Preskoči na glavni sadržaj

Laura Marshall- Zahtjev za prijateljstvo


Mozaik knjiga

Prošlo je dvadeset i pet godina od kada je Maria umrla, a sada se Louise javlja na Facebook sa zahtjevom za prijateljstvo. Naravno, Louise je u šoku, istovremeno je iznenađena i uznemirena jer ona čuva zlokobnu tajnu. Nakon prihvaćenog zahtjeva djevojke koju je u školi ignorirala, odbacivala i razočarala shvaća kako je davnih dana počinila gadnu pogrešku, ali sada više nema povratka, a uz sav kaos u Louiseinog glavi tu su i prijeteće poruke koje često pristižu. Louise je na rubu živaca, pokušava stupiti u kontakt sa osobama koje su bile njene navodne prijateljice, ali nailazi na zidove sa svih strana jer nitko ništa ne znam ili jednostavno šute o svemu što znaju, a znaju, netko zna Louiseinu tajnu.

Tome svemu pridružuje se i skorašnja proslava godišnjice mature pa Louise sve više razmišlja o prošlosti i ponovnom susretu sa istom. Pritom je paranoična, u stalnom strahu od poznatog koje vreba iz nepoznatog te i dalje jako nesigurna u sebe. Oduvijek je živjela u sjeni svoje „najbolje prijateljice“, oduvijek je bila plašljiva, podložna manipulacijama i u neizmjernoj potrebi za prihvaćanjem. Nije ni sada daleko od toga, iako ima neuspjeli brak iza sebe, utjehu joj daje mali sinčić, ali i dalje je, po njenom mišljenju, sasvim obična i nimalo zanimljiva. Gdje je Maria nestala one noći? Gdje je nestala bezbrižna mladost i kako se sve u samo jednom trenutku pretvorilo u bolnu prošlost popraćenu strahom? Tko je osoba koja joj sa Marijinog profila šalje zahtjev za prijateljstvo i užasne poruke? Jer, Maria je mrtva. Nije li?

Roman „Zahtjev za prijateljstvo“ odličan je psihološki roman koji progovara ponajprije o problemu društvenih mreža, o tome kako svi na svojim profilima izgledaju divno, opušteno, bezbrižno, situirano i privlačno što naravno teško pada osobama kao što je Louise koja je jako nesigurna u sebe jer takvih osoba ima, koje su normalne i bez filtera, a osjećaju se užasno gledajući one „prekrasne“ ne znajući da je život tih prekrasnih zapravo lažan. Mnogo je tu insinuacija o štetnosti društvenih mreža, o nespokoju koji one pružaju, o lažima koje se šire samo kako bi se stvorio privid savršenstva, ali nitko tu nije savršen, nitko nije bez mana. Nekako je sve pod povečalom stoga se i iza svih filtera nadzire laž i pretvaranje.

Vjerujem da je tu poanta svega biti svoj pod svaku cijenu, biti ono što jesi, a ne ono što drugi od tebe očekuju da budeš i vjerovati prvo sebi dok druge tek upoznaješ. A zatim tu je i prihvaćanje sebe upravo takvima kakvi jeste jer takvi ste najbolji, ako ne drugima, onda barem sebi. Ima tu i podosta o vršnjačkom maltretiranju jer psihičko odnosno vrebalno zlostavljanje jednako je teško kao i fizičko i takvo ponašanje one slabije učini nevidljivima i dovede najčešće do katastrofalnih posljedica. Ova priča neka vam bude glavni pokazatelj kako izgleda zlostavljanje među tinejdžerima i potpuno je realno opisano i stvarno upravo tako izgleda put jednog djeteta koje samo želi biti prihvaćeno.

Cijeli roman prožet je nekom nepojmljivom jezom i strepnja je na svakoj stranici i dok pratimo dio prošlosti pa zatim dio sadašnjosti polako se otkrivaju šokantne tajne kojima slijedi novo ubojstvo te nevjerojatan kraj i krivac je osoba na koju nikad ne bi posumnjali. Ostalo ostavljam vama da istražujete jer neistraženog ima napretek, nestanak jedne djevojke, laži koje zbunjuju, prošlost i sadašnjost isprepletene u neobičnom vrtlogu, i naravno, dajem vam preporuku jer mene je priča i potresla i izbezumila i natjerala mi jezu u kosti, jer neočekivana je a tako poznata, jer naprosto me oduševila i pokazala mi da je prošlost tu, samo jedan klik udaljena od našeg komfora skrivenog iza jednog profila.

Recenziju napisala Sandra Avar




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga