Preskoči na glavni sadržaj

Anne Fortier-"Julija"


Izdanje ALGORITAM

Što je zajedničko mladoj Amerikanki Julie i Shakespeareovoj Giulietti? Osim imena one dijele puno više nego što bi mogli i zamisliti. Julie je djevojka koja je sa sestrom odrasla pod okriljem brižne i ekscentrične tete koja je skrivala mnoge tajne. Za života teta nikada nije voljela pričati o njihovim roditeljima te o tragediji koja ih je zadesila. Nije pričala o ničemu što bi Julie navelo da pomisli kako se tu radi o nečem većem od samog života i strašne sudbine, ali nakon tetine smrti dolazi tu do velikih promjena. Julie se nadala tetinom nasljedstvu jer je zapala u velike dugove i njena predavanja o Shakespeareovim komadima nisu joj davala neke zarade, ali tetinu kuću naslijedila je sestra dok je Julie dobila tek pismo i putovnicu te naznaku kako nešto posebno i jako vrijedno čeka upravo nju u samom srcu Siene.

Julie odlazi na put i već na samome početku te pustolovine upada u neprilike i upoznaje ljude koji će je na svakome koraku upozoravati na opasnost. Kakva opasnost čeka Julie i što je otkrila u Sieni vaš je zadatak da otkrijete, a ja vam mogu još samo reći kako bogatstvo koje joj je ostavila majka seže u daleku prošlost, u dane kada se zbog laži živjelo u strahu i kada se zbog ljubavi gubio život. Julie će se usko povezati sa obiteljima koje su u zavadi još od doba Romea i Julije i njihove tragične priče koja nikada nije prestala postojati.

Dvije obitelji i strašnoj zavadi, kletva koja nikada neće biti skinuta i jadna Julie u samome centru svega toga. A tu su i vrlo šokantna otkrića o roditeljima za koje se sumnja kako su zapravo ubijeni.
Nadalje tu je jedna kontesa, oštra i zahtjevna dama koja želi pomoći Julie, ali koliko su njene namjere časne bolje da vam ne pričam. U priči su naravno i jedan naočit mladić, mafijaši i grebatori koji joj stvaraju probleme i tajanstveni motociklist. Eto materijala imamo za suze i smijeh istovremeno, ljubav davnih minulih dana oživjet će u nekoj novoj romansi koja Veronu stavlja u drugi plan i priču oživljava u Sieni. Julie će morati upregnuti sile, pamet i snalažljivost kako bi sve tajne satkala u samo jednu jedinu istinu i kako bi pronašla bogatstvo koje je njena majka tolike godine brižno čuvala.

Ovaj je roman, kao što sam već napisala, inspiriran Shakespeareovom tragedijom, tu su mnogi divni citati iz te najpoznatije i najtužnije ljubavne priče te zapisi koji nam otkrivaju mnogo više nego što smo bili uvjereni da o svemu tome znamo. I dok se kroz brojne zavrzlame otkriva neka druga istina vi ćete uživati u novoj Juliji, novoj djevojci koja ima ljubavne probleme, financijske brige i obitelj na nekom drugom kraju svijeta za koju nikada prije ni čula nije. Laži, obmane, krivi tragovi i vrtlog tajna, sve je to neka nova priča o Juliji, sve je to jedna inspirativna, čeznutljiva i vraški napeta radnja koja uključuje mračna podzemlja, policiju i vješte smutljivce. A koliko u svemu tome zapravo ima istine? Krije li ova priča nešto što smo već davno trebali znati o Romeu i Juliji? Autorica je i sama doživjela mnoga uzbuđenja prilikom istraživanja za ovaj roman, pa saznajte kako je to sve izgledalo iz njene perspektive i kome sve duguje isprike za svoje nepodopštine.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i