Preskoči na glavni sadržaj

Robert Galbraith- "Karijera zla"


Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Ovo je treći roman o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, čovjeku teške prošlosti, burnih događanja i nadasve zeznutih slučajeva koje mora riješiti. On je pogođen slučajem ubojstva njegove majke i samo želi osvetu, želi krivca pod svaku cijenu kazniti, ali nije siguran što će zapravo time dobiti jer trenutno je malo stvari koje će mu život učiniti lakšim. U vezi je sa ženom koja je sklona pasivnoj agresiji i rastrgan je između posla i nje. A tu je i Robin, Strikeova suradnica koja je zaručena za tipa ljubomornog do bola i sumnjičavog na svakoj bazi, a koji zapravo skriva nešto iz prošlosti što će uvelike poljuljati tu vezu i njihove zaruke dovesti do stanja pucanja.

Robin je imala užasno iskustvo tokom studija i još i danas nosi tu traumu negdje duboko u svojoj podsvijesti, ali predano radi svoj istražiteljski posao i nastoji ne miješati privatno sa poslovnim koliko god to teško izgledalo. Sve krene u krivom smjeru dok jednoga dana na posao stigne paket za nju u kojem se ni manje ni više nalazi odsječena ženska noga. Da, noga je tu, ali za ostatak tijela pojma se nema ni čije je ni gdje se nalazi. Strike sumnja čak na četvoricu ljudi koji bi mogli biti potencijalni krivci za slanje te noge, a svi su oni nekako povezani sa Strikeom. Sve ih on jako dobro poznaje, svu četvoricu poslao je upravo on u zatvor i svi žele baš njega kako bi mu život pretvorili u pakao.

Jako nezgodna situacija nastane kada Strike shvati da je Robin u opasnosti, da je slijede sumnjivi likovi i on je tako slomljenu i potresenu želi zaštititi. E sad, jesu li oni stvarno samo prijatelji ili osjećaju nešto više jedno prema drugome ostavit ću da saznate sami, a dok rješavate misterij oko poslane ženske noge i tijela kojemu ona pripada, suočit ćete se još sa nizom ubojstava, brojnim prostitutkama koje znaju ponekad čak i malo previše i ubojicama koji imaju jako čudne fetiše.

„Karijera zla“ roman je koji je iskreno rečeno, napet do boli. Čita se brzinom svjetlosti i jednostavno osvaja na prvu. Inteligentno je to štivo sa odličnim psihološkim profilima likova koji su sve samo ne normalni. Ubojice su brutalne i nemilosrdne, detektivi su uporni i snalažljivi, a sve oko njih je ludi svijet koji skriva mnoge tajne. Priča je opširna, ali nimalo dosadna, prepuna je opuštenog humora i napetost samo raste te nema nikakve naznake gdje će svemu tome biti kraj. Što je tu zapravo kraj? Neobično zanimljiv detektiv koji želi osvetu, detektivka koja je emocionalno slomljena i potencijalni ubojica koje uživa kada amputira dijelove ljudskih tijela...pa tu kao da nema kraja.

Ovaj istražiteljski par odvest će vas na neobično i jako uzbudljivo putovanje kroz bolne prošlosti i brutalnu sadašnjost, a svemu je tome zaslužna J.K. Rowling, autorica serije romana o Harryju Potteru. „Karijera zla“ treći je krimi roman o istražitelju Cormoranu Strikeu, a svakako morate pročitati i prva dva („Zov kukavice“ i „Dudov svilac“) romana iz tog serijala jer ovo su krimići koji se ne propuštaju.

Napeta, slikovita i snažna priča povest će vas u stotine razmišljanja, dati vam materijala za suočavanje i pokazati što znači odabrati pravi put. Šokantne istine svako će malo isplivati na površinu i mnogi će se životi iz temelja promijeniti. Velika preporuka za ovaj roman uz koji sam ostala ugodno iznenađena i željna još takvim istražiteljskih priča koje vrve uzbuđenjem i strahom i želim još ovakvih hrabrih likova koji su doslovno bez dlake na jeziku.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije