Preskoči na glavni sadržaj

Aimee Molloy- Savršena majka


Stilus knjiga

Svaka je majka savršena, po načinu na koji brine za svoje dijete, po stalnom zaštitničkom stavu, po stvarima koje samo majke primjećuju, svaka je savršena. Savršena je i ona koje doji dijete dvije godine i ona koje doji samo dva mjeseca, isto tako savršena je ona majka koja dijete hrani formulom. Savršena je ona koja odluči biti domaćica i brinuti samo o kući i djetetu, a isto je svršena i ona koja želi ići raditi dva mjeseca nakon poroda. Savršena je majka ona koja stalno brine za svoje dijete i ne ispušta ga iz vida, ali je savršena i ona koja dijete upiše u jaslice kako bi možda malo odmorila ili otišla na posao. Savršena je ona koja ne izlazi i prvo mjesto daje roditeljstvu, ali savršena je i ona majka koja ponekad izađe sa prijateljicama.

Čemu ovaj uvod? Roman „Savršena majka“ priča je upravo o tim predrasudama, o tome što jednu majku čini savršenom i kako bi se majke morale ponašati ako žele biti prihvaćene kao savršene. Priča je to o postporođajnim depresijama, o raznim psihozama, o sumnjama i stresu, o propalim poslovima i nečemu jako „jednostavnom“, danas zvanom, roditeljstvu. E pa tko nije roditelj pojma nema što znači uskladiti se, organizirati se, slušati savjete, tješiti, kuhati, prati, smirivati...ove Svibanjske majke održavaju sastanke upravo kako bi si olakšale dušu, izjadale se, pričale o svojim bebama koje su usput sve rođene u svibnju. Mame su to koje vole i pate, koje zapostavljaju svoje muževe, koje slamaju srca prije svega sebi, a onda i onima oko sebe. A onda je tu i jedna majka kojoj otmu dijete.

Odličan je to psihološki triler koji će vas odmah na početku totalno zbuniti, navesti vas da sumnjate u moć ljubavi majke prema djetetu i da osuđujete jer to je zapravo i dio poante ove priče-ne sudite na prvu, ne nagađajte, ne etiketirajte sve dok stvarno ne upoznate. Samo polako pratite ovu divnu priču koja će vas i potresti i oduševiti, pokušajte samo uhvatiti tog otmičara i pokazati mu da ujedinjene majke čine čuda.

Mnoge su majke nesigurne i njima bih prvima preporučila ovaj roman, jer smatram da je biti majka jako zeznuta stvar još pogotovo kada niste sigurni trebate li vjerovati svemu što čitate u knjigama o roditeljstvu ili starim legendama naših prabaka. Eto vam savjet majke troje djece-budite svoje, pogriješite, isprobavajte, ne nasjedajte na legende i tračeve, ne težite biti savršene zbog drugih jer vi već jeste savršene takve kakve jeste. Kritike će vas uvijek pratiti što god vi učinile stoga glavu gore i radite po svome.

Majčinstvo je borba u mnogim pogledima, sad moramo biti vitke, sad moramo biti stabilne, sad moramo, moramo, moramo...Ne moramo ništa osim biti sretne majke i voljeti svoju djecu, ostalo je nebitno i sve ostalo nadmudrivanje i prepucavanje i preuveličavanje i natjecanje ne čini vas boljom nego samo umišljenom. Eto o tome je ova priča, o tome kako biti majka u današnje vrijeme kada su osude na svakome koraku i o majkama koje vole i izgube. Napeta i pametna priča koju svakako vrijedi pročitati bilo da jeste mama ili ćete tek postati, a i muškarci/očevi bi mogli svašta naučiti.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga