Preskoči na glavni sadržaj

Chloe Esposito-"Luda"

Stilus Knjiga

Možda ipak nisam toliko luda koliko sam vjerovala da jesam, ali Alvina definitivno spada u tu skupinu ljudi i ne samo da je luda, nego je vanserijska, ma nisam ja ni vrijedna spomena s obzirom kakve je sve opake stvari ta žena spremna napraviti. Budući da su i priča i Alvina bez ikakve cenzure upravo će takva biti i ova recenzija.

Alvina je lijena i neuredna, neodgojena i bez dlake na jeziku, ona je sarkastična i ironična, ili možda da kažem ironično-sarkastična, nezainteresirana je oko svega pa nije ni čudno kada na poslu dobije otkaz i što je „krmci“ od njenih cimera izbace na ulicu. Alvie kaže za sebe kako je velika umjetnica zatočena u tijelu prodavačice oglasa, ali sada više nije ni to, sada je samo sestra blizanka koja nema ni posao ni krov nad glavom, ali bitno da pije ko smuk. Kaže kako je njen problem od prvoga dana u tome što joj se jebe za sve i doslovno je tako, ona za ništa ne mari, a poriče i da je piroman iako uživa u pogledu na dobar požar. O da, misli su joj cijeli spektar gadosti i idiotarija.

Uglavnom, Beth, Alvinina sestra blizanka poziva Alvinu da iz svog tmurnog Londona dođe na Siciliju u posjet. Alvie se u početku ne želi ni javiti sestri jer smatra kako joj je zbog Beth uništen život i mrzi je iz dna duše, ali kada joj se dogodi kolaps zvan otkaz i život na ulici, Alvie ipak prihvati sestrin poziv i vapaj u pomoć i ode na Siciliju. Beth je savršena, bogata je, živi u viletini, otmjena je i besprijekorna, prava dama, prava suprotnost Alvini, ali možda nije sve baš tako divno kako to na prvi pogled izgleda, a Alvie tek kada je Beth zamoli da se na jedan dan zamjene shvaća kako joj sestra ima opake tajne. Znači, one se zamjene na jedan dan, jedan kobni dan kada sve ode dovraga.

Ta večer završava bolno, Beth umre, a njen muž Ambrogio uvjeren je da je umrla Alvina, jedina koja zna istinu je ona sama i želi da tako i ostane kada otkrije da je se njena vlastita sestra htjela riješiti. Totalni nered, Alvie je u pozitivnom šoku, u jednome danu postala je Beth, preuzela je njene obaveze, muža i dijete, a nitko pojma nema o tome. Euforična je u svojoj novoj ulozi i Bethina smrt je nije nimalo pogodila, napokon je dobila sve sestrino što je oduvijek željela, ali onda kreću sranja. Zašto je Alvie trebala umrijeti? Što Ambrogio krije? Kakve je tajne Beth ponijela sa sobom u grob?

Roman je ovo koji se iz urnebesno smiješne priče pretvara u misteriozno jezivu zbrku. Na početku ćete se nasmijati do suza glupavoj Alvie koja je skroz poremećena, upoznat ćete njene velike ljubavi koje čuva u ladicama i na zidovima, svjedočiti šlampavom seksu do kojega je došlo previše puta u najgorim mogućim trenucima i naučit ćete divan repertoar psovki na talijanskom, a onda dolazi prava triler priča koja sa sobom donosi smaknuća bez razmišljanja i krvi u potocima. Ona je sada Beth i svatko tko otkrije njenu tajnu padne mrtav, većinom od njene ruke. Ne preže pred ubijanjem i ne kaje se ni zbog čega. Da, ona je doista luda. Mrtvi se redaju, problemi dolaze jedan za drugim, a Alvie, odnosno nova Beth, još uvijek nije saznala zašto su je pobogu željeli ubiti. Kada se stvari napokon počnu otkrivati dolazi do masovnog uništenja na sve strane, a ova luda žena bježi glavom bez obzira.

Pa eto, mafija, seks, droga, alkohol, brdo novaca i jedna doista zanimljiva triler priča koju uopće nisam u ovome romanu, onako na prvi pogled, očekivala, a koja me svojom zavrzlamom ugodno iznenadila. Smijeh mi je nestao sa lica dok sam shvatila da se ova žena ne zeza, sva opičena i poremećena i uvijek spremna za razaranje. Još samo jedna stvar, ovo je trilogija, ne pitajte me kako jer sviđa mi se baš ovakav kraj kakav sam dobila, ali u zahvali autorice piše da je to trilogija pa ću i ja pričekati nastavke da saznam hoće li se Alvie imalo opametiti, iako čisto sumnjam. Nije ona tip osobe koja će ikada postati normalna jer savršena je upravo ovakva luda. Od mene velika preporuka i zbog smijeha i zbog zanimljivog trilera, a vi pripazite da ne stanete na žulj nekoj kao što je Alvina.
Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije