Preskoči na glavni sadržaj

Liane Moriarty- "Male laži"

Dan upoznavanja u predškoli pretvorio se u pravi kaos i niz nemilih događaja. Madeline pokušava civilizirati mladu vozačicu i nagrada za to joj je izvrnuti gležanj što četrdesetogodišnjakinju jako razljuti, a u pomoć joj pritekne mlada samohrana majka Jane koja se tek doselila i muku mući sa svojim problemima ali gaji velike nade kako je konačno pronašla mjesto gdje će imati mira i osjećati se kao da stvarno tamo pripada. Njima se pridružuje i lijepa Celeste i ludilo može početi.
Svaka od njih ima naizgled savršeno sređen život, ali mnoge se tajne kriju iz te maske savršenstva. Madeline brine njena kćer tinejđerica koja je nadasve buntovna i radi probleme čim joj se ukaže prilika. Jane se sa sinčićem doselila u novu sredinu ali strepi od prošlosti u kojoj joj je jedna kobna noć u potpunosti promijenila život i natjerala je da živi životom puni kompleksa. Ni Celeste nema savršen brak iako to možda tako izgleda, njen muž svoj bijes iskaljuje na njoj, ali nitko ne zna kako je ona žrtva obiteljskog nasilja i kako je već nekoliko puta pokušala napustiti ga, ali uvijek prvo misli na svoje sinove, a sebe ostavlja da živi u paklu.
Već prvi ispad djece u predškoli dovodi do mnogih problema koji se nastavljaju i u počecima njihovih prvih školskih dana, a mislim da nije ni potrebno reći kako su zabrinuti roditelji odmah zauzeli borbene položaje, a stvaranje klanova i grupica cijeloj će situaciji pridonijeti samo još veću netrepeljivost. Mali Ziggy, dečkić vrlo neobičnog imena i čudnog ponašanja odmah biva deklariran kao nasilnik u mjesnoj školi gdje je tolerancija spram nasilja ravna nuli, ali njegova majka čini sve kako bi dokazala da on nije kriv za zle optužbe izvučene iz konteksta.
Sve su majke redom zajedljive i vrlo nametljive te i na najmanje probleme skaču kao tigrovi u lovu i koriste svu raspoloživu pakost i zlobu kako bi svojoj djeci pružile najbolje. Ili to barem one tako vide, jer one zapravo ni ne slute što se krije iza priča njihove djece. Vjerno jedna o drugoj šire laži i glasine koje pokreću lavine i stvaraju dodatne tenzije, a njihova djeca u svemu tome najviše pate. Brojna prešučivanja i laži postati će bolne i teške istine i dok su brižne majke uvučene u svoje karijere i burne živote događa se nešto što će još više razoriti naizgled mirni gradić...netko je ubijen.
„Male laži“ roman je koji nam vjerno prikazuje teške strane bračnog života te vječitu borbu za egzistencijom. Likovi su itekako realistični, zaplet odličan, a neizvjesnost u radnji raste sa svakom stranicom. Nadasve očaravajuć je humor koji je sveprisutan, a vrlo je važno napomenuti kako je ova priča vrlo pametno štivo koje pokazuje kako te male laži u večini slučajeva prerastu u veliku i ubojitu katastrofu. Koliko je teško kontrolirati kako malu tako i stariju djecu znam i sama, ali uvijek je važno truditi se biti dio njihovih života, a ne njihova najgora noćna mora. Djeca nikako nebi smjela biti uvučena u probleme odraslih, ali ponekad je te iste probleme teško sakriti od njih i djeca bivaju uvučena u nešto što im kasnije može razoriti živote.
Velike se tajne kriju u ovoj priči, teške sudbine izlaze pred oči javnosti, snaga i borba postaju ključni dio u životima likova, a lažima tu više nema mjesta. Ovo je zaista jedan vrlo realistični roman sa neodoljivom i zanimljivom radnjom koja vas neće ostaviti ravnodušnima.
Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga