi? Znam, zbunjujuće je prvenstveno zbog svih tih silnih pitanja, onda zbog tajne koja nikako da izađe na vidjelo, a na kraju i zbog toga što knjiga nije roman, nije to samo neka priča, to je The priča koja i bez radnje ima savršen tok istraživanja, a spoznaje su jezive. Koliko čitam postoji i svojevrstan nastavak pod nazivom „Mesijanska ostavština“, ali o čemu se točno radi to ne znam, a da ću je čitati-to je sigurno. Vjerujem da ste mnogi već čitali knjigu Sveta krv, Sveti gral pa ste upoznati s time što vam pišem, a onima koji nisu čitali preporučujem neka strpljivo čitaju jer iznenadit će ih količina korisnih informacija, nebrojeno pametnih poruka i jedna vrlo tajanstvena povijest.
Stilus knjiga

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo