Preskoči na glavni sadržaj

Gilles Legardinier- "Potpuno spaljen!"

Izdanje Znanje

I dok smo iz prethodne Gillesove knjige pod nazivom „Sutra prestajem“ naučili sve o odanom prijateljstvu i neobičnom načinu zaljubljivanja, u romanu „Potpuno spaljen“ dobit ćemo predivnu poruku o ljubavi koju osjećamo čak i onda kada je nismo u stanju pokazati. To bi bila ona ljubav prema obitelji, prema sinovima koji su pomalo zastranili i odlučili uzeti stvari u svoje ruke bez obzira na previše zaštitnički nastrojene majke, to je ona ljubav prema kćerima koje su odrasle i započele novi život daleko od oca koji je život posvetio vođenju tvrtke. Ljubav je to koja nema granica, a ipak ponekad jako boli. Ali koliko god je ova priča realna ipak nam je Gilles omogućio i kvalitetnu dozu smijeha i zabave. Ali krenimo redom.

Andrew je šezdesetšestogodišnjak koji jednoga dana iz čistoga mira (ili hira) svoju tvrtku prepušta na vođenje tajnici koja će se u par minuta naći u samom epicentru gadnog potresa zvanog zavist i neodobravanje. Ali to Andrewa ne mući baš previše, on joj daje sve ovlasti i odlazi puštajući tajnicu da se sama snalazi. A kamo Andrew odlazi? U Francusku, da odlazi u Francusku i od velikog poslovnog čovjeka postaje ni manje ni više nego batler. Ne zezam vas, stvarno je postao batler, koji se naravno već nakon dva dana boravka u kući svoje gazdarice predomislio u vezi te svoje ishitrene odluke, ali povratka više nije bilo. Morao je odraditi barem probni rok.

Njegov novi dom bio je sve samo ne normalan, tu je prije svega bila gazdarica kuće, velika dama koja se skriva u svojoj zamračenoj sobi od jutra do mraka, ne izlazi iz kuće, ne jede i usput se kada nitko ne vidi bavi pomalo čudnim aktivnostima i istraživanjima. Ona je već neko vrijeme udovica koja nikada nije prestala voljeti svoga muža, a sinova pisma kako dolaze tako samo proslijedi u sjeckalicu papira. Tvrdoglava je i ponosna te u velikim financijskim problemima, a Andrew će učiniti sve da otkrije tajne te mračne žene i da joj pomogne usprkos silnim negodovanjima. U kući živi i kuharica Odile, temperamentna, sa vrlo čudnim zahtjevima, neobičnim ponašanjem i krvoločno nastrojena prema muškom rodu. A mlada sobarica Manon sa svojim će ljubavnim problemima u Andrewu probuditi neka davno minula sjećanja na njegovu pokojnu suprugu te mu pokazati da se ljubav kroz godine ne razlikuje baš puno. Andrew će Manon pomoći da lakše prihvati svoje probleme, uputit će joj niz savjeta za koje je smatrao kako ih je i on davno trebao primjeniti, ali iz nekih razloga nije. A da bi priča bila zanimljivija opet je tu jedna maca, zapravo pravi angora mačor zvan Mefisto koji ima čudne navike spavanja i osebujan karakter.

Priznajem da mi je ova knjiga nekako bolja porukom od prethodne, ali jednako sam se dobro i uz ovu zabavila, jednako sam se od srca nasmijala, jednako sam uživala jer roman je pisan opušteno bez obzira na situaciju o kakvoj se radilo. Realno, a ipak urnebesno štivo, lagana, a opet jaka priča koja će na trenutke u vama probuditi ono nešto zbog čega ćete shvatiti pravu bit postojanja, truda, ljubavi i upornosti. Što je život bez ljubavi? Što je snaga bez borbe? Sve je bezvrijedno ako ništa ne poduzimamo, zar ne?

Ukratko, ovo je jedna od onih knjiga koje se čitaju u jednome dahu, knjiga koju možete nositi na plažu ili je čitati umotani u dekice. Roman je to koji definitivno uzdiže i veliča sve oblike ljubavi i daje nadu u neko bolje sutra. Motivirajuća i očaravajuća priča, a oblike gluposti koji se sve javljaju unutar ove zgodne naslovnice neću vam ni spominjati jer svaka situacija ima neku smiješnu stranu i trebala bi mi još jedna zasebna recenzija da obradim sve te trenutke kada sam se glasno nasmijala. Stoga, moju preporuku imate, pročitajte, zabavite se, istražite, uživat ćete sigurno, plakati nećete, ali zapitat ćete se povremeno koliko su ispravne vaše odluke.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije