Preskoči na glavni sadržaj

Monica McCarty- Napadač


Deseti dio serije Čuvari Visočja

Ovoga puta nećemo o ratu već o jednoj posve novoj, divljoj i neočekivanoj ljubavnoj priči koja me zatekla nespremnu i ostavila bez teksta. Do sada je sve bilo nekako očekivano, Čuvari su nalazili svoje žene i sklapali brakove bez puno problema, osim naravno onih koje su si sami stvorili, a sada tu imamo jednog Eoina, zvanog Napadač koji je tajno oženio kćer zakletog neprijatelja i onda je ostavio samu sa njegovim roditeljima. Kada je shvatila da je izigrano njeno povjerenje i strpljenje, ona odlazi i ostavlja ga zauvijek, a usput ga izdaje na najgori mogući način.

Šest godina kasnije Eoin dolazi na vjenčanje, gdje gleda svoju Margaret kako se udaje za drugoga, nesvjesna da je on još uvijek živ i jako ljut. Ali on nije došao zbog nje, već zbog njenog oca da napokon naplati dug. Sada tu mnoge tajne sakrivane dugi niz godina dolaze na vidjelo, a Eoin i Margaret upadaju u igru laži i manipulacija. Kuju se planovi, izdaja je opet aktualna, podbada se gdje tko i koga stigne, a tu je i osveta jer neke tragedije nikada neće biti prežaljene.

Smijeh i zabava, to je ovaj roman, čak i uz ozbiljnost rata i otmica, ova priča ima i vrckavost i opuštenost i ponajprije zanimljivu ljubavnu priču. Što se te priče tiče, ima drugačiji redoslijed svakako, prvo vjenčanje, a onda niz problema, i upravo zato, što nije bilo obrnutim redoslijedom, me toliko iznenadilo jer napokon je bilo drugačije, napokon se nešto drugo stavilo u fokus i to me natjeralo da knjigu pročitam u svega par sati. Ne možete ne zapitati se- Kako je uopće došlo do tolike zavrzlame? Na čijoj je tu tko strani? Hoće li i ovoga puta pobijediti ljubav bez obzira što su u jako klimavom braku zapravo zaraćene strane?

Priča je to o povjerenju i odanosti spram ljubavi i strasti, i sve bi to u kompletu savršeno funkcioniralo da se nisu upleli mnogi zavidni spletkaroši i pokušali razdvojiti par koji ionako sve radi naopako, ali pomutili su im planove, zaratili su dva srca koja se i dalje jako vole, samo...kako li će Margaret reagirati na Eoinove tajne? Koliko li će još strpljenja morati uložiti u čovjeka kojeg voli i pred kojim i sama ima tajne.

„Napadač“ je osebujan i napet povijesno ljubavni roman sa mnoštvo laganih preokreta, opet tu ima i puno intriga, a i seksi igrice ovoga su puta puno ranije stupile na scenu i zadržale su se u istom tonu kroz cijeli roman te dale poseban začin i itekako ubrzale i zapalile radnju. Uživancija i smijeh su vam zagarantirani, a i zgodni Visočani uvijek spremni priskočiti u pomoć milostivama u nevolji. I još samo za kraj, kaže autorica da je dvanaest knjiga u serijalu, još bi značilo da nama dolaze (nadam se) još dvije pa je serijal kompletan i jedna pozadinska priča o ratu, a jako važna za cijeli serijal, koja se proteže kroz sve knjige i koju bi trebalo čitati redom polako dolazi kraju. Kakav nas kraj očekuje? Rado bih se iznenadila, a uz Monicu vjeruje da i hoću. I još samo preporuka, jako velika za cijeli serijal jer mislim da je to prvi serijal o nekim gorštacima koji mi se baš jako uvukao pod kožu i koji želim čitati čak i kada budem u penziji.
Mozaik knjiga
Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije