Preskoči na glavni sadržaj

Sarah Pinborough- Kunem se životom


Egmont Hrvatska

Naizgled tri žene žive jedan sasvim normalan život. Lisa je samohrana majka, predana svome poslu i zaštitnički nastrojena prema svojoj kćeri Avi, curi od šesnaest godina koja smatra da je majka svojom pretjeranom brigom guši. A tu je i Lisina najbolja prijateljica Marilyn koja ima savršen posao, savršenog muža i savršen život. Ali...ništa zapravonije tako kako se na prvi pogled čini.

Poglavlja pratimo naizmjenično od strane ovih triju žena pa nam Ava priča o tome koliko je stjerana u kut silnom majčinom brigom zbog čega postaje buntovna tinejdžerica koja se upravo sprema na svoj prvi intiman odnos sa dečkom kojeg zapravo i ne voli usput se dopisujući sa nekim novim likom uz kojeg se osjeća voljenom..Čak i zvuči kao prava nevolja, a pojma nemate kakva će stvarno nevolja nastati. Lisa nam priča o svojim strahovima, nemirnim snovima, sjećanjima koja je proganjaju još od djetinjstva jer učinila je nešto što će zauvijek ostati dio njezina života. Pojma više nema da li halucinira ili joj se stvarno stvari iz prošlosti pojavljuju pred očima. A Marilyn nam polako pokazuje kako njen tako naoko savršen život postaje pravi pakao.

Tri žene, tri tajne, puno izgovorenih laži, a sve će u samo jednom trenu izaći na vidjelo kada Ava spasi jednog dječaka od utapanja te slika Ave i Lise završi u novinama i netko ih prepozna. Stari će životi isplivati na površinu, a zajedno sa njima i bolne tajne koje su dugo bile potiskivane i sakrivene. Tri će se žene naći u vrtlogu laži ne znajući kome mogu vjerovati, a svaku od njih pod hitno će trebati spasiti prije svega od sebe samih, a onda i od one koja je u njihove živote ušla vrlo proračunato sa namjerom da se osveti.

„Kunem se životom“ toliko je napeti triler da sam tokom čitanja stalno bila u tom nekom neobjašnjivom stanju, stanju istovremenog bola i iščekivanja što će biti dalje, a kako je radnja jako brza uzbuđenje je raslo van granica normalnog. Svako poglavlje novi je pogled na nastalu situaciju i svaka od tih žena na svoj je način ispričala svoju stranu priče koja im je obilježila živote. Nije tu samo buntovno odrastanje i inat tinejdžera, ima tu i boli nastale odbijanjem. Nije tu samo jedna greška iz prošlosti koja će se lako zaboraviti, ne, tu je trauma koja ne može nestati, bol, čežnja, suze prolivene za jednim bićem koje je Lisi puno značilo a da toga nije bila ni svjesna. Dalje ne bi pisala o tome, neke stvari bolje da vam ne kažem jer želim da i vi doživite šok i da sami prisustvujete životu gdje su djevojčice odlučile uzeti stvari u svoje ruke.

Pitali su me da li i u ovoj priči ima nešto nadnaravno-nema. Ovo je realna priča, realna bol, ljudi izopačenih umora, psihički sje.. do krajnih granica, u glavama bolesni, a upravo se takvi uvuku u jednu sasvim običnu priču gdje je trebalo biti i novih ljubavi i novih poslovnih prilika i napokon se pomislilo da se može mirno disati i prestati se osvrtati i onda bum, kaos, nered, laži, paranoja, jeza.. Čitala sam i nisam mogla vjerovati da je toliko gadno i da samo jedna laž može učiniti toliko štete, ali eto jedni su umrli da bi drugi živjeli, a nije tako moralo biti.

Psihološka strana priče vrti mračne tajne potegnute iz prošlosti, dok se u sadašnjosti sve kreće oko toga kome stvarno možemo vjerovati, tko su nam pravi prijatelji, tko je naš oslonac kada sve krene niz brdo. Ova će vam uznemirujuća priča pokazati najmračnije kutove ljudskog uma i natjerati vas da se zapitate-Ima li smisla lagati? Velika preporuka od mene, čak mi je ovaj roman i malo bolji od „Ne vjeruj svojim očima“ , a i autorica je sada nekako odvažnije to napisala, sa puno više sigurnosti i dala je priči ono nešto ljudsko, nekako je uklopila silnu bol sa novim životom a uz to i stvorila tako realnu i zanimljivu priču.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije