Preskoči na glavni sadržaj

Laura Marshall- Zahtjev za prijateljstvo


Mozaik knjiga

Prošlo je dvadeset i pet godina od kada je Maria umrla, a sada se Louise javlja na Facebook sa zahtjevom za prijateljstvo. Naravno, Louise je u šoku, istovremeno je iznenađena i uznemirena jer ona čuva zlokobnu tajnu. Nakon prihvaćenog zahtjeva djevojke koju je u školi ignorirala, odbacivala i razočarala shvaća kako je davnih dana počinila gadnu pogrešku, ali sada više nema povratka, a uz sav kaos u Louiseinog glavi tu su i prijeteće poruke koje često pristižu. Louise je na rubu živaca, pokušava stupiti u kontakt sa osobama koje su bile njene navodne prijateljice, ali nailazi na zidove sa svih strana jer nitko ništa ne znam ili jednostavno šute o svemu što znaju, a znaju, netko zna Louiseinu tajnu.

Tome svemu pridružuje se i skorašnja proslava godišnjice mature pa Louise sve više razmišlja o prošlosti i ponovnom susretu sa istom. Pritom je paranoična, u stalnom strahu od poznatog koje vreba iz nepoznatog te i dalje jako nesigurna u sebe. Oduvijek je živjela u sjeni svoje „najbolje prijateljice“, oduvijek je bila plašljiva, podložna manipulacijama i u neizmjernoj potrebi za prihvaćanjem. Nije ni sada daleko od toga, iako ima neuspjeli brak iza sebe, utjehu joj daje mali sinčić, ali i dalje je, po njenom mišljenju, sasvim obična i nimalo zanimljiva. Gdje je Maria nestala one noći? Gdje je nestala bezbrižna mladost i kako se sve u samo jednom trenutku pretvorilo u bolnu prošlost popraćenu strahom? Tko je osoba koja joj sa Marijinog profila šalje zahtjev za prijateljstvo i užasne poruke? Jer, Maria je mrtva. Nije li?

Roman „Zahtjev za prijateljstvo“ odličan je psihološki roman koji progovara ponajprije o problemu društvenih mreža, o tome kako svi na svojim profilima izgledaju divno, opušteno, bezbrižno, situirano i privlačno što naravno teško pada osobama kao što je Louise koja je jako nesigurna u sebe jer takvih osoba ima, koje su normalne i bez filtera, a osjećaju se užasno gledajući one „prekrasne“ ne znajući da je život tih prekrasnih zapravo lažan. Mnogo je tu insinuacija o štetnosti društvenih mreža, o nespokoju koji one pružaju, o lažima koje se šire samo kako bi se stvorio privid savršenstva, ali nitko tu nije savršen, nitko nije bez mana. Nekako je sve pod povečalom stoga se i iza svih filtera nadzire laž i pretvaranje.

Vjerujem da je tu poanta svega biti svoj pod svaku cijenu, biti ono što jesi, a ne ono što drugi od tebe očekuju da budeš i vjerovati prvo sebi dok druge tek upoznaješ. A zatim tu je i prihvaćanje sebe upravo takvima kakvi jeste jer takvi ste najbolji, ako ne drugima, onda barem sebi. Ima tu i podosta o vršnjačkom maltretiranju jer psihičko odnosno vrebalno zlostavljanje jednako je teško kao i fizičko i takvo ponašanje one slabije učini nevidljivima i dovede najčešće do katastrofalnih posljedica. Ova priča neka vam bude glavni pokazatelj kako izgleda zlostavljanje među tinejdžerima i potpuno je realno opisano i stvarno upravo tako izgleda put jednog djeteta koje samo želi biti prihvaćeno.

Cijeli roman prožet je nekom nepojmljivom jezom i strepnja je na svakoj stranici i dok pratimo dio prošlosti pa zatim dio sadašnjosti polako se otkrivaju šokantne tajne kojima slijedi novo ubojstvo te nevjerojatan kraj i krivac je osoba na koju nikad ne bi posumnjali. Ostalo ostavljam vama da istražujete jer neistraženog ima napretek, nestanak jedne djevojke, laži koje zbunjuju, prošlost i sadašnjost isprepletene u neobičnom vrtlogu, i naravno, dajem vam preporuku jer mene je priča i potresla i izbezumila i natjerala mi jezu u kosti, jer neočekivana je a tako poznata, jer naprosto me oduševila i pokazala mi da je prošlost tu, samo jedan klik udaljena od našeg komfora skrivenog iza jednog profila.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije