Preskoči na glavni sadržaj

Karen M. McManus- Lažljivac među nama


Profil

Kao što i sama naslovnica kaže, oni su štreberica Bronwyn, sportaš Cooper, Nate kriminalac i princeza Addy, a njima se na produžnu nastavu pridružuje i Simon odmetnik, dečko zaslužan za tračersku aplikaciju gdje javno otkriva svačije prljave tajne. Nekako su se svi petero našli u kazni zbog mobitela i u samo jednom trenu, dok se ekipa nešto komešala zbog incidenta na parkiralištu, Simon umire.

U kazni su bili svi zajedno, nikada prijatelji, tek školski poznanici, svaki u svome svijetu, grešnici, puni tajna, sumnjičavi i u velikom strahu, a onda njihova najveća prijetnja umre, iznenada, a četvorka je osumnjičena, jer tko bi drugi mogao ubiti tinejdžera? Njegova smrt nije nesretni slučaj, a jedini koji su prisustvovali cijelom tom tragičnom događaju upravo su ova četvorka, a oni itekako imaju motiv za ubojstvo. Nakon Simonove smrt četvorka se udružuje, iako se baš i ne poznaju u dušu, kako kažu, ali vjeruju si međusobno i vide da policija tapka u mraku dok svježe tajne izlaze na vidjelo, pa pokušavaju sami shvatiti kome je sve Simon osim njima bio trn u oku.

Jesu li krivi ili ne saznajte sami, usput se upustite u zanimljivu tinejdžersku perspektivu pa doživite obrazovanje, zlostavljanje, ponižavanje i odbijanje sa te neke njihove pomaknute strane jer nije sve baš crno-bijelo kada im za vratom visi i policija i novinari i svi žele sočne detalje. Možda samo da vam skrenem pažnju na naslov knjige jer da, lažljivac je među njima i stvoriti će veliku pomutnju. A priča je to o osjećajima tinejdžera koji čeznu za uspjehom, prijateljstvom i ljubavi, koji žele postati netko i nešto i doista se neki od njih svojski trude dok drugi padaju u očaj i depresiju te krenu krivim putem.

Na kraju priče ova će četvorka shvatiti kako je neke stvari nemoguće izbrisati ili promijeniti koliko god oni dobronamjerni bili u tom nastojanju, također će shvatiti da je život kratak i živjeti u laži nema smisla, preostaje im samo kajanje i skretanje napokon na pravi put. Ujedno je ovo priča o roditeljima, onim zahtjevnima koji u vlastitoj djeci grade svoje propuštene karijere, o onim roditeljima kojima je važno samo da dijete bogato udaju, o onima kojima je izgled važniji od pameti, pa i onima kojima je alkohol utjeha, a ne zagrljaj djeteta. Puno je tu dirljivih tema, teških situacija i neočekivanih preokreta, a ovi nadobudni roditelji samo su trebali više razgovarati sa svojom djecom umjesto očekivati da budu savršena preslika njih samih. Znači, samo malo više podrške dajte svojoj djeci bez obzira na to kakvi oni bili. Pohvalite, saslušajte, pomozite, vjerujte u njih iako su još uvijek samo djeca.

„Lažljivac među nama“ odličan je psihološki triler gdje na vrlo prisan i neobičan način ulazimo u misli djece koja bi trebala bezbrižno živjeti, a umjesto toga dobijem kaos u njihovim glavama i činjenicu da postaju odrasle osobe malo prebrzo, ali budimo realni, situacija u kojoj su se našli natjerala ih je da postanu drugačiji, odgovorniji i odrasliji. Usto smo dobili odličnu priču o povjerenju i odnosima u obitelji i sve to zajedno čita se jako brzo jer svaka je stranica jedan novi život koji ima puno posla sa gadnom prošlosti. Od mene velika preporuka jer mogu reći da sam i sama naučila kako ponekad trebamo vjerovati tamo gdje naočigled nema nade.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga