Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs-"206 kostiju"

(206 bones 12)

Priča započinje jezivo da bolje ne može biti. Tempe se budi zavezana u nekoj mračnoj rupi, pojma nema gdje je ni kako je tamo dospjela. Ne sjeća se događaja koji su prethodili, ali svim se silama pokušava održati budnom i prisebnom. Kako ne bi razmišljala o gladi i zarobljeništvu prisili se razmišljati samo o tome kako da se oslobodi i pobjegne. Sad vas zanima tko ju je oteo i zarobio i zbog čega? E i mene je to zanimalo, ali ta info ne saznaje se do samoga kraja romana. Tempine pokušaje bijega pratimo tek povremeno, a iz ostatka priče saznajemo sve kako se redom događalo prije nego je oteta.

Prvo za one koji su možda nestrpljivo čekali (kao i ja) što će se odigrati između forenzične antropologinje Temperance Brennan i poručnika detektiva Andrewa Ryana evo samo natuknica...Ryan je opet solo i želi Tempe, ali ona sada glumi nedostižnu ili je možda samo zbunjena. Eto to saznajemo odmah na početku pa nije spojler, a hoće li dalje od njih biti išta ili ništa čitajte priču, čekajte kraj i saznajte sami u kojem smjeru ide njihova „veza“. Uglavnom, oni su zajedljivi, vješti u prepucavanju, stručnjaci u svome poslu, a u ljubavi pravi provokatori. Ali vratimo se na ostatak priče.

Ryan istražuje teška ubojstva starijih gospođa čijih tijela svakoga dana ima sve više. Okolnosti su čudne, nitko ništa ne znam, sumnjivaca ima napretek, ali zločini nikako da se riješe. Za to vrijeme Tempe je optužena za nemar i neprofesionalno odrađen posao. Nervozna je i bijesna, a onda joj se uz to zareda nekoliko užasnih dana popraćeno dolaskom novih zaposlenika u laboratorij, svađe na poslu, okršaj sa sendvičem, a na kraju i otmica.

Dalje nema smisla prepričavati jer bi vam sve otkrila, a to ne želim jer zapravo hoću da se prilikom čitanja osjećate isto kako sam se i ja osjećala-bila sam napeta ko puška, eto tako mi je bilo. Pročitala sam jučer ovu knjigu u svega par sati i da se mene pita (a ne pita me se) rado bih da ima još barem 1000 stranica jer sad mi je žao što je gotovo. Dalje prevedeno ni nemamo iako ima još puno nastavaka, ali uvijek si možete pogledati seriju „Kosti“ u ne znam točan broj koliko sezona, nije kao u knjizi, dosta je izmjenjeno ali serija je mrak. Da, sve mi je jasno, knjiga je knjiga, barem meni u ovom je slučaju u knjigama sve realnije i osjećajnije opisano, likovi su mi manje uštogljeni nego u seriji i radnja je vidno bolje krvava u knjizi što daje dozu brutalnosti koju autorica želi da doživimo.

Kao što sam već rekla, svaki od romana iz ovog serijala šokantan je, jeziv, mračan, uzbudljiv i iznimno napet. Preokreta u radnji ima svako malo i ne možete predvidjeti tko je krivac tako dugo dok i sami likovi ne počnu sumnjati. Na dijelovima emocionalno i bolno, srce se steže i bude vam teško baš onako za suzu pustiti, a opet sa druge strane svako malo uleti neka rečenica koje vas nasmije. Iščekivanje raste, slučajevi su neobjašnjivi, a vi ste u vrtlogu napete radnje. Serijal je ovo koji ću dugo pamtiti i sa nestrpljenjem nadati se novim prevedenim nastavcima. Za sada se (nadam se samo nakratko) opraštamo od Tempe i Ryana, što ih dalje čeka pojma nemam, možda neka divlja pustolovina u svijetu ubojica koji siju strah, neke nove osobe u njihovim životima, a možda napokon i ljubav bez skrivanja i poricanja, a sve to u ludom svijetu kriminala i brutale. Ma pisat ću vam nadam se jednom i o tome.

Recenziju napisala Sandra Avar
Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i