Preskoči na glavni sadržaj

Joanne Ramos- Farma

Zlatni hrastovi luksuzno su mjesto gdje su obroci organski, odjeća je od kašmira, imate osobnog fitnes trenera i masaže, a sve je besplatno. Još vam na kraju i plate taj vaš boravak. Zvuči predivno, zar ne? Ali nije to baš tako. To je mjesto za surogat majke kojima je jedina zadaća „proizvesti“ savršenu bebu za bogate klijente. One su „nositeljice“ i Zlatne hrastove ne smiju napustiti sve dok ne rode. Sve su one samovoljno pristale na to, ali neke od njih nisu ni svjesne što ih tamo čeka. I koliko su mnoge pomirene s činjenicom da im je to jedini izvor zarade, ipak postoje i one žene koje pokazuju nezadovoljstvo, a to raskošno imanje nazivaju Farma.


Spletom neugodnih okolnosti Jane postane „nositeljica“ koja se ipak želi i mora povezati s vanjskim svijetom jer smatra da je svoje prvorođeno dijete ostavila na čuvanje u krivim rukama. Jane će napustiti Farmu, ali kako i u kojim okolnostima ostavljam vama da saznate.

Ovo je teška priča o ženama koje su prisiljene činiti radikalne poteze kako bi mogle preživjeti i prehraniti svoje voljene. Ovo je priča o majčinstvu koje je sve samo ne lako, a kada se majčinstvo poveže s moralom i rasizmom onda tu nastaje emocionalni kolaps. Priča je dirljiva, na trenutke oštra i intenzivna te apsolutno predivno napisana, a pokazuje što znače žrtvovanja i kompromisi. Stvari koje se događaju na Farmi u većini slučajeva bizarne su, nepotrebne i u svakom se segmentu podcjenjuje i ponižava štićenice koje su uvjerene da ih se nosi na dlanu dok je istina potpuno drugačija.

Iako su sve one tamo, recimo to, vlastitim izborom, shvatit ćete da su tamo završile na potpuno neprirodne načine, nagovorima, psihološkom manipulacijom ili stalnim podsjećanjem da im je to jedini izbor. Nemam ništa protiv surogatstva, to je izbor koji žene same donose i u to ne ulazim, a način na koji se u knjizi ponižava zbog tog čina je doista bolan i slama vam srce.

Autorica je ovom knjigom htjela pokazati rasne razlike i zašto ih ljudi čine, htjela je pokazati kolike žrtve podnese žene za svoju djecu i prepreke koje im se nađu na putu. Ukratko, to je prča o klasama, obitelji i žrtvovanju, to je priča o nama da uvidimo tko smo, koga volimo, koliko se razlikujemo i da nije uopće važno odakle potječemo. Važna je samo jedna stvar-tko god da jesi, kakva god da su ti uvjerenja, prije svega budi čovjek.
Velika preporuka.
Vorto Palabra


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo